Liga2.ProSport.ro a anunțat în exclusivitate că Veolia s-a răzgândit în privința retragerii din parteneriatul cu Petrolul și că va rămâne în continuare principalul finanțator al clubului ploieștean, după ce, luni seară, reprezentantul ei, Mădălin Mihailovici, a avut întâlniri cu membrii fondatori ai asociației sportive și apoi cu reprezentanții suporterilor.
Comunicatul oficial este așteptat astăzi, însă, până atunci, Mihailovici a ieșit public și a vorbit despre decizia inițială de a se retrage, care a „aruncat în aer” clubul în ultimele zile, și despre hotărârea de a rămâne la Petrolul. Directorul general al Veolia spune că a făcut o nouă analiză, a însumat argumentele pro și contra și cele pro au fost mai multe, astfel că și-a revizuit decizia.
Acesta a explicat și de ce singura echipă din România unde va investi este Petrolul, spunând, totodată, că în ultimele zile a primit solicitări din partea a 16 cluburi să li se alăture. A vorbit despre răbdare și despre marea greșeală pe care a făcut-o în acest sezon și pe care, le-a spus-o deja suporterilor, nu o va mai repeta. Totodată, a transmis că lupta pentru titlu se poate da în patru-cinci ani.
Mai jos aveți convorbirea integrală dintre Mădălin Mihailovici și Daniel Nazare, avută în timpul emisiunii „Morning Sport” de la radio Sport Total FM.
„Când avem argumente pro, contra, iar însumate dau cu plus, e bine să revizuiești decizia”
Care este motivul pentru care ați revenit asupra deciziei de a sista finanțarea Petrolului, după două sezoane în care, este adevărat, Petrolul n-a reușit să promoveze?
Două sezoane și jumătate, pentru am fost și în Liga a 4-a, chiar dacă nu este afiliată la federație în perioada respectivă. Haideți să vă răspund la întrebare. Au fost atât factori umani, raționali, dar și factori emoționali. Bineînțeles că în toată această perioadă am primit solicitări formale, directe, indirecte, de la toți membrii comunității, suporteri, fani, membri fondatori, membri susținători, inclusiv de la autoritățile locale, dar și de la oameni simpli, din afara fenomenului fotbalistic sau sportiv, care m-au făcut să fac o analiză a oportunității revenirii. A fost un moment în care am realizat că efectele unei abordări corecte, curate și profesioniste și, nu în ultimul rând, foarte multă muncă din partea noastră, au contribuit la crearea unui proiect frumos, cu foarte mari șanse de reușită, în sensul punerii pe tabloul câștigătorilor a echipei Petrolul, în sensul promovării acesteia, așa cum ne dorim noi toți.
Au fost 16 solicitări de la echipe de la Liga 1, până la, inclusiv, Fotbal Club Scornicești, pentru cei născuți înainte de ’89 și care își aduc aminte. Și, atunci, atât în management, cât și în viață, când avem argumente pro, contra, iar însumate dau cu plus, e bine să revizuiești decizia. Ceea ce am și făcut.
De ce Petrolul, se întreabă foarte multă lume? Ce are în plus?
Eu am spus întotdeauna. Dacă cineva se uită la unul dintre sloganele pe care noi le avem pe stadion, am spus că sufletul este numai unul. Nu am cum, pentru că copilăria mea este legată de zona stadionului Petrolul de la Ploiești. Da. Am crescut acolo, am făcut școala acolo și, pentru mine, după cum am spus, nu există decât o singură echipă de fotbal în România la care aș susține și susțin: Petrolul Ploiești.
Fotbalul românesc este în criză. Sigur că rezultatul acesta cu Croația, 4-1 de la Tineret, ne dă mai speranțe, dar veniți dintr-un alt model de business, față de ce se face în fotbalul românesc. Credeți că în cazul unei finanțări transparente, fotbalul românesc va ieși din criză?
Fotbalul și nu numai fotbalul, deci orice fel de activitate, poate să iasă din criză. Dar ieșirea din criză nu poate fi făcută decât printr-un proiect, printr-un model de management, printr-o analiză multicriterială și, în primul rând, este nevoie de răbdare ca să poți să ajungi să ai rezultate sustenabile și care să îți asigure, ulterior, o creștere organică, ceea ce, la noi, nu ne caracterizează această răbdare. Totul se vrea peste noapte. Nu merge. Peste noapte nu poți să faci minuni. Este ca și când vrei să faci o casă, dar tu n-ai fundația și tu te gândești deja ce mobilă să îți iei în casă. Nu că nu e frumos să visezi, dar trebuie să construiești trainic și durabil.
„Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o este că am cedat, la un moment dat, destul de repede și s-a intrat în acea degringoladă a schimbării antrenorilor”
Ați vorbit despre pasiunea pentru Petrolul. Credeți că un nou titlu pentru Petrolul este ceva realizabil?
Trebuie să fim cum am spus, cu picioarele pe pământ. Nu în următorii doi-trei ani, dar într-un orizont de timp de patru-cinci ani, dacă vom fi lăsați să contruim în liniște, cu răbdare, exact ceea ce spuneam și la ultima întâlnire cu suporterii, de săptămâna aceasta, cu siguranță că va veni momentul în care Petrolul se va bate pentru titlu și ne dorim cu toții încă un titlu, mai ales că ne apropiem de 100 de ani de la înființarea clubului. Este realizabil, dar nu azi, nu mâine, ci peste câțiva ani de zile.
Vă reproșați anumite lucruri vizavi de ce s-a întâmplat în ultima perioadă la Petrolul, și nu mă refer la ultima săptămână, ci, în general, în ultimele două sezoane și jumătate de care am vorbit ma devreme?
Categoric un om nu poate să aibă numai plusuri. Sau o entitate nu poate să aibă numai plusuri, are și minusuri. Cu siguranță că au fost și greșeli, dar aceste greșeli nu au fost făcute cu intenție, pentru că singura dorință este ca Petrolul să fie acolo sus și să joace un fotbal frumos. Poate că cea mai mare greșeală pe care am făcut-o este că am cedat, la un moment dat, destul de repede și s-a intrat în acea degringoladă a schimbării antrenorilor, dar le-am spus și fanilor că de aici încolo nu se va mai întâmpla așa ceva. Și le-am adus aminte de Ilie Oană, prin ce chinuri a trecut el cu echipa pe care o avea la vremea respectivă, până a început să construiască și, din momentul acela, a fost marea echipă a Petrolului.
Petrolul va anunța, totodată, instalarea lui Marius Stan ca președinte și a lui Flavius Stoican ca antrenor, informații făcute publice în exclusivitate de Liga2.ProSport.ro.
Comunicatul oficial
Ulterior, pe parcursul zile, Veolia a emis și comunicatul oficial în care anunța rămânerea ca finanțator la Petrolul:
„București, 20.06.2019.
Veolia România a decis continuarea susținerii echipei FC Petrolul Ploiești după o analiză multicriterială a parteneriatului inițiat în anul 2017. Decizia de continuare, ca Partener Finanțator în proiectul Petrolul, a avut la bază solicitările formale de la toți membrii comunității fotbalistice și extrasportive: clubul FC Petrolul Ploiești, suporteri, membrii fondatori, membrii susținători, autorități locale dar și oameni simpli inclusiv din afara fenomenului fotbalistic și sportiv. Aceste solicitări, dublate de încrederea exprimată în parteneriatul cu Veolia și dorința de continuitate, pentru îndeplinirea obiectivelor de performanță asumate, au dus la analiza și decizia oportunității rămânerii alături de FC Petrolul Ploiești.
„Ne-am alăturat într-un moment dificil pentru echipă, cu gândul de a pune bazele și a construi organic, pas cu pas, această poveste. În ultima săptămână, suporterii și comunitatea locală au reacționat prompt exprimându-se aprecierea față de abordarea noastră corectă și profesionistă, față de eforturile depuse care au contribuit în ultimii doi ani și jumătate la construcția unui proiect frumos cu mari șanse de reușită în fotbalul românesc. În management, ca și în viață, atunci când argumentele (pro și contra) însumate dau cu plus, este constructiv să îți revizuiești decizia”, declară oficialii Partenerului Finanțator.
Veolia rămâne astfel alături de echipa prahoveană cu încrederea în rezultate remarcabile și într-o evoluție ascendentă. Compania susține proiectul FC Petrolul Ploiești și obiectivele sportive ale acestuia pentru noul sezon, punând la dispoziție resurse financiare, dar și know-how managerial în vederea construcției unei echipe performante care să asigure promovarea în Liga 1″.
Articol scris de Marius ANGHEL