Disponibilizații au adunat în tur 2200 de minute, patru goluri și o pasă decisivă

Disponibilizații au adunat în tur** 2200 de minute, patru goluri și o pasă decisivă

La mijlocul acestei săptămâni, conducerea „Bătrânei Doamne” a decis să se despartă de nu mai puțin de nouă dintre fotbaliștii, iar unuia, lui Cristian Silvășan, nu i se va mai prelungi contractul ce expiră în această iarnă. Fiindcă „oficialii” UTA-ei nu și-au exprimat public motivele pentru care au inclus respectivele nume la curățenia de iarnă, am presupus că ele sunt legate inclusiv de probleme de atitudine sau comportamentale de care antrenorul Adrian Falub a vorbit de câteva ori pe parcursul acestei toamne în cazurile lui Bucur, Calvin, Chindriș sau Hiago.

Lăsând puțin aceste aspecte la o parte, intenționăm să ne referim doar la chestiunile de ordin fotbalistic, iar statistica ne dă o mână de ajutor în acest sens. Iată ce au reușit fotbaliștii puși pe liber în turul de campionat 2012-2013:

Mădălin Smaranda (28 de ani) a apărat în doar cinci meciuri în prima parte a sezonului, adunând 360 de minute și patru goluri încasate.  În total, echipa arădeană a încasat 9 goluri, restul de cinci în timp ce între buturi se afla Remo Amadio. Trebuie spus că italianul a avut vina sa la golurile încasate la Timișoara, Alba Iulia și acasă cu Mioveniul și mai ales la prima reușită a celor de la FC Maramureș în urmă cu două săptămâni. Smaranda apără culorile UTA-ei din vara lui 2010, perioadă în care a adunat destulă simpatie printre fanii „Bătrânei Doamne”, dar și aprecierea antrenorului cu portarii, Dan Țapoș, care ar fi dorit să lucreze cu el pe mai departe.

Calvin Ali Tolmbaye (26 de ani) a început ca titular ca fotbalist de bandă dreapta, dar a pierdut echipa odată cu accidentarea la genunchi și sosirea camerunezului Feussi. A strâns 467 de minute în tur (4 meciuri ca titular) și a și marcat un gol în victoria cu 2-0 a „textiliștilor” laPitești. Cu  acea ocazie, dar și acasă, cu Târgu Mureș, Calvin a fost folosit pe final de meci ca vârf de careu. E adevărat, per total, atât cât a jucat, Calvin nu a făcut-o prea bine ca fotbalist de bandă dreaptă.

Marius Chindriș (21 de ani) a jucat doar două meciuri legate în acest tur, la Slatina și acasă cu Damila Măciuca. Are și o bară, în faza premergătoare golului primei victorii utiste a sezonului, însă a fost evident că Adrian Falub l-a preferat pe mai tânărul Florin Lazea ca al doilea junior alături de Ene sau Hiago. La un moment dat, Chindriș recunoștea că este – oarecum – afectat de faptul că nu a făcut și el saltul la Liga 1, precum colegii săi de generație, Țucudean sau Purece.

Ricardo Caichjian (28 de ani) a fost destul de lăudat de Adrian Falub pentru calitățile sale, însă a bifat doar 45 de minute în turul. Este vorba de prima repriză cu CSM Râmnicu Vâlcea, când brazilianul a evolaut șters pe postul de mijlocaș central ofensiv. Apoi, i s-a descoperit o problemă la inimă și nu a mai apărut pe gazon până la final.

Hiago de Oliveira Ramirez (21 de ani) a fost unul dintre pariurile lui Giovanni Catanzariti pentru acest campionat, dovadă că președintele utist i-a și fixat o clauză de transfer imensă pentru acest nivel, 1 milion de euro. Numai că brazilianul de picior stâng a dezamăgit în cele 332 de minute jucate în tricoul „alb-roșu”, nereușind să marcheze niciun gol, trecându-și destule ratări și o transversală în confruntarea cu CSM Râmnicu Vâlcea. Mai mult, Hiago a reușit „performanța” de a face un penalty în disputa cu Corona Brașov, când a și fost eliminat de pe teren chiar înainte de pauză.

