Budescu s-a uitat la ACS Poli – „U” Cluj și a rămas șocat. SMS-ul trimis lui Răchită. Ce a vrut antrenorul să facă la faza penalty-ului inventat și planul său în cazul retrogradării

Marius ANGHEL 06 May. 2019, 14:02 Campionat
  • Valeriu Răchită a împărțit zâmbete amare la conferința de după meciul de ieri cu „U” Cluj, pierdut de ACS Poli la scorul de 3-0, după ce oaspeții au marcat prima dată dintr-un penalty visat de arbitrul băimărean Cristian Codrea.
  • Antrenorul timișorenilor a spus că și Constantin Budescu, jucătorul pe care l-a descoperit și promovat la Petrolul, i-a trimis SMS că nu a fost penalty și a negat că a dorit să scoată echipa de pe teren.
  • Altfel, cu retrogradarea tot mai aproape, Răchită a spus că îi pare rău că nu a putut salva echipa alb-violetă și că nu va rămâne antrenor în Liga a 3-a.

 

Valeriu Răchită a precizat că nu a văzut așa penalty-uri nici pe vremea Cooperativei, cum a dat Cristian Codrea în minutul 17 al meciului de pe stadionul Electrica. „Din păcate, la conferința de presă premergătoare meciului am avut o premoniție, spunând că echipele de tradiție… Ok, și eu îmi doresc echipe de tradiție în Liga 1. Dar să-și bată joc de un brand ca Poli Timișoara un domn îmbrăcat în negru, mi se pare cam mult. Am întâlnit o echipă bună, organizată, o echipă cu un buget foarte mare. Dar ce s-a întâmplat la scorul de 0-0 după acea fază îmi lasă un gust amar. N-am văzut nici pe vremea Cooperativei o fază asemănătoare, fără să existe contact. Se legau de ceva înainte. Acum nu aveau de ce să se lege. Din păcate, acel penalty cred eu că a decis meciul. Apoi încă o fază fixă, am luat golul doi. Am încercat la pauză să joc mai ofensiv, am avut ceva ocazii. Dar e foarte greu când joci contra lui „U” Cluj, echipă cu jucători foarte buni, să pleci de la 1-0… Am încercat să presăm, le-am spus să nu lăsăm spații, dar golul doi a venit tot la o fază fixă. O învălmășeală acolo, nu a fost blocat jucătorul și am primit gol. E foarte greu să revenim cu „U” Cluj cu 1-0. Pîrvulescu, un jucător foarte bune. Le-am arătat ieri jucătorilor cum driblează. Din păcate, asta este”, a spus Răchită despre meci.

A vrut să-și îmbărbăteze jucătorii, nu să-i scoate de pe teren

Deși când s-a dictat penalty părea că vrea să scoată echipa de pe teren, Valeriu Răchită a spus că nu asta era intenția. „Le făceam semne să vină, să stau de vorbă cu ei, să nu fie apăsați psihic, și că se poate întoarce rezultatul de 1-0. Ripensia etapa trecută a întors, au bătut 3-2. Cred eu că s-a văzut, am avut ocazii la 1-0, ocazii mari de a restabili egalitate. Din păcate, nu am făcut-o, și din nou pe neatenții…”, a explicat tehnicianul, care la discuțiile pe margine cu jucătorii l-a avut lângă el pe administratorul special Radu Birlică, deși acesta nu era trecut pe foaia de arbitraj și nu avea ce să caute pe teren.

La pauză, Răchită l-a scos pe Vlad Olteanu. Antrenorul spune că a avut și motive medicale, și tactice. „Olteanu avea și el o problemă musculară, se resimțea și el. Dar, oricum, vroiam să schimb ofensiv. Din păcate, nici cei care au intrat… Se văd cele șase zile de pre-pauză ale lui Sorel. Parcă toate au fost împotriva noastră astăzi”, a precizat Răchită.

Cristian Codrea l-a șocat și pe Budescu

Despre penalty, Răchită a mai spus că și Constantin Budescu, în prezent jucător la Shabab, în Arabia Saudită, s-a uitat la meci și i-a trimis un mesaj că lovitura de pedeapsă nu a fost justificată. „Budescu mi-a zis că: «Se dă penalty și la strigat?». A zis că nu a văzut nici el așa ceva”, a povestit managerul lui ACS Poli.

