Investitori din Republica Moldova și Franța pun umărul să salveze Foresta. Gruparea suceavă a început legitimarea jucătorilor și vrea un antrenor din Hexagon

Speranțele de supraviețuire ale echipei de fotbal Foresta Suceava au crescut foarte mult în ultimele zile și se leagă de venirea la Suceava a unor investitori din Republica Moldova și din Franța, oameni care după mai multe discuții cu oficialii Forestei au decis să investească în club, în primă fază pentru a-l aduce pe linia de plutire sau mai exact la zero cu datoriile către finanțe, jucători și antrenori.

Ieri, într-o conferință de presă organizată la stadionul Areni, președintele Consiliului de Administrație al clubului sucevean, Andrei Ciutac, a anunțat pentru prima dată în mod oficial interesul acestor investitori și a argumentat de ce a ținut să înceapă campionatul cu juniorii de la Omnia, tocmai în ideea ca echipa să nu fie depunctată sau exclusă din campionat.

„După o lungă perioadă în care veștile despre echipă au fost mai mult proaste, din fericire am ajuns la un moment în care putem să discutăm și de lucruri mai frumoase. Cu riscul de a mă repeta obsesiv vreau să-i mulțumesc încă o dată domnului Cristescu (n.r. – Florin Cristescu, antrenorul echipei de juniori Omnia, care a jucat în acest început de campionat pentru Foresta) pentru efortul pe care l-a depus în ultima perioadă, dar și copiilor, părinților care i-au lăsat să facă aceste deplasări, chiar dacă se știa că lucrurile nu vor fi tocmai în regulă și că singurul lucru pe care puteam să îl facem era să încercăm să limităm proporțiile scorului. Mă bucur că au făcut cele două deplasări și au jucat meciul de acasă și datorită lor putem să discutăm acum în continuare de existența Forestei Suceava.  

Așa cum am mai spus, motivul pentru care am ales să începem campionatul în această formulă a fost dat de discuțiile pe care le-am avut cu persoane interesate de clubul nostru, mai exact doi cetățeni francezi și doi din Republica Moldova, ce au cetățenie română. Ei au venit de o săptămână și jumătate la Suceava și am început împreună activitatea, în primul rând prin stabilirea priorităților pentru a ieși din acest impas”, a explicat Andrei Ciutac, citat de Monitorul de Suceava.

„Primul pas a fost achitarea restanțelor salariale către foștii jucători și antrenori”

Zilele trecute, noii investitori ai echipei au plătit aproape toate restanțele către foștii jucători și antrenori, acest lucru fiind primordial pentru ca echipa să nu riște blocarea transferurilor și a legitimărilor.

„Primul pas a fost achitarea restanțelor salariale către foștii jucători și antrenori, deoarece aici era problema cea mai stringentă, pentru că am ajuns în situația de a risca depunctarea sau interzicerea dreptului de a transfera și legitima jucători. Dacă s-ar fi întâmplat toate aceste lucruri, atunci toate eforturile noastre ar fi fost în zadar. În acest moment cred că am achitat datoriile în proporție de 80% către foștii jucători și antrenori ai clubului, urmând să finalizăm aceste plăți în zilele următoare, până acum fiind cheltuiți în jur de 70.000-80.000 de euro”, a explicat Ciutac.

Zilele următoare se va face și noua organigramă a clubului, iar după aceea se vor plăti datoriile la finanțe. „Eu cred că e o chestiune de zile și formalități birocratice până vom semna actele finale în ceea ce privește viitoarea organigramă a clubului și viitorii membri fondatori, după care vom achita datoriile către finanțe. Astfel vom putea prezenta la primărie acel certificat fiscal zero și vom putea accesa o parte din fondurile aprobate de Consiliul Local pentru echipă în 2017. Împreună cu noii investitori am avut o discuție și cu domnul primar Ion Lungu, care și-a arătat din nou susținerea pentru Foresta. Când vom avea acel certificat îl vom prezenta public și vom solicita din nou sprijin de la autoritățile locale, pentru a ne putea continua activitatea”, a spus Andrei Ciutac.

Revin trei jucători din lotul vechi, iar la antrenamente sunt patru stranieri

Având certitudinea că lucrurile au început să intre pe o linie normală, conducerea Forestei i-a rechemat pe trei jucători din fosta echipă, Andrei Cerlincă, Vlad Stănescu și Alessandro Masella, ce vor intra mai mult ca sigur în teren la meciul de mâine, de pe Areni, cu FC Argeș.

