Alin Pînzaru știe de ce UTA este cu un picior și jumătate în Liga 1: ”Numai cu băieți deștepți faci performanță în fotbal. Muncesc într-un grup unit, responsabil și foarte inteligent”

Liga2.ro 23 Jul. 2020, 12:52 Liga 2

De la 1 iulie, stafful tehnic al „Bătrânei Doamne” s-a îmbogățit cu unul dintre cei mai apreciația antrenori la nivelul Ligii a 2-a. Ca și Laszlo Balint, Alin Pînzaru (44 de ani) face parte din valul nou de tehnicieni, cu rezultate bune la Dacia Unirea Brăila, pe banca căreia a stat nu mai puțin de șase sezoane, între iulie 2012 și iunie 2018. Le-a mai pregătit tot din postura de „principal” pe SC Oțelul Galați și CSM Alexandria, aventura sa la UTA fiind prima ca și „secund”.

Bineînțeles, fostul mijlocaș central a semnat un contract valabil și pentru sezonul următor, când „roș-albii” ar trebui să joace în elita fotbalului românesc. De fapt, după succesul de la Mioveni (scor 2-0) și rezultatele de marți, Rapid – Campionii FC Argeș 1-2 și Turris Oltul – Petrolul 0-0, cu trei puncte contra Rapidului, duminică, pe „Motorul”, UTA e matematic promovată în Liga 1.

Până una alta, Alin Pînzaru a împrumutat din discursul moderat al lui Laszlo Balint și spune că utiștii vor aborda ambele meciuri rămase de jucat din play-off-ul ligii secunde la victorie, cele cu Rapid (duminică, ora 18:15, acasă) și Campionii FC Argeș (deplasare).

Mai jos puteți citit un interviu acordat de Alin Pînzaru partenerului Liga2.ro, Sport Arad:

Alin, nu ai nicio lună de când ai intrat în stafful tehnic al UTA-ei și deja ai experimentat toate sentimentele posibile. Îngrijorare și, poate, dezamăgire după eșecul cu Turris Oltul (3-4) și remiza cu Petrolul (1-1) și descătușare după succesul de luni, de la Mioveni…
Este clar că nu am început cum ne așteptam în primul rând noi și, bineînțeles, și suporterii acest play-off și atmosfera nu putea fi extraordinară, dar încrederea noastră, a lui Gyuszi, în primul rând și apoi și a nostră și a restului oamenilor din jurul echipei a rămas mare. Când ai în lot fotbaliști valoroși și inteligenți, ești sigur că vor veni și rezultatele și victoria de la Mioveni a venit la momentul oportun. Pentru mine a fost destul de simplu să mă încadrez și muncesc într-un grup unit, responsabil și, repet, foarte inteligent. Fără băieți deștepți nu ai cum să faci performanță în fotbal.

Până să vină antrenor secund la UTA, Alin Pînzaru a fost antrenor principal la CF Brăila, redenumită Dacia Unirea Brăila, SC Oțelul Galați și CSM Alexandria

Alin Pînzaru, într-o nouă ipostază, de antrenor secund: ”Munca este cam aceeași. Ceea ce diferă este decizia, ultimul cuvânt”

Cum te simți în postura de antrenor secund, după ce aproape zece ani de zile ai fost „principal” la echipele la care ai activat?
Munca este cam aceeași, căci și ca antrenor principal muncești în echipă cu secunzii tăi. Într-adevăr, ceea ce diferă este decizia, ultimul cuvânt, pe care-l are – bineînțeles – Gyuszi, iar noi, colaboratorii săi îi dăm doar sugestii. Știți cum se spune că patru ochi văd mai bine decât doi, darmite zece. Având sarcini precise fiecare din noi în cadrul staffului, încercăm să aducem un plus la munca pe care o concepe Gyuszi și așa este și în ceea ce privește sfaturile. El vorbește cu fiecare dintre noi și apoi ia deciziile ce se impun.

Cred că te așteptai și tu la un astfel de parcurs și astăzi să vorbim cu certitudine de prezența în Liga 1…
Nu neapărat, pentru că așa cum a spus și Gyuszi, dar și alți antrenori și conducători din Liga a 2-a, era greu să anticipezi ce va fi în acest play-off. Și, după cum vedeți, sunt meciuri nu prea ridicate din punct de vedere calitativ, fără tempo și cu o anumită frică din partea jucătorilor. Bineînțeles, la fotbal îți dorești mereu să câștigi, asta ne-am dorit și noi în primele etape, dar, din păcate, nu am reușit decât la ultima încercare, la Mioveni. E o victorie mare care face din noi principala favorită la promovare, dar calculele hârtie trebuie respectate pe teren. Gyuszi a spus că vor promova exact echipele care vor merita și mai avem două meciuri să demonstrăm asta.

Laszlo Balint și Alin Pînzaru se consultă în timpul meciului. Foto: UTA Arad

UTA vrea