Conflict între jucători și conducere la Farul. „Cerem să ne respecte” vs. „Să joace fotbal și apoi să iasă în față ca niște plângăcioși”

Mihai Andries 19 Mar. 2015, 15:21 Campionat

Conflict total între jucătorii de fotbal de la clubul-fanion al Constanței și conducere, fiecare dintre părți având nemulțumiri mari față de cealaltă. Jucătorii acuză restanțe financiare majore și condiții mizere de antrenament, iar conducerea, delăsarea și lipsa de profesionism a nemulțumiților, care nu au reușit să-și îndeplinească obiectivul nici anul acesta.

„Vrem doar să fim respectați” versus „Se plâng și se comportă ca niște copii”. Cam așa arată duelul, de la distanță, dintre conducerea managerială a celor de la Farul (mai precis Auraș Brașoveanu) și jucătorii care formează acum lotul marinarilor. Neplătiți de câteva luni, ultimii simt că le fuge pământul de sub picioare, veștile că situația financiară se va îndrepta având, se pare, efect invers față de cel care trebuia.

„Duși cu zăhărelul” de către conducere, jucătorii cred că li se pregătește o mazilire în grup, la vară, și că, așa cum s-a întâmplat în multe locuri, vor rămâne cu „bani de luat”, dar nu și cu certitudinea recuperării lor. Povestea este lungă și încâlcită, iar observatorul neutru poate da dreptate ambelor părți, astfel că vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți cine este mai vinovat de situația în care s-a ajuns la Constanța.

O mare familie. Cu probleme

Pentru Farul, scandalul de acum nu este o noutate, deși jucătorii par mai vocali decât în alte dăți. Au fost șicane, echipa refuzând să intre pe teren la Călărași, pentru ultimul meci de pregătire, dar până în această săptămână problemele au rămas „sub preș”, doar „sursele” dezvăluind catastrofa de la club. Săptămâna aceasta, însă, mămăliga pare să fi explodat, odată cu prezența anemică a jucătorilor la antrenamente și cu refuzul acestora de a face ședințe de pregătire normale, până când nu își vor primi salariile restante.

Oficialii spun că este vorba de patru salarii, jucătorii, de 6-7, plus datoriile reeșalonate de anul trecut. Pentru cei vechi. Pe lângă bani, jucătorii cer să nu mai fie ținta atacurilor furibunde din presă, considerându-se țapi ispășitori pentru incapacitatea conducerii de a ține clubul la un nivel organizatoric decent. Și de aici începe dansul.

„Respect sau nepăsare”

Jucătorii ne-au expus doleanțele lor cu subiectivism, dar tot îți vine să le plângi de milă. Din august, un jucător a încasat 3.950 de lei, adică sub 500 de lei pe lună, unicul salariu integral fiind în prima lună de contract. Primele de joc sunt inexistente sau anunțate numai la meciuri pe care marinarii aproape că nu au cum să le câștige. Accidentul cu Voluntari (remiză) a scos din buzunarele conducerii 5.000 de lei, împărțiți între jucători, dar victoria cu Berceni a rămas în aer, egalul cu Dorohoi fiind considerat o rușine și neplătit. Astfel, datoriile jucătorilor s-au adunat, de la utilități la nevoile zilnice, majoritatea amanetând, deja, tot ce aveau de amanetat prin case, pentru a supraviețui.

Promisiunea că lucrurile se vor îndrepta odată cu implicarea Consiliului Județean pare, momentan, doar o promisiune, iar jucătorii efectiv nu mai au cum să trăiască din promisiuni.

„Unii avem familii sau nu suntem din Constanța și ne este foarte greu să ne descurcăm. Ni s-au promis niște sume când am venit aici și nu am văzut decât primele de instalare sau un salariu. Ne-au mai dat bani de sărbători, dar sume modice, pe care unii dintre noi le-am refuzat, pentru că nu aveam ce face cu 350 de lei. Am ajuns muritori de foame. La propriu. La club, condițiile de cazare, masă, antrenament sunt mizerabile, echipamentul l-am primit prin bunăvoința unui suporter, iar unii jucăm cu ghete rupte, pentru că nu avem cu ce să ne cumpărăm altele. Nu avem medic decât la meciuri și suntem tratați de către maseur, iar dacă ne accidentăm, suntem trimiși la plimbare, de fiecare dată fiind informați că se vor găsi soluții. Unii avem deja sechele și medicii ne spun să avem grijă, dar ei ne cer să jucăm, să batem pe toată lumea, să atingem un nivel de prim-eșalon cu niște condiții de Liga 5.