„În acest moment, la antrenamente sunt șapte jucători noi, dintre care trei au făcut parte din lotul echipei și-n sezonul trecut, Cerlincă, Stănescu și Masella. Cu cei trei vrem să semnăm astăzi contracte, pentru a-i legitima, astfel încât să-i putem folosi în meciul de miercuri. În plus, încercăm să-i legitimăm cât mai repede și pe jucătorii străini veniți la Suceava, fotbaliști ce trebuie să facă niște formalități la poliție, iar noi să obținem cartea verde de la cluburile de care au aparținut. Dacă nu reușim până miercuri, sper ca până cel târziu sâmbătă să reușim, astfel încât să ne prezentăm într-o altă formulă de echipă. Cu cei șapte jucători deja putem discuta despre o altă echipă a Forestei și-n cel mai scurt timp vom putea emite pretenții la primele puncte. Sunt jucători cu experiență, dar și jucători tineri, iar eu am mare încredere în partenerul francez că va aduce doar jucători de calitate, astfel încât să ne menținem în Liga a 2-a și, de ce nu, să urcăm cât mai sus în clasament”, a spus Andrei Ciutac, citat de Monitorul de Suceava.

Forestierii au încercat să-l aducă și pe portarul Hânțăscu, dar acesta a refuzat oferta, motivând că a semnat un contract cu Juniorul Suceava și-n același timp și-a găsit și-un loc de muncă.

Tratative cu fostul antrenor al elvețienilor de la FC Sion, Amar Boumilat

Oficialii echipei sunt în discuții avansate și cu un antrenor străin, francez, Amar Boumilat, tehnician ce a antrenat echipa elvețiană FC Sion.

„Astăzi urma să mai avem o discuție cu cel pe care vrem să-l aducem antrenor principal, Amar Boumilat, un tehnician străin ce a jucat pentru cluburi mari din Europa și care a antrenat echipa elvețiană FC Sion. Dacă vom reuși să-l aducem cred că va fi o lovitură de imagine pentru club, iar în caz contrar mai avem câteva variante de antrenori români, cu licență Pro. Este foarte important ca viitorul antrenor să cunoască engleza și franceza, deoarece jucătorii din lot sunt din toate colțurile lumii”, a spus ieri președintele Consiliului de Administrație al clubului sucevean.     

La Suceava au ajuns și patru jucători străini, aduși de un impresar francez. Este vorba Daniel Pappoe, un fundaș central cu o talie impresionantă originar din Ghana, fost junior timp de 7 ani la Chelsea, fotbalist ce a jucat la mai multe cluburi din Anglia, Issaga Diallo, un mijlocaș central la închidere din Senegal, ce poate juca și fundaș central și care anul trecut a bifat 30 de meciuri în prima ligă din Cipru, Khalid Chalabi (foto mic), un atacant format la AS Monaco, ce a jucat la câteva cluburi din Franța, dar și un mijlocaș de bandă de origine turcă, Seven Can.

Pe lângă aceștia a venit și un preparator fizic din Franța, Florent Lacasse, fost campion de atletism al Hexagonului ce a mai lucrat și la englezii de la Crystal Palace și care este la Suceava de o săptămână și face câte două antrenamente pe zi.

Parteneriate cu Omnia și LPS Suceava pentru echipa a doua și cele de juniori

Ca fiecare echipă din eșalonul secund al fotbalului românesc, Foresta este obligată să participe în competiții și cu o echipă secundă și alte șase echipe de juniori. În acest sens, oficialii Forestei au ajuns la o înțelegere cu clubul Omnia și LPS Suceava.

„Cred că este un mare plus pentru noi că am reușit să avem o colaborare bună atât cu clubul Omnia, cât și cu LPS Suceava. În ce privește echipa a doua am făcut un  protocol de colaborare cu CS Omnia, prin care ei vor juca la seniori și la juniori A la Liga a IV-a, iar LPS Suceava cu cele cinci grupe de juniori. Astăzi urmează să semnăm aceste protocoale, astfel încât să putem începe activitatea și la echipa a II-a și juniori. În fiecare zi vor veni câte doi-trei jucători până vom reuși să completăm lotul, vom pune accent și pe jucătorii din zonă pentru că este important ca-n echipă să fie și suceveni, inclusiv cei trei sub 21 de ani vor fi localnici. Vor veni mulți jucători în perioada următoare, o parte în probe, și oricum nu vor putea toți să joace la prima echipă, și de aceea vrem să aibă meciuri în picioare, chiar și la echipa a doua”, a mai adăugat Andrei Ciutac.  

Vineri, echipa suceveană va avea echipamente noi, tot în culorile clubului, galben-verde, echipamente ce au fost comandate deja. În plus, jucătorii și staff-ul echipei vor avea seturi complete de echipamente și treninguri pentru antrenament sau prezentare, atât de iarnă, cât și de vară, plus mingi noi.

Mâine, într-o etapă intermediară, Foresta va primi vizita celor de la FC Argeș, de la ora 18.00.

Articol scris de Marius SUIU (Monitorul de Suceava)
Foto: Monitorul de Suceava

Pe aceeași temă