Scandal la Petrolul. Întrebările fanilor au întrerupt conferința de presă în care Marius Stan era prezentat ca președinte propus al clubului. Finanțatorul: „Petrolul nu mai are finanțare „

Marius ANGHEL 13 Jun. 2019, 13:18 Campionat
  • Marius Stan, ultima dată președinte la Oțelul Galați, cu care a câștigat campionatul în 2011, și fost primar al Galațiului, este noul președinte propus al clubului Petrolul, așa cum Liga2.prosport.ro a anunțat în exclusivitate de marți. Numirea oficială se va face luni, 17 iunie, în Adunarea Generală a Asociaților clubului Petrolul.
  • Stan a fost prezentat oficial la Petrolul într-o conferință de presă susținută astăzi, joi, la Ploiești, la stadionul „Ilie Oană”, de Mădălin Mihailovici, reprezentantul finanțatorului clubului, firma Veolia.
  • Conferința de presă a fost însă întreruptă după câteva minute, după ce suporterii Petrolului au pătruns în sală, iar reprezentantul principalului sponsor al clubului s-a ridicat și a plecat, deranjat de criticile primite. Atunci, Mihailovici a anunțat că Veolia își retrage finanțarea.

 

Înaintea conferinței, omul de fotbal a vrut o întâlnire cu reprezentanții suporterilor, pentru a preîntâmpina episoade gen Dinamo, cum s-a întâmplat în cazul lui Eugen Neagoe, care nici până acum nu a fost prezentat oficial ca antrenor al lui Dinamo, fiindcă nu e dorit de suporteri după îndepărtarea lui Mircea Rednic. Însă aceasta nu a avut loc, fiindcă suporterii nu au onorat-o.

Marius Stan: „Performanță înseamnă să promovezi pe un proiect sănătos, un proiect serios, să devi o echipă puternică de Liga 1 și să te bați pentru cupele europene”

Marius Stan a vorbit despre un proiect solid la Petrolul în cazul în care luni va fi desemnat ca președinte. Acesta a spus că vrea titlul înainte ca clubul să împlinească 100 de ani, în 2024, dar și să țintească participări în cupele europene.

„Din start vă spun că sunt mai mult decât onorat pentru faptul că am fost propus pentru a face parte din acest proiect, un proiect care, în opinia mea, este formidabil, un proiect la care trebuia ca toți cei care sunteți aici, în special cei care veniți în tribună, evident, mai departe, partenerul finanțator, conducerea managerială, conducerea tehnică și, nu în ultimul rând, poate în primul rând, echipa, sunt factori care sunt hotărâtori în obținerea unei performanței. Petrolul Galați (n.r. – a greșit. A vrut să spună Petrolul Ploiești), nu trebuie să vă spun eu, știți foarte bine, peste nu mulți ani, în 2024, face 100 de ani de la înființare. Este o cifră formidabilă, dar o cifră care obligă. Obligă pe toți cei implicați în fenomen. Eu nu vreau să mă prezint, nu vreau să vorbesc mult. Dacă îmi permiteți, mai mult de cinci-două minute nu vorbesc, pentru că eu sunt de părere că trebuie să vorbească faptele și nu vorbele. În cariera mea am activat și la nivel de Liga a 3-a, și la nivel de Liga a 2-a, la nivel de Liga 1, la vârf, în toate categoriile și în toate situațiile. Nu am avut decât succes. Nu am nicio ratare la niciun nivel a unei promovări sau a unui obiectiv pe care mi l-am propus. Aș vrea să particip, îmi doresc din suflet, să particip la acest proiect, evident, dacă toți factorii implicați în acest fenomen sunt la unison, hotărâți, hotărâți să obțină o performanță majoră. În opinia mea, performanță majoră nu înseamnă să promovezi în Liga 1, să fii acolo o echipă de de pluton. Înseamnă să promovezi pe un proiect sănătos, un proiect serios, să devi o echipă puternică de Liga 1, astfel încât din anul al doilea de participare în Liga 1 să te bați pentru cupele europene și mi s-ar părea formidabil, fantastic, dar la îndemână, să știți că nu este poveste, ca aniversarea de 100 de ani să vă prindă, să ne prindă, dacă o fi să fac parte din acest proiect, în postura de campioni en-titre sau campioni în devenire. Asta este obiectivul pe care ni l-am propus împreună. Partenerul finanțator știe ce are de făcut, pentru că am discutat, în linii mari, evident, pentru că nu putem vorbi de amănunte la momentul de față. Alte amănunte despre strategie, cred că nu este momentul, deocamdată, să discutăm, pentru că mi se pare corect și decent să urmăm toate procedurile statutare. Atunci când oficial voi fi numit președintele clubului, putem vorbi deschis, oricând, despre strategia clubului, despre ceea ce ne dorim să facem la acest club și eu am ferma convingere că putem reuși fără nicio problemă. A promova în Liga 1 mi se pare un obiectiv mai mult decât facil. N-ați făcut-o până acum pentru că, probabil, s-au făcut greșeli. Nu e cazul să fac eu analize, dar nu cred că ați fost o familie. Familie când spui, spui la un loc, finanțator, antrenor, echipă, suporteri. Dacă o verigă din acest lanț nu funcționează, să știți că șansele de reușită sunt minime. Adversarii vor avea ei o șansă în plus. Vă mulțumesc deocamdată”, a spus Marius Stan.

