EXCLUSIV | Sistemul promovării din Liga 2 rămâne neschimbat! Comitetul Executiv al FRF a respins propunerea lui Burleanu, care voia creșterea numărului de cluburi la Liga 1

Marius ANGHEL 02 Aug. 2018, 14:36 Campionat
EXCLUSIV | Sistemul promovării din Liga 2 rămâne neschimbat!** Comitetul Executiv al FRF a respins propunerea lui Burleanu, care voia creșterea numărului de cluburi la Liga 1

Propunerea lui Răzvan Burleanu, președintele FRF, ca următorul sezon al Ligii 1, ediția 2019-2020, să treacă la 16 echipe a picat astăzi, susțin sursele ProSport, în ședința Comitetului Executiv al federației. Așa cum ProSport a anunțat în exclusivitate ieri, Burleanu a propus în ședința de azi din CEx modificarea sistemului competițional în Liga 1, de la 14 la 16 echipe, și automat mărirea numărului de echipe care vor intra din Liga 1 în Liga 2.

Informațiile ProSport sunt că membrii Comitetului Executiv al FRF nu au fost de acord cu ideea ca numărul de echipe din prima ligă să fie mărit. Răzvan Burleanu, președintele FRF, a anunțat încă de acum o lună că intenționează ca la următorul CEx să propună mărirea numărului de echipe din Liga 1 de la 14 la 16, cu patru echipe promovate direct din Liga 2, plus una care să dispute un baraj.

ProSport a anunțat încă de ieri că Gino Iorgulescu, șeful LPF, a fost mandatat de către clubului să se opună schimbării propuse de Burleanu. În cele din urmă, sistemul va rămâne același, cu 14 echipe, apoi play-off și play-out.

Astfel, din noul sezon al Ligii 2 vor promova direct tot două echipe, iar ocupanta locului 3 va juca un baraj de promovare/menținere cu locul 6 din play-out-ul primei ligi. În privința retrogradării, tot cinci echipe vor pica în Liga 3. Noul campionat începe mâine, cu meciul de la Târgu Mureș dintre Universitatea Cluj și Metaloglobus București.

Motivele pentru care cluburile din Liga 1 s-au opus modificării lui Burleanu sunt legate de mai multe aspecte. Așa cum ProSport a scris, este vorba despre:

  • 1. Creșterea competiției la 16 echipe înseamnă fie că le vor reveni bani mai puțini din drepturile TV cluburilor, fie că posturile de televiziune vor oferi o sumă mai mare. E clar că, în acest moment, cluburile nu ar accepta să li se diminueze suma alocată din drepturile TV.
  • 2. Nici măcar varianta actuală, cu 14 echipe, nu oferă o competiție strânsă în Liga 1, fiecare sezon încheindu-se cu cel puțin o competitoare retrogradată cu mult timp înainte de finalul întrecerii. Creșterea la 16 echipe a Ligii 1 ar însemna un balast și mai mare, pentru că nivelul valoric al Ligii 2 nu este unul bun (barajul dintre locul 12 al Ligii 1 și locul 3 din Liga 2, câștigat an de an de reprezentanta primului eșalon, confirmă acest lucru).
  • 3. Ca de obicei, Burleanu a evitat să le comunice și celor de la LPF planurile sale.

 

Marius ANGHEL 02 Aug. 2018, 14:36 Campionat
Pe aceeași temă