Birtalan, erou cu Vâlcea

07 Nov. 2011, 16:00 Campionat

FC Bihor a câștigat în sfârșit clar un joc din noua ediție de campionat. „Roș-albaștrii” s-au impus duminică pe teren propriu în compania echipei CSM Râmnicu Vâlcea. Partida, care a contat pentru etapa a XII-a a Ligii a II-a a fost adjudecată de bihoreni cu scorul 2-0 (0-0).

Eroul meciului a fost atacantul Birtalan Botond, autorul celor două goluri, în minutele 73 și 83. Atacantul maghiar, fost internațional de tineret, a devenit titular la FC Bihor odată cu trecerea lui Stelian Farcău pe postul de antrenor principal, ceilalți tehnicienii neoferindu-i această șansă.

„Birtalan Botond a primit acum o șansă și este inteligent că știe să profite de ea. Dacă va continua pe aceași linie, va ajunge departe”, a declarat, la finalul jocului antrenorul Farcău.

Partida a început într-o anumită notă de echilibru, dar primii care și-au creat ocazii au fost jucători gazdă, care, în minutul 9, au șutat prin Sorian pe lângă poartă, iar în minutul 13 au trimis periculos prin Sfârlea pe spațiul porți din 16 metri, balon respins de portarul Tufiși. În replică, în minutele 24 și 34 au survenit și primele ocazii ale oaspeților. Mai întâi Pribac a tras din 14 metri pe lângă stâlpul din stânga porții lui Pogacsics, iar 10 minute mai târziu, Gogoșoiu, din 7 metri, ușor lateral stânga, singur cu portarul orădean, nu a reușit să-l învingă pe ascesta.

Pe fondul unui joc tern, fără culoare, către finalul primului mitan tot vâlcenii și-au mai creat câteva ocazii însă, prin Plecanciuc și Ene, dar primul nu a lovit bine balonul, iar al doilea a trimis din 14 metri alături. Ultima fază a primului mitan le-a aparținut orădenilor totuși, Fl. Pop, din 18, a șutat pe jos, pe lângă stâlpul din partea stângă a lui Tufiși.

În repriza a doua, mult mai motivați, orădenii au pus stăpânire pe joc și, în minutul 47, Sfârlea a executat o lovitură liberă, din 19 metri, la colțul lung, a respins portarul însă. În minutul 59, Selagea, din lateral dreapta, de la 12 metri a trimis puternic, pe jos, pe lângă stâlpul din partea dreaptă a porții vâlcene. Trei minute mai târziu, FC Bihor ratează o ocazie mare. Oltean a centrat de pe dreapta, iar din 8 metri Birtalan a reluat periculos, puțin pe lângă poarta oaspeților. Replica oltenilor a venit 6 minute mai târziu, când, nou-introdusu-l în joc, Gigel Ene a trimis din 14 metri, lateral stânga, puțin pe lângă poarta orădeană.

În minutul 73, cei aproximativ 3000 de spectatori au asistat la deschiderea scorului. Angajat în careu, Birtalan a preluat lung, a intrat în unnghi și a șutat în poarta vâlceană învingându-l pe bravul, până atunci, portar Tufiși. Chiar și la 1-0 FC Bihor a continuat să atace și în minutul 82, Florin Pop, angajat în careu, a șutat din 12 metri, periculos, dar și pe lângă poartă. Minutul 83 a descătușat jucătorii și galeria orădeană. Atunci, o centrare de pe partea dreaptă a lui Bârză, a fost reluată din vole de Birtalan, care a înscris un gol spectaculos și a reușit, astfel, dubla.

În meciul cu vâlcenii, FC Bihor a folosit echipa: Pogacsics – Oltean, Muscă, Deaconescu, Diarra – Danci, Sorian (min. 60 Bârză), Selagea (min. 83 Coroian), Sfârlea (min. 77 Sfârlea) – Fl. Pop, Birtalan.

Pentru postul de portar în acest joc, rezervă a fost Ionuț Pop, un tânăr de numai 14 ani, Fildan și Stroescu fiind accidentați, primul cu întindere pe aductori, iar Stroescu cu fisură de rotulă, fapt care-l va ține departe de gazon tot turul.

În urma jocului, FC Bihor a urcat pe locul IX, cu 16 puncte.

După meci, antrenorul Stelian Farcău a răsuflat ușurat: „A fost un meci extrem de dificil, cu o încărcătură psihică și psihologică deosebită. În prima repriză s-a văzut o crispare pe jucători. În partea a doua pe un joc mai bun al nostru au venit și realizările. Era și normal să vină. Îmi felicit jucătorii pentru victorie, dar mai ales pentru determinarea de care au dat dovadă. Dedicăm victoria finanțatorului echipei noastre, domnul Marius Vizer, care luni își serbează ziua de naștere.”

În următorul joc, FC Bihor va evolua sâmbătă, la Bistrița, cu liderul clasamentului, Gloria.

Text și foto: Bihoreanul

07 Nov. 2011, 16:00 Campionat
Pe aceeași temă