Majoritatea arbitrilor care sunt în jurul vârstei de 30 de ani sunt monitorizați pentru posibila promovare în prima ligă, dar, neoficial, cei din CCA recunosc că niciunul dintre cei în cauză nu merită să fie trimis în primul eșalon, cel puțin sigur nu din sezonul viitor. „Pe acolo” e și băimăreanul Cristian Codrea, din același județ cu Zoltan Szekely, cel care face delegările la liga secundă. „Eu cred că acum va fi mult mai bine monitorizat, pentru că e în trendul asta cu ajutorul reciproc al echipelor de tradiție”, a spus Răchită despre acest aspect.

Cu cinci etape înainte de final, Răchită și-a cam scris „testamentul”

Răchită e conștient că dacă nu vor fi echipe retrase și invitate pentru următorul sezon al Ligii 2, ACS Poli nu mai are șanse să se salveze de la retrogradare. „Pe mine mă doare faptul că nu am reușit mai mult, că merita un brand ca Poli și suporterii care au fost azi și au cântat foarte frumos și le mulțumim. Nu am reușit să scoatem echipa de acolo de unde am preluat-o și sunt extrem de amărât. Ce s-a întâmplat în cele 90 de minute probabil că se va mai întâmpla. Dar, pe mine, mă doare că nu am reușit să urc echipa deasurpa liniei. Matematic mai sunt… Dar mai întâlnim echipe de tradiție până la sfârșitul campionatului. Mergem la Aerostar. Avem cinci suspendați. La ce lot avem, restrâns numeric. Cinci accidentați și probabil și Uyi are o leziune fibrilară. Mă legitimez”, a spus antrenorul, înghițind în sec, dar garantând că echipa va juca la victorie meci de meci. „Noi, cele cinci meciuri pe care le vom, le vom juca să onorăm brandul Poli și pentru suporteri. Nu mă dau la o parte, orice s-ar întâmpla”, a adăugat Răchită. ACS Poli mai are meciuri cu Aerostar (d), FC Argeș (a), Petrolul (d), CS Mioveni (a) și Daco-Getica (d).

Răchită a spus că nu rămâne la echipă după retrogradare. „Liga a 3-a nu. Am luat-o acum 12 ani din Liga a 3-a, cu CSM FC Ploiești, proiectul suporterilor. Am promovat până în Liga 1. Dar acum mi-e foarte greu, nu mai am nici vârsta”, a spus Răchită.

Întrebat dacă rămâne să se ocupe de construcția stadionului pe care primarul Robu vrea să-l ridice în cartierul Ciarda Roșie, Răchită a spus că și-a făcut deja partea, aducând „know-how-ul”. „Din punct de vedere al infrastructurii, atât timp cât am fost solicitat, am răspuns pozitiv, inclusiv participând la două ședințe cu arhitecții și proiectanții și oamenii care se ocupă din primărie. Am adus și proiectul de la stadionul Ilie Oană din Poiești. Mai mult nu pot”, a zis fostul jucător și antrenor al Petrolului.

Unele cluburi speră însă că nu vor retrograda cinci echipe din liga secundă, dacă vor mai dispărea, în vară, anumite formații prin retragere. Răchită a bătut un apropo la situația din 2012, cu echipa Craiovei. „Probabil că Timișoara e un oraș mai mare decât Craiova. Craiova a fost invitată în Liga a 2-a. Nu știu ce se va întâmpla. Sunt extrem de supărat, de amărât. Vom vedea ce se va întâmpla zilele următoare”, a conchis antrenorul, care „uită”, însă, că în Timișoara mai sunt două echipe de Liga 2, ASU Politehnica și Ripensia, deci fotbalul nu lipsește.

Cu 26 de puncte acumulate în 33 de etape, ACS Poli e antepenultima în clasamentul Ligii 2 și e la 12 puncte de prima clasată deasupra locurilor retrogradabile, Pandurii. Cinci etape au mai rămas de disputat din acest sezor, iar trupa timișoreană ar putea retrograda matematic chiar la finalul acestei săptămâni, când, sâmbătă, de la ora 11:00, joacă la Aerostar Bacău, aflată cu un loc mai sus și cu șase puncte în plus.

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Leczki JOZSI (Mediafax foto)

Marius ANGHEL 06 May. 2019, 14:02 Campionat
Pe aceeași temă