Ulterior, discursul său a fost întrerup de suporterii Petrolului prezenți în sală și au făcut scandal, în special prin vocea lui Oliver.

Mihailovici a părăsit conferința amenințând că sponsorul se retrage de la club. Stan speră ca lucrurile să se îndrepte

Deranjat de faptul să suporterii au cerut explicații pe un ton dur pentru ratarea promovării și i-au adus anumite critici, Mădălin Mihailovici, reprezentantul finanțatorului clubului, firma Veolia, a părăsit conferința și a amenințat că abandonează finanțarea echipei, în semn de protest față de intervenția fanilor.

„Dacă vreți să respectați întâlnirea, o respectăm. Dacă nu, mă ridic și plec. Vreți să plec? (n.r. – din sală se aude „Da”). Mulțumim frumos. În acest moment, Petrolul nu mai are finanțare (n.r. – fanii aplaudă ironic și spun că Petrolul a fost al lor, iar replica lui Mihailovici a fost că Petrolul a fost întotdeauna al lor).
, a spus Mihailovici înainte să iasă din sală.

„Țineți cont câți investitori stau la ușa fotbalului românesc. Este o secetă incredibilă”

Unul dintre reprezentații suporterilor a spus că reprezentanții Veolia, atunci când au venit la club, au promis fanilor marea cu sarea, că se va lucra transparent și că au dat pe toată lumea afară ca să vină ei la conducere. „Îmi cer eu mii se scuze. Sunt părtaș la un război care astăzi, acum, în momentul de față… (n.r. – e întrerupt de suporteri, care spun alte nemulțumiri și că vor transparență, că s-au săturat de minciuni). O clipă. Îmi permiți, două lucruri vreau să spun. Poate că, zic eu, s-au făcut greșeli în comunicarea cu voi. Ă‚sta este și motivul pentru care eu am vrut să stau cu voi de vorbă înainte, pentru că, dacă au fost greșeli, vreau să știu și eu care sunt, nu am de unde să știu, pentru că e mai bine să spălăm lucrurile în familie, pentru că dăm apă la moară și dăm satisfacție adversarului. Al doilea lucru pe care vreau să-l punctez este să țineți cont câți investitori stau la ușa fotbalului românesc. Este o secetă incredibilă. Vor muri foarte multe cluburi. Când avem un investitor de talia asta, cred că trebuie să fim mai concilianți și unii și alții. Eu asta vă cer. Fac apel la rațiunea dumneavoastră. Dacă îmi permiteți, dacă vreți să fiu un mesager al dumneavoastră, un fel de sol mesager sau un sol al păcii, n-am nicio emoție, stau de vorbă cu voi oriunde și oricând, pentru că nu am niciun stres. Nu am venit să îmi fac un nume, am venit pur și simplu pentru că îmi place acest proiect și cred în el, pentru că voi, o să vorbesc cu voi până când o să fiu oficial, că apoi o să vorbesc cu noi. Până atunci, voi să deveniți o forță a fotbalului românesc. Aveți toate ingredientele. Aveți un stadion formidabil, aveți un public, sunteți un public fantastic, aveți un sponsor care nu precupețește efortul financiar. Că, poate mai greșește în relațiile astea de comunicare cu voi, vă deranjează, nu sunt greșeli majore, domnilor. Altele sunt greșelile care se fac în țara asta, când se falimentează cluburi. Știu club care, m-ați văzut, mă știți, sunt gălățean, mă obsedează de atâția ani și îl avem peste tot, nu e o rușine asta.. Oțelul s-a reînființat ca voi și s-ar putea să moară încă o dată. Credeți-mă, nu-i ajută absolut nimeni, nici primărie, nimeni. Au așteptat sponsor, combinat. Nimeni nu vrea. Sunt în situația în care nu se pot înscrie în campionat și se vor desființa din nou. Vreți așa ceva?”, a mai spus Marius Stan.