Ca să fie totul minunat, noi suntem vinovați pentru tot ce se întâmplă rău, iar conducătorii și presa ne atacă fără perdea după fiecare meci pierdut, fără să se spună și ce stă în spatele acestor evoluții mai slabe. Cerem conducerii și tuturor celor care ne blamează să ne respecte și să țină cont de problemele pe care le întâmpinăm. Credeți că noi nu vrem să jucăm excelent? Că nu vrem tribune pline? Că nu vrem să câștigăm primele alea promise? Nu poți juca fotbal cu burta goală și cu moralul la pământ. Dumneavoastră ați putea munci pe degeaba, să mergeți într-o cocină, să mâncați o masă de tot râsul și, apoi, să dați totul pe teren? Știm ce vor spune cei din conducere. Că fac și că dreg și că atâta pot, dar noi ne-am săturat de acest discurs”, susțin jucătorii.

„Simt că sunt vinovați”

Președintele clubului, Auraș Brașoveanu, a avut argumente contra pe toate subiectele, mai puțin pe cel salarial, unde le dă dreptate jucătorilor. În rest, acuzațiile sunt considerate lipsite de suport, într-un fotbal care se zbate să o scoată la capăt încă un sezon.

„Nu am ascuns niciodată că sunt probleme cu salariile și asigurarea ciclicității acestora. Suntem în urmă cu patru luni, dar asta este singura acuzație acceptabilă din partea jucătorilor. Nimeni nu ne-a întrebat niciodată cât costă această echipă în fiecare lună și nimeni nu admite că numai prezența jucătorilor în cantonamente și la stadion înseamnă bani cheltuiți. Se aruncă prea ușor cu noroi de către niște fotbaliști care sunt departe de realizarea obiectivelor și care, acum, se simt în pericol, pentru că au contracte făcute pe criterii de performanță și le este frică de ce va urma, adică de încasarea salariilor în funcție de ce au realizat. Eu niciodată nu le-am promis că vor primi banii azi sau mâine, ci că voi face tot ce îmi stă în putință să își primească banii, dar le-am cerut să arate că sunt bărbați.

Veniți la stadion să vedeți cum unii stau ca porcii, iar alții au camere bec. Ține de educație. Spun că mănâncă prost? Farul este singurul club de Liga 2 care dă trei mese pe zi sportivilor, iar calitatea acestora nu este discutabilă. Echipament cadou? E o aberație. Relațiile noastre comerciale cu partenerii de afaceri care dețin compania ce vinde aceste echipamente nu sunt treaba lor. Există acte la club care arată că avem o relație de colaborare cu firma respectivă, iar important este că au echipament modern și nou, nu cum l-am obținut.

Nu le asigurăm recuperarea și medicația? O mai mare prostie nu am auzit. Să spună, domnii fotbaliști, cum vin la doctor să se trateze și pentru accidentări sau boli contactate în afara programului echipei și, apoi, să vorbească aiurea. Revoluționarii sunt exact jucătorii care știu, deja, că nu mai pot face față și că nu vor mai putea juca, la Constanța, de la anul”, a declarat președintele.

Acesta consideră că, în afara banilor de salarii și o primă rămasă neîncasată, clubul s-a achitat de promisiunile față de jucători, existând momente în care conducerea s-a simțit trădată de către aceștia.

„Nu sunt caractere”

Pe lângă demolarea argumentelor jucătorilor, președintele constănțean a contraatacat, susținând că majoritatea acestora sunt delăsători și lipsiți de ambiție, în condițiile unui fotbal tot mai sărac, ca număr de echipe.

