De ce moare fotbalul din România. DNA: „primarul din Năvodari a spălat prin Săgeata peste două milioane de lei redirecționați spre societăți fantomă”

Mihai Andries 29 Nov. 2014, 12:10 Campionat
De ce moare fotbalul din România.** DNA:
Săgeata Năvodari, club care a evoluat anul trecut în Liga 1, a fost folosit de primarul orașului, Nicolae Matei pe post de supapă pentru a sustrage milioane de lei de la buget, rezultă din rechizitoriul întocmit de procurori împotriva edilului. Complice la această faptă a fost, potrivit anchetatorilor, Alexandru Vasile Manu, membru în Adunarea Generală a AFC Săgeata Năvodari care era „la data faptelor, în stare de libertate, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”.
 
Săgeata a promovat în Liga 1 în 2013, a retrogradat în vara acestui an, iar miercuri, 26 noiembrie, a anunțat că se retrage din campionat și că a reziliat contractele cu toți jucătorii, unii dintre ei fiind neplătiți de un an. A doua zi, conducerea clubului a revenit asupra deciziei de retragere și a anunțat că se va prezenta la ultimele două etape din 2014 cu juniorii republicani.
 
Primarul a scos peste 500.000 de euro din club, jucătorii erau neplătiți de un an
 
Direcția Națională Anticorupție a dat publicității vineri un text în care se anunță trimiterea în judecată a primarului Matei Nicolae pentru abuz în serviciu în formă continuată (trei infracțiuni), tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu, dare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat. În rechizitoriul procurorilor anticorupție apare și cazul Săgeata Năvodari: „În perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, în calitate de primar al orașului Năvodari, inculpatul Matei Nicolae a efectuat mai multe plăți către Asociația Fotbal Club Săgeata Năvodari, în cuantum total de 12.653.000 lei, cu încălcarea dispozițiilor legale aplicabile în domeniu. 
O parte din această sumă de bani, respectiv 2.269.510,00 lei, a fost transferată din conturile Asociației Fotbal Club Săgeata Năvodari, în perioada 22 mai 2012 – 03 iulie 2013, de către inculpatul Manu Vasile Alexandru către societăți de tip fantomă, sub acoperirea unor operațiuni comerciale legale, în scopul ascunderii originii ilicite a sumelor respective”.
 
Unii dintre fotbaliștii de la Năvodari sunt neplătiți din ianuarie. Problemele financiare au început însă de anul trecut. Procurorii spun că primarul și complicele său au scos din club aproximativ 505.000 de euro.
 
Săgeata, doar o mică rotiță dintr-un uriaș angrenaj de fraudare
 
Lista infracțiunilor pentru care DNA l-a trimis în judecată pe primarul din Năvodari este însă mult mai lungă, iar pagubele aduse bugetului – uriașe.
 
„Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna primăriei Năvodari este estimat, în acest moment, la suma de 119.495.866,4 lei (26.554.636 euro) la care se adaugă un potențial prejudiciu de 4.919.932 lei, care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL.
 
În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților: SC Dormarbib Group SRL, Idvu Constantin Florin, Matei Nicolae, Manu Vasile Alexandru și Căpățână Victoria.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”, se încheie comunicatul DNA.
 

760.000 de euro a încasat Săgeata Năvodari din drepturi TV pentru participarea la ediția 2013-2014 a Ligii 1

 

Mihai Andries 29 Nov. 2014, 12:10 Campionat
Pe aceeași temă