În schimb, Marius Stan a rămas la discuții cu suporterii și presa și a spus că speră ca retragerea celor de la Veolia să nu se întâmple. „Eu sper să nu fie așa, vom avea o discuție mai târziu. Eu am rămas fără obiectul muncii, nu? Cel care decide e cel care își asumă responsabilitatea, dacă este să fiu validat de AGA sunt cel care hotărăște și îmi asum și bunele, și relele. Nu m-am așteptat la așa ceva, mi se pare nepotrivit. Petrolul va avea finanțare, sunt convins”, a spus Stan citat de DigiSport.

Mihailovici, iritat încă din startul conferinței: „Mă aruncați la înaintare ca de fiecare dată”. Veolia rămâne, dar cu condiția ca suporterii să nu mai pună presiune

Mădălin Mihailovici era iritat încă din startul conferinței, atunci când ofițerul de presă i-a dat cuvântul. „Eu prefer să vorbesc la urmă, din punctul meu de vedere. Dar dacă vreți să încep, hai să încep. Vă mulțumesc frumos că mă aruncați la înaintare ca de fiecare dată. Bun. Toate lucrurile bune vin de la stânga (n.r. – cu referire că ofițerul de presă era poziționat în stânga sa), a spus Mihailovici, destul de agitat.

În deschiderea conferinței, Mihailovici a anunțat că firma Veolia, a cărui reprezentant zonal este, va continua să finanțeze clubul Petrolul, însă a pus condiția ca suporterii să nu se mai amestece în viața clubului și să nu mai facă presiuni, acuzându-i că din cauza lor s-a ajuns la numirea a patru antrenori în sezonul recent încheiat. A fost primul moment în care cei prezenți în sală au comentat la adesa lui Mihailovici.

Totodată, acesta a felicitat propunerea de a-l numi pe Marius Stan ca președinte, propunere făcută chiar de către firma pe care o reprezintă.

„Știți bine că anul competițional care s-a încheiat a poziționat echipa pe locul 4, ceea ce a împiedicat, practic, atingerea obiectivului declarat la începutul campionatului, acela de a promova în Liga 1. Așa cum am anunțat săptămâna trecută, în calitate de partener finanțator am analizat, am trecut printr-un proces complex de evaluare a perspectivelor de colaborare cu Petrolul. Astăzi, ne aflăm în fața dumneavoastră pentru a comunica că la finalul acestei evaluări decizia grupului Veolia este de a rămâne în continuare alături de Petrolul Ploiești, dar ne dorim ca să rămânem în condițiile în care se înțelege că am intrat împreună într-un proiect și nu dorim să mai avem presiunile de anul trecută, să fim obligați să schimbăm patru antrenori pe sezon, pentru că acest dialog al forței nu mai poate continua. Deci este una dintre condițiile sine qua non ca Veolia să rămână, dacă nu, Veolia pleacă (n.r. – se aud vociferări din sală, iar Mihailovici replică). Vă rog frumos să mă lăsați să vorbesc. Mulțumesc frumos. Deci, repet și subliniez. Veolia a intrat în acest parteneriat cu gândul la un drum lung, care să ducă la construcția unui proiect sustenabil, prin care Petrolul să redevină așa cum este firesc, un reper în fotbalul românesc. Deci asta a fost dorința noastră. Ne-am alăturat într-un moment dificil pentru echipă, cu gândul de a pune bazele și a construi organic, pas cu pas, această frumoasă poveste numită Petrolul. Gândul și dorința inițială a rămas și astăzi. Da, obiectivul în acest sezon nu a fost atins. Dar am considerat că acest club și promisiunea inițială de a duce echipa cât mai repede mai merită o șansă, pe care suntem dispuși să o oferim. Avem încredere în noua formulă, că obiectivul va fi atins în acest an competițional. Salut propunerea domnului Marius Stan în poziția de președinte al clubului Petrolul. Domnul Marius Stan este unul dintre cei mai valoroși președinți din fotbalul românesc, iar dânsul a acceptat provocarea de a veni la cârma acestui club, exprimându-și disponibilitatea de a conduce acest proiect spre obiectivul nostru comun. Marius Stan a reușit să ia titlul cu Oțelul Galați după o carieră de manager de 20 de ani și alți 20 de ani de activitate la cel mai înalt nivel în fotbalul intern. Eu vă mulțumesc.”, a spus Mădălin Mihailovici, destul de iritat în special în prima parte a discursului.

Petrolul are ca obiectiv clar în noul sezon să promoveze în Liga 1 și va da o luptă crâncenă cu Rapid, „U” Cluj, UTA și FC Argeș.

Începutul conferinței de presă, până la intervenția suporterilor:

Opinia suporterilor:

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 13 Jun. 2019, 13:18 Campionat
Pe aceeași temă