EXCLUSIV | Bobi Verdeș vrea pe culmile succesului în antrenorat, dar momentan visează la Liga 2 cu Vedița Colonești: ”Fotbaliștii sunt artiștii care fac jocul. Vin din iarbă, știu cum e.” Ideile luate de la Olăroiu, discuțiile cu Gică Popescu și cum l-a ”părăsit” un jucător în plin sezon

Răzvan STÎNGĂ 02 Dec. 2020, 08:32 Liga 2

Vedița Colonești e una dintre echipele care se luptă la promovare în acest sezon, în Liga 3. Termină 2020 pe locul 2 în Seria 6, la un singur punct de liderul ACSO Filiași. Liga2.ro a stat de vorbă cu antrenorul celor din Colonești, fostul fotbalist Bobi Verdeș (40 de ani).

Fost atacant în Liga 1 la echipe precum Universitatea Craiova, FC Național, Pandurii, Oțelul Galați sau FC Argeș, Bobi Verdeș nu este neapărat surprins de poziția ocupată de echipa sa. O poziție în fruntea clasamentului a fost un obiectiv pe care el l-a trasat personal încă de la startul sezonului, chiar dacă din partea conducerii nu a simțit o presiune în acest sens.

  • Vedița Colonești este a treia echipă din cariera de antrenor a lui Bobi Verdeș. Anterior, le-a pregătit pe Flacăra Horezu și CSM Slatina, pe care le-a promovat în Liga 3. La clubul din Horezu a fost și jucător

Bobi Verdeș: ”Suntem o echipă mică, suferim din multe puncte de vedere. Al infrastructurii, al organizării. Probleme pe care celelalte echipe din seria noastră nu le au” 

Greul abia din 2021 începe, a declarat Bobi Verdeș, pentru că adversarele vor vedea cu alți ochi Vedița Colonești și se vor mobiliza suplimentar. Fostul atacant este prgătit să dea startul antrenamentelor în ianuarie. Ar fi vrut ca în acest final de an să prelungească perioada de pregătire, chiar cu anumite jocuri amicale, doar că infrastructura și condițiile nu i-au permis acest lucru.

”Am fi vrut să nu se termine acum, să mai jucăm două meciuri în acest final de sezon, să mai văd câțiva jucători, dar din păcate infrastructura nu se permite. Terminăm anul însă pe locul 2, ceea ce e bine. Suntem o echipă mică, suferim din multe puncte de vedere. Al infrastructurii, al organizării. Probleme pe care celelalte echipe din seria noastră nu le au. Locul 2 pentru mine e ca și locul 1, pentru că duce și el la baraj.

Un tur de campionat foarte bun. Aici trebuie felicitați băieții. Eu sunt antrenor, dar ei sunt artiștii care fac rezultatele. Eu vin din iarbă și știu cum e. Mă bucur că au înțeles mesajul meu pentru că a fost un obiectiv pe care eu l-am impus. Nimeni nu l-a impus din conducere sau prin contracte. Eu l-am impus pentru că vreau să fac performanță și asta a fost și mentalitatea mea ca și jucător. Acum, ca antrenor e aceeași și mă bucur că jucătorii au înțeles”.

Bobi Verdeș: ”O să avem o discuție cu conducerea, să vedem cum facem să ridicăm ștacheta pentru anul următor” 

Înseamnă că ai mare încredere în obținerea promovării

”Va fi foarte greu în lupta la promovare, dar nu vreau să mă gândesc ce o să fie. Mă interesează prezentul, care e unul fericit pentru noi. Pentru obiectivul de a promova în Liga 2, ne trebuie multe lucruri. În primul rând un lot mai numeros, dar și valoric și multe alte condiții. Ai nevoie și de cantonamente… sunt multe la mijloc. E nevoie și de o organizare de antrenamente diferită.

Clasamentul ne obligă să ridicăm nivelul. Returul e mult mai greu ca turul. Dacă în tur poate multe echipe nu ne-au luat în calcul, acum cu siguranță vor vrea să treacă peste noi. Sunt echipe care au bugete mai mari ca ale noastre.

O să avem o discuție cu conducerea, să vedem cum facem să ridicăm ștacheta pentru anul următor. Au fost și ceva probleme la ultimele jocuri de acum, pentru că în ultimele meciuri am avut 14-15 jucători pe foaie, din cauza COVID-ului. În ultimele trei meciuri am avut trei cazuri. A fost și un jucător care a plecat.

E nevoie să discutăm și să vedem cum îmbunătățim echipa, pentru că e nevoie. Cum am spus, returul va fi mai greu decât turul. E nevoie de câteva lucruri ca să promovăm. Până acum, ce s-a întâmplat, a fost o surpriză”.

Un jucător a renunțat la fotbal din timpul campionatului. Bobi Verdeș: ”Nu sunt nici salariile prea atractive la Liga 3. Mai sunt bonusuri la meciurile jucate, dar e greu să te descurci”

Care e diferența de buget dintre echipa ta și celelalte din serie?

”Jucătorii au înțeles că prin muncă și seriozitate se pot bate de la egal la egal cu echipe care au orașe în spate, mai puternice. Filiași, Flacăra Moreni, Alexandria sunt echipe mult superioare nouă din multe puncte de vedere. În primul rând e vorba de o diferență economică.

Cred că suntem printre ultimele echipe în privința bugetului. Am fi sub jumătatea clasamentului ca buget, celelalte sunt până la urmă echipe din orașe, cu tradiție. Noi suntem o comună mică și de aceea sunt și mai fericit pentru ce am făcut până acum. Mai avem însă de muncă.

E un jucător care a plecat din timpul campionatului. S-a lăsat de fotbal. Nu sunt nici salariile prea atractive la Liga 3. Mai sunt bonusuri la meciurile jucate, dar e greu să te descurci”.

