„Bătrâna Doamnă” îngropată în datorii!

13 May. 2009, 12:31 Campionat

Teoretic, gruparea arădeană are nevoie de circa 110.000 de euro pentru a pune punct sezonului fără să riște o retrogradare la masa verde, însă cazurile Steaua și Chirilă ar putea să provoace mari complicații.
 
Deși situația clubului UTA din punct de vedere sportiv s-a liniștit după ultimele două victorii, gruparea arădeană va avea parte de două-trei săptămâni extrem de grele, poate mai grele decât întreaga perioadă de iarnă, când viitorul ei era necunoscut.

UTA încă mai are datorii care îi pot provoca o nouă neprogramare, ceea ce ar echivala automat, și fără posibilitate de apel, cu o retrogradare în Liga a III-a, deoarece clubul arădean a bifat deja o primă neprogramare în actualul sezon. Regulamentul e clar și spune că o echipă neprogramată de două ori în același sezon este retrogradată în eșalonul imediat inferior.

Steaua, o complicație?

Ce plăți mai are UTA de efectuat? Este vorba despre salarii restante către jucători (Florin Dan, Cristian Todea, John Ibeh, Branko Radovanovic), conducători (Marian Spiru) sau alte cluburi (CS Otopeni).

De asemenea, o mare problemă ar putea să fie generată de vechea datorie către Steaua București. Nu se știe nici acum cum a rezolvat omul de afaceri Sandu Ion debitul UTA-ei către clubul Steaua București. Neprogramată la meciul cu FCM Târgu Mureș din prima etapă a returului, Bătrâna Doamnă a fost salvată pe moment de intervenția lui Sandu Ion, care a reglementat problema Steaua, dar nu se știe exact cum.
Se fac doar speculații, existând surse care susțin că s-a plătit și că datoria e stinsă. Alte surse spun că s-a emis o garanție bancară cu termen la 31 mai, ceea ce înseamnă că banii, 238.000 euro, din contul omului de afaceri au fost „blocați” în bancă și că în ziua scadenței vor fi transferați către Steaua.
Există însă informații care indică faptul că nu s-ar fi plătit, că nu s-ar fi emis nici o garanție, ci că între UTA și Steaua s-a încheiat un act în baza căruia arădenii se obligă să plătească cu o săptămână înainte de ultima etapă a sezonului din Liga a II-a, în caz contrar Steaua urmând să acționeze pe calea legală, să anunțe FRF și să provoace a doua neprogramare și implicit retrogradarea echipei arădene în Liga a II-a.
Oficialii clubului arădean sunt extrem de discreți în ceea ce privește cazul Steaua, însă sunt și extrem de îngrijorați din acest punct de vedere, semn că ceva ar putea să fie neregulă.
 

Nu există surse de finanțare

Presupunând însă că, dincolo de informațiile sărace și filtrate legate de „cazul Steaua”, n-ar fi totuși probleme din acest punct de vedere, UTA tot are un necesar de circa 110.000 de euro pentru a pune punct onorabil campionatului. Onorabil înseamnă datorii achitate către cei care ar putea să provoace a doua neprogramare, salarii și prime achitate la zi către jucătorii și antrenorii clubului, incluzându-i și pe tehnicienii echipelor de juniori și pe angajați, deplasări, competiție etc la formațiile centrului juvenil.
Suma nu pare mare, având în vedere că UTA a trecut în ultimele luni prin încercări și mai grele, dar în acest moment nu există surse de finanțare, pentru că oricât s-ar crede că Sandu Ion își maschează sprijinul către club, acest sprijin nu mai există de circa două luni.
Bătrâna Doamnă a funcționat până acum, de-a lungul returului, prin finanțările furnizate de președintele Giovanni Catanzariti, de Marius Țucudean și Gheorghe Cozma, de la firma Cotta, precum și din diverse sponsorizări, în valoare de circa 80.000-90.000 de euro.
Problema este la fel de spinoasă ca și la începutul sezonului, deoarece pur și simplu UTA nu va putea să încheie sezonului, riscând retrogradarea la masa verde, dacă nu se achită de ultimele datorii.
 

Chirilă, o altă problemă-necunoscută

Nu doar Steaua ar putea să dea peste cap întreg mecanismul UTA-ei, ci și Ionuț Chirilă. Litigiile UTA – Chirilă sunt pe rolul comisiei FRF, suferind mai multe amânări de-a lungul ultimelor luni.
 Oricum, fostul tehnician ar trebui să aibă șanse minime de câștig, deoarece și-a părăsit locul de muncă, însă, printr-o eventuală soluție a FRF, i s-ar putea oferi două-trei salarii, ceea ce ar însemna maxim 20.000 de euro, însă dacă federalii îi oferă și clauza de reziliere, în valoare de 150.000 de euro, UTA va fi în mare dificultate. N-ar fi însă o surpriză ca Ionuț Chirilă să lovească, prin FRF, cu puțin înainte de finalul sezonului, astfel încât să forțeze UTA să-l plătească, pentru a nu-i provoca o neprogramare.

Dincolo de toate, UTA are mare nevoie de ajutor, pentru a pune punct sezonului, într-o perioadă în care ar fi trebuit să-și contureze deja proiectul pentru campionatul viitor, ceea ce nu se întâmplă și nici nu se mai aude nimic despre asta – iată de ce Bătrâna Doamnă va avea parte, din păcate, de-o nouă vară foarte grea. 
 

 

 

Articol scris de Sebastian Șiclovan

 

13 May. 2009, 12:31 Campionat
Pe aceeași temă