„Vă repet și o s-o admit de fiecare dată. Avem restanțe salariale și ne asumăm această acuzație. Vreau, însă, să știți că am discutat cu ei și le-am spus să se gândească la oportunitate și la ce vor de la viața de sportiv. Nu văd nicio tragere de inimă. Nicio dorință de a demonstra că pot deveni fotbaliști și că pot scăpa de la Constanța. Noi nu i-am adus cu arcanul aici. Au venit de bunăvoie, știind la ce să se aștepte, după doi ani dificili din punct de vedere financiar. De ce nu fac spectacol să umple tribunele? Cu o medie de 10.000 de spectatori la meciuri am fi avut stabilitatea financiară necesară progresului, dar cum să vină oamenii la meciuri să vadă un asemenea spectacol jalnic? Au avut tupeu unii dintre ei să-mi ceară jumătate din prima pentru meciul cu Dorohoi, după ce au pierdut două puncte de la 3-0 pe tabelă. Să ne gândim doar la lipsa de valoare, nu la alte lucruri necurate, chiar dacă au existat zvonuri legate de pariuri. Eu le-am atras atenția să nu aleagă această cale necurată pentru a scăpa de problemele financiare și sper că m-au înțeles. Mi s-au închis zeci de uși în nas, pentru că nimeni nu vrea să-și lege numele de un club perdant, deci de unde sponsorizări? Să joace fotbal și, apoi, să iasă în față ca niște plângăcioși”, susține președintele.

„Suntem prea săraci pentru pariuri”

Declarația președintelui constănțean legată de pariuri a fost, culmea, anticipată de către jucători, care sunt ținta ironiilor și acuzațiilor pariorilor și suporterilor. „Suntem prea săraci să jucăm la pariuri. Eu n-am bani să-mi scot logodnica la o cafea și mă duc să joc la pariuri? Credeți că asemenea lucruri se fac așa, la o discuție în vestiar? Suntem înjurați de toată lumea și acuzați că am trântit meciurile cu Dorohoi și Brăila (unde cota pentru victoria gazdelor, cu handicap, era uriașă – n.r.), dar vă spun cu mâna pe inimă că nimeni nici măcar nu s-a gândit la acest aspect. Pur și simplu, am căzut când am primit primul gol”, a declarat unul dintre fotbaliștii constănțeni.

De altfel, și suspiciunile din jurul anumitor evoluții fac ca amărăciunea să fie și mai mare în rândul jucătorilor, mai ales că unii au avut posibilitatea să plece și au fost convinși că la Constanța lucrurile se vor îndrepta. Venirea C.J.C. lângă echipă, amânată cu încă o săptămână, ar putea aduce liniștea până în vară, dar jucătorii simt că timpul lor la Constanța a expirat.

„Majoritatea suntem resemnați la gândul că mai aveam șapte meciuri pentru Farul și, apoi, ne vom face bagajele. Nu e o dorință, dar e o realitate. S-a creat o veritabilă efervescență prin anunțul sosirii domnului Grigoraș din vară, iar noi simțim că nu mai suntem doriți aici, chiar dacă unii tragem de ani de zile la un jug prea greu. Tuturor ne e teamă că după ce vom fi dați afară, vom rămâne cu bani de încasat și fără nicio pârghie de a-i recupera”, au explicat jucătorii.

Concluzia?

„Nu poți cere miracole de la niște jucători nemulțumiți. Efectiv, au fost momente în care am intrat în vestiar și nu am știut ce să le spun băieților. Am încercat să-i îmbărbătez, să le spun că poate se vor așeza lucrurile, că se fac eforturi, dar parcă nici eu nu mai cred. Am făcut meciuri bune, dar ne-am rupt la primul gol, pentru că, efectiv, nu poți juca pe burta goală și cu gândul la problemele de acasă. Suntem într-o situație critică și sper ca iarna să aducă un alt tonus și, poate, o altă stare de spirit. Nimeni nu ne poate lua speranța că Farul nostru cel drag va redeveni ce a fost acum zece ani”.

Declarația îi aparține lui Ion Barbu, ultimul mohican rămas lângă clubul de pe litoral din vechea gardă a Constanței. Ne-a fost oferită în decembrie 2014, când toate oalele se spărseseră în capul său, deși beneficia de un lot într-o stare psihică, fizică și financiară la fel de proastă ca acum. Vi se pare că s-a schimbat ceva?

Sursa: Observator de Constanța

Mihai Andries 19 Mar. 2015, 15:21 Campionat
Pe aceeași temă