Ai jucat în Liga 1, la echipe care aveau condiții bune. Cum e viața de antrenor la Liga 3?

”Viața de antrenor la Liga 3 e grea, pentru că trebuie să te adaptezi. La Liga 1, ca jucător am avut anumite condiții, aici e mai greu. E diferită viața de antrenor, pentru că tu răspunzi, tu decizi, tu ai în față ca antrenor 25 de jucători la antrenamente și trebuie să îi faci să înțeleagă că pot să joace doar 11. Ei au înțeles până acum, pentru că au văzut că sunt un antrenor care vrea rezultate. Au înțeles că cine merită să joace, joacă. Au înțeles asta, chiar dacă erau rezerve”.

Cum vede antrenorul Bobi Verdeș fotbalul și cum și-a schimbat anumite percepții comparativ cu perioada în care era fotbalist?

”Am luat-o de jos, așa cum am luat-o și ca jucător. De la Liga 4 la Liga 3, acum vreau de la Liga 3 la Liga 2. Mă bucur că m-am apucat de antrenorat. Am început acum trei ani și au fost ani buni.

Referitor la ce mă întrebi, e mai greu fotbalul acum, e altceva, dar am reușit să atrag jucătorii lângă mine, și uman și sportiv. I-am făcut să înțeleagă că numai prin muncă putem să ne batem pentru primele două locuri. Obiectivul acesta mi l-am propus mie și apoi jucătorilor. Parcursul acesta e numai meritul lor și sunt bucuros pentru asta. Ideea e că acum te confrunți cu mai multe probleme, vezi altfel fotbalul”.

Bobi Verdeș fotbalistul: ”Când ești jucător, ai impresia că dacă nu joci, toată lumea e vinovată numai tu ai dreptate”

Sunt momente în care e greu să gestionezi situațiile cu jucătorii?

”Le-am explicat anumite lucruri prin care am trecut și eu. Când eram rezervă, mai greșeam, aveam impresia că antrenorul are ceva cu mine sau că de ce joacă altcineva. Când ești jucător, ai impresia că dacă nu joci, toată lumea e vinovată numai tu ai dreptate.

Jucătorii au înțeles că sunt corect și că vreau să avem rezultate. Cine a dat sută la sută la antrenamente joacă. M-am confruntat cu anumite probleme cu care se confruntă ei acum și e mai ușor să gestionez situațiile, pentru că știu ce simt”.

Implementează idei de la Zenga și Olăroiu și se consultă cu Gică Popescu 

De la ce antrenor din carieră ai învățat cel mai mult?

”Pentru mine, un model e Gică Hagi chiar dacă nu m-a antrenat. Fotbalul total pe care îl joacă echipele lui îmi place foarte mult. Referitor la cei cu care am lucrat. Am lucrat în 2003 cu Zenga și Olăroiu la FC Național. Cu Zenga lucram foarte multe tactic și am învățat foarte multe de la el din acest punct de vedere. Cu Florin Marin iar am lucrat tactic mult.

Olăroiu, încă din 2003 îți arăta filmulețe cu ce trebuia să cunoști despre adversarii direcți. Mie îmi arăta ce calități și ce minusuri au fundașii. Punea preț mare pe lucrul acesta. Într-un filmuleț de câteva zeci de secunde știai tot. Era pregătit din 2003 pentru asta, de aceea a ajuns unde e. Nu se obișnuia ca antrenorii să facă așa ceva atunci”.

E cineva cu care te consulți atunci când ai probleme la Vedița Colonești? Din lumea fotbalului mă refer

”Da, cu Gică Popescu. Și nu numai cu privire la situația mea de aici. Mereu vorbesc cu el, indiferent de context. A ajutat foarte mult la formarea mea ca antrenor. A fost mereu alături de mine, la bine dar mai ales la greu. E unul dintre oamenii cu care vorbesc cel mai mult în materie de fotbal și nu numai”.

Viața de jucător e mai frumoasă, viața de antrenor e mai grea. Dar bucuria e mai mare când ești antrenor, pentru că reușești să gestionezi situația cu 25 de oameni. Ca jucător e o bucurie mai individuală, să zic așa. Ca antrenor, e vorba de munca pe care o faci cu oamenii. Faci o echipă să joace. Te bucuri când vezi că jucătorii pleacă de la teren cu zâmbetul pe buze

Vedița Colonești a terminat anul cu șase victorii, două egaluri și două înfrângeri, înregistrate într-un tur și o etapă din retur. Are 20 de puncte, cu unul mai puțin decât prima clasată, ACSO Filiași, și cu două peste Sporting Roșiori, locul 3.

Foto: Olt News și Vedița Colonești 

https://liga2.prosport.ro/liga-3/soimii-lipova-a-terminat-a-doua-pe-loc-de-baraj-prima-parte-a-sezonului-in-liga-3-analiza-antrenorului-flavius-sabau-a-contat-mult-spiritul-de-echipa-in-schimb-am-avut-probleme-in-atac-19160770

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/video-u-cluj-a-castigat-cu-8-2-cu-husana-husi-dar-costel-enache-ramane-cu-picioarele-pe-pamant-vrem-sa-facem-meciuri-de-exceptie-tot-timpul-dar-jocul-nu-iese-mereu-19160659

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/adrian-dulcea-antrenorul-de-la-unirea-bascov-alegerea-celor-de-la-campionii-fc-arges-pentru-a-i-lua-locul-lui-ionut-mosteanu-demis-dupa-infrangerea-din-cupa-romaniei-cu-viitorul-pandurii-19160638

 

 

 

 

 

 

 

Răzvan STÎNGĂ 02 Dec. 2020, 08:32 Liga 2
Pe aceeași temă