Barajul de promovare/menținere în Liga 1 a rămas în dublă manșă, în datele de 9 și 12 august. Dinamo e ca și retrogradată în Liga 2, Poli Iași întâlnește CS Mioveni pentru ultimul loc din prima ligă

Marius ANGHEL 04 Aug. 2020, 04:02 Liga 2
Barajul de promovare/menținere în Liga 1 a rămas în dublă manșă, în datele de 9 și 12 august. Dinamo e ca și retrogradată în Liga 2, Poli Iași întâlnește CS Mioveni pentru ultimul loc din prima ligă

UTA Arad și Campionii FC Argeș au promovat direct în Liga 1 la finalul acestui sezon de Liga 2 încheiat în alt mod față de cum trebuia normal, cu un play-off din șase echipe, din cauza pandemiei COVID-19, iar pe poziția a 3-a, care duce la barajul de promovare/menținere în prima ligă, a terminat CS Mioveni. Trupa argeșeană așteaptă acum să își cunoască adversara, fiindcă play-out-ul Ligii 1 nu este finalizat. Însă, până atunci, a aflat că barajul rămâne în dublă manșă, ba chiar se desfășoară în datele stabilite a doua oară de către Federația Română de Fotbal.

Barajul de menținerea/promovarea în Liga 1 rămâne în dublă manșă, în datele de 9 și 12 august

În ședința din 3 august a Comitetului Executiv al FRF, membri acesteia au aprobat ca Liga Profesionistă de Fotbal ”să consulte echipele din play-out-ul Ligii 1 cu privire la desfășurarea barajului în dublă manșă în datele de 9 și 12 august sau într-o singură manșă în data de 12 august”, ca urmare ”a solicitării LPF de modificare a calendarului competițional al play-out-ului Ligii 1 și implicit a datelor de desfășurare a barajului pentru menținerea/promovarea în Liga 1”.

Ulterior, pe seară, după ce a primit răspuns din partea LPF, care s-a consultat cu cele opt cluburi din play-out-ul Ligii 1, Comitetul de Urgență al FRF s-a întrunit pentru a lua ”act de opinia exprimată de majoritatea cluburilor din play-out-ul Ligii 1 (7 cluburi) și pe cale de consecință păstrează programarea jocurilor de baraj pentru menținerea / promovarea în Liga 1 pentru datele de 9 și 12 august 2020.”

Pe scurt, FRF a decis, după ce LPF s-a consultat cu echipele din play-out-ul Ligii 1, ca barajul pentru menținerea / promovarea în Liga 1 să aibă loc în dublă manșă, nu într-una singură, în 21 august, așa cum transmitea recent Justin Ștefan, secretarul general al LPF. Mai mult, meciurile pentru stabilirea ultimei echipe care va participa în prima ligă vor avea loc în datele de 9 și 12 august 2020, așa cum era stabilit și înainte ca Dinamo să aibă noi cazuri de COVID-19 în lot și să se aleagă cu alte meciuri amânate, iar Liga să fie în posibilitatea de a încheia competiția la termen.

Dinamo retrogradează direct, alături de Chindia, Poli Iași merge la barajul cu CS Mioveni

Decizia afectează clubul Dinamo, care, în aceste condiții, nu mai are timp să își dispute meciurile restante sau să joace atâtea încât să poată să prindă măcar locul de baraj. Nu mai puțin de cinci jocuri au ratat ”câinii” din cauza cazurilor de COVID-19 pe care le-au avut în lot. Dinamoviștii au restanțe cu Chindia (etapele 3 și 10), FC Hermannstadt (etapele 4 și 11) și Sepsi OSK (etapa 12). Până la data manșei tur a barajului, echipa din ”Ștefan cel Mare” ar avea timp să joace un singur meci din cele șase pe care le mai are. Poli Iași mai are de disputat un singur joc și are cinci puncte peste Dinamo în acest moment.

Astfel, dacă play-out-ul este ”înghețat” în acest moment, cu o etapă înainte de final, așa cum vor șapte din opt echipe, ba chiar și după desfășurarea ei, fără ca restanțele să se mai dispute, atunci Dinamo retrogradează în Liga 2, iar Poli Iași merge la barajul de menținere / promovare cu CS Mioveni.

Dinamo e aproape să o urmeze pe Chindia în Liga 2, pentru prima dată în istoriaei. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

”A existat o propunere din partea LFP de prelungire a sezonului competițional până pe 18 august, cu baraj de promovare / menținere în 21 august. Și cu debut de sezon pe 22 august. A fost respinsă această propunere, prin urmare s-a avansat o altă variantă pentru a fi discutată de LPF cu cluburile din play-out.

Dacă își doresc ca meciurile de baraj să fie disputate pe 9 și 12 august, sau dacă vor ca Liga 1 să se dispute până pe 9 august și barajul să aibă loc pe 12 august, într-o singură manșă. LPF va discuta cu cluburile din play-out și ne va comunica o decizie, astăzi sau mâine.

LPF va consulta din nou cluburile, apoi vom stabili dacă barajul se dispută în dublă manșă 9 și 12 august sau doar într-un singur meci pe 12 august”, a precizat Răzvan Burleanu la finalul ședinței CEx.

”Cluburile din play-out n-au fost de acord cu prelungirea sezonului după 5 august. Șase cluburi din play-out ne-au trimis scrisori prin care spun că nu sunt de acord cu prelungirea sezonului. Argumentul lor este că ar trebui să stea până când sunt recuperate meciurile pierdute. Al doilea argument ar fi că au jucători cărora pe expira acum contractele. Doar LPF vă poate răspunde în cazul echipei Dinamo”, a mai declarat președintele FRF.

Chindia a retrogradat matematic în urma înfrângerii suferite cu Poli Iași, scor 0-1, în Copou, în penultima etapă.

Noul sezon de Liga 2, ediția 2020/2021, e programat să înceapă la 29 august, însă ar putea suferi amânare, în funcție de analiza FRF a evoluției pandemiei.

Meciuri rămase de disputat din play-out-ul Ligii 1:

Dinamo – Viitorul (et 14)
Sepsi OSK – Academica Clinceni (et 14)
FC Hermannstadt – Poli Iași (et 14)
Chindia Târgoviște – FC Voluntari (et 14)
Dinamo – Chindia Târgoviște (et 3)
FC Hermannstadt – Dinamo (et 4)
Chindia Târgoviște – Dinamo (et 10)
Dinamo – FC Hermannstadt (et 11)
Sepsi OSK – Dinamo (et 12)

Clasament play-out Liga 1:

1. Viitorul Constanţa 13 6 4 3 24-16 42
2. FC Hermannstadt 11 6 3 2 16-12 34
3. Academica Clinceni 13 7 0 6 14-20 32
4. FC Voluntari 13 6 3 4 16-10 31
5. Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 12 3 5 4 18-17 31
6. Politehnica Iaşi 13 5 3 5 15-15 29
7. Dinamo 8 2 1 5 7-10 24
8. Chindia Târgovişte 11 2 1 8 7-17 20

*locurile 7 și 8 retrogradează, locul 6 merge la baraj de menținere/promovare în Liga 1 cu poziția a 3-a din play-off-ul Ligii 2, ocupată de CS Mioveni.

Marius ANGHEL 04 Aug. 2020, 04:02 Liga 2
Pe aceeași temă