Marcelinho Rodrigues (25 de ani) a petrecut jumătate de tur în infirmeria clubului (ruptură fibrilară la gambă) și s-a recuperat din punct de vedere fizic de abia după pauza de trei săptămâni din finalul turului. A intrat 7 minute la Baia Mare, când nu s-a prea întâlnit cu mingea și alte 23 cu FC Bihor, când a creat ceva panică pe banda stângă a atacului utist, dar nu a fost decisiv în tentativa UTA-ei de a marca golul de trei puncte cu bihorenii.

Cătălin Bucur (29 de ani) este, conform statisticii, cel mai neîndreptățit utist pus pe liber de conducerea clubului din Calea Aurel Vlaicu. În cele 575 de minute jucate (6 partide ca titular), fostul turdean a contribuit cu trei goluri (două cu Damila și unul cu Târgu Mureș) și o pasă decisivă (cu Mioveniul) la rezultatele formației arădene. Este golgheterul echipei, statut ce-l împarte cu Cristian Silvășan. Este adevărat că nu o dată, Bucur a fost avertizat de Adrian Falub că nu dă totul din el la antrenamente și jocuri, pentru ca prestațiile de la Baia Mare și FC Bihor să fie cu adevărat modeste.

Wilson Pereira Weller (23 de ani) părea înlocuitorul potrivit pentru grecul Galanis. Cel puțin la primele meciuri amicale, dar și cele oficiale, brazilianul a arătat calități bune de atacant de careu. A contribuit la golul egalizator din derby-ul cu ACS Poli și a marcat cu capul în confruntarea cu Mioveniul. Avea să rămână singura reușită a lui Weller la UTA, fiindcă masivul fotbalist s-a accidentat la jumătatea turului și nu a mai putut să revină până la confruntarea cu Bihorul. 211 de minute s-a aflat brazilianul pe teren, în trei dispute îmbrâcând tricoul de titular.

În fine, Denny Nazari nu a jucat niciun minut pentru „Bătrâna Doamnă” în campionat. Fundașul de 22 de ani a rămas cu cele 90 de minute bifate pentru arădeni în disputa de Cupă, de la Pîncota, când a comis faultul din care Dumitru Mitu a marcat golul calificării „șoimilor”.

Chiar dacă nu se află pe lista disponibilizațiilor pentru simpul fapt că înțelegerea cu UTA oricum expira pe 3 decembrie, Cristian Silvășan (30 de ani) are și el de partea sa statistica. Fostul atacant al lui Poli a început ca titular toate cele șase meciuri disputate în „alb-roșu”, fiind schimbat în trei rânduri, de fiecare dată în ultimele zece minute. Așa, a strâns 514 de minute pe gazon, timp în care a înscris trei goluri, a trimis două pase decisive (ambele pentru Laso) și a obținut penalty-ul ratat de Gligor la Baia Mare. A și avut trei-patru ratări mari la activ, dar încă de la sosirea sa la Arad (după înfrângerea UTA-ei cuCorona) se vorbea despre el ca despre o soluție de compromis până în iarnă.

Așadar, cei menționați mai sus au avut și realizări într-un tur cu multe probleme pentru UTA. Vorbind strict fotbalistic, cel puțin Samaranda și Bucur au câștigat destul de clar duelurile lor cu concurenții pe posturile lor. Este vorba de Remo Amadio, respectiv Dacian Bîrză, fotbaliști care încă fac parte din lotul „alb-roșiilor”. Trăgând linia, cei nouă utiști disponibilizați deja au adunat 2200 de minute pentru „Bătrâna Doamnă”, patru goluri și o pasă decisivă.

 

Sursa: Sport Arad
Foto: Viorel MUSCĂ‚

Pe aceeași temă