ANALIZĂ | Claudiu Niculescu și-a cristalizat un prim ”11” după cantonamentul din Bulgaria. Antrenorul are concurență acerbă pe posturi. Aducerea unui portar experimentat rămâne prioritatea numărul 1 la Poli Iași

Narcis POHOAȚĂ 25 Jul. 2022, 11:52 Liga 2
ANALIZĂ | Claudiu Niculescu și-a cristalizat un prim ”11” după cantonamentul din Bulgaria. Antrenorul are concurență acerbă pe posturi. Aducerea unui portar experimentat rămâne prioritatea numărul 1 la Poli Iași

Politehnica Iași a revenit vineri dimineață din cantonamentul de la Bansko și după trei zile și jumătate libere elevii lui Claudiu Niculescu reiau luni seară antrenamentele în Copou.

Moldovenii vor continua pregătirile acasă până la startul noului sezon, iar la mijlocul săptămânii vor disputa un nou amical, probabil ultimul, în compania divizionarei a treia ieșene Știința Miroslava. Meciul se va disputa joi seară, pe stadionul ”Emil Alexandrescu” din Copou, de la ora 19:00 (ora de start poate fi modificată în funcție de vreme), cu acest prilej urmând să fie prezentate și noile achiziții.

Un prim 11 din ce în ce mai clar

Poli Iași a disputat în cantonamentul de la Bansko cinci meciuri amicale și a înregistrat patru victorii și o remiză. Bilanț bun, înregistrat și cu echipe puternice (FK Makedonija Gjorce Petrov – participantă în Conference League, sau Akritas Chlorakas, ambele din primele ligi ale Macedoniei și Ciprului), dar și de nivel mai scăzut (Pirin Gotse Delchev – o echipă de Liga a 3-a bulgară, echipa a doua a clubului CSKA 1948 Sofia și o echipă de juniori din Nigeria). Meciuri însă foarte utile pentru antrenorul Claudiu Niculescu, care și-a putut evalua întreg lotul și și-a cristalizat în linii mari o formulă de start pentru campionat, sistemul folosit fiind 4-2-3-1.

Exceptând meciul cu juniorii nigerieni (2-1 cu FC Mavlon), în care Poli a alcătuit o echipă în mare parte din jucători tineri, antrenorul Claudiu Niculescu a trimis pe teren în celelalte patru meciuri, cu adversari seniori, formule apropiate de cea gândită pentru partidele oficiale din campionat.

Portarul – extremă urgență

Portarul Ianoș Brînză a fost titular în toate cele patru meciuri, însă oficialii din Copou au declarat în repetate rânduri că vor să aducă un goalkeeper experimentat și valoros, de nivelul unei echipe care trage la promovare.

Linia defensivă pare clarificată în linii mari. Fundașul dreapta Mădălin Martac, titular în cele patru meciuri, este punct fix în echipă, la fel și stoperul Răzvan Tincu, pentru al doilea post de fundaș central urmând să lupte pentru titularizare Viorel Lică (3 meciuri titular) și Florin Plămadă (2 jocuri). În flancul stâng, favoriți cu șanse egale la titularizare sunt tinerii Denis Ciaun (venit de la Știința Miroslava) și Enrichi Finică (de la Rapid), în timp ce Ștefan Ștefanovici pare a fi a treia soluție.

În banda dreaptă, soluție de rezervă pentru Martac este olandezul Paul Fosu Mensah, care poate evolua și stoper, dar și ivorianul Christ Kouadio.

Vașvari, punct fix în fața apărării

La mijloc, alături de noul căpitan Gabriel Vașvari, titular și el în cele patru meciuri amicale, ar putea apărea fie Francisc Cristea, fie argentinianul Julian Marchioni, ambii împărțindu-și minutele în Bulgaria. Aici mai poate evolua și Tincu, dar și tânărul Octavian Cracea, folosit rar în amicale.

În banda dreaptă, destinată jucătorului născut 2004, Claudiu Niculescu are de ales între Antonio Dumitru, Alexandru Anton și Ionuț Pelivan, în stânga prima soluție pare să fie Torino Hunte, iar în centru titular în toate meciurile a fost bulgarul Karachanakov (poate juca și în stânga), acesta marcând și două goluri. Tinerii Alexandru Hrib și Alin Fică au fost mai puțin folosiți.

Plokhotnyuk, golgheter în amicale

În fine, în compartimentul ofensiv lupta pentru titularizare se va da între ucraineanul Mykhaylo Plokhotnyuk, polonezul Pawel Tomczyk și tânărul David Ciubăncan.

Vârful polonez a fost titular în trei meciuri și nu a marcat, punctând în schimb în amicalul cu Botoșani, în timp ce ”Mișa” Plokhotnyuk are cifre mult mai bune: 5 goluri în 4 meciuri, în 3 dintre ele fiind rezervă! Ciubăncan, soluție pentru regula ”under”, are și el un gol marcat în Bulgaria, unde a jucat în patru partide, mai mult rezervă.

  • Cum ar putea arăta Poli Iași în sezonul viitor: Brînză – Martac, Lică (Plămadă), Tincu, Ciaun (Finică) – Vașvari, Francisc Cristea (Marchioni) – Dumitru (Anton), Karachanakov, Hunte – Plokhotnyuk (Tomczyk).

Cum au arătat echipele de start în meciurile amicale:

Poli Iași – FK Makedonija Gjorce Petrov (Macedonia) 1-1 (gol Karachanakov): Brînză – Martac, Lică, Tincu, Ciaun – Vașvari, Fr. Cristea – Pelivan, Fică, Karachanakov – Tomczyk.

Poli Iași – CSKA 1948 Sofia II (Bulgaria) 4-0 (Vașvari, Plokhotnyuk-2, Ciubăncan): Brînză – Martac, Plămadă, Lică, Finică – Vașvari, Marchioni – Dumitru, Fică, Karachanakov – Tomczyk.

Poli Iași – Mavlen (Nigeria) 2-1 (Cracea, Pelivan): Dohotariu – Kouadio, Ciaun, Ungurenașu, Ștefanovici – Cracea, Fică – Dumitru, Hrib, Pelivan – Ciubăncan.

Poli Iași – FK Pirin Gotse Delchev (Bulgaria) 2-0 (Plokhotnyuk-2): Brînzâ – Martac, Plămadă, Tincu, Ciaun – Vașvari, Marchioni – Anton, Karachanakov, Hunte – Plokhotnyuk.

Poli Iași – Akritas Chlorakas (Cipru) 2-1 (Karachanakov, Plokhotnyuk): Brînză – Martac, Lică, Tincu, Finică – Vașvari, Fr. Cristea – Anton, Hunte, Karachanakov – Tomczyk.

Goluri: Plokhotnyuk (5), Karachanakov (2), Vașvari, Ciubăncan, Cracea, Pelivan.

Foto: Politehnica Iași 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/si-a-gasit-poli-iasi-golgheterul-ucraineanul-plokhotnyuk-a-inscris-cinci-goluri-in-meciurile-amicale-din-bulgaria-si-este-marcatorul-care-il-poate-face-uitat-pe-sekou-camara-19238381

https://liga2.prosport.ro/seria-1/statistica-278-de-jucatori-au-debutat-in-liga-2-in-sezonul-2021-2022-unirea-constanta-a-avut-cei-mai-multi-u-cluj-cei-mai-putini-printre-care-si-golgheterul-slobozia-l-a-dat-p-19238322

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-terminat-cantonamentul-din-bulgaria-cu-o-victorie-si-neinvinsa-in-cele-cinci-jocuri-test-disputate-ucraineanul-plokhotnyuk-a-reusit-o-noua-dubla-19238083

Narcis POHOAȚĂ 25 Jul. 2022, 11:52 Liga 2
Pe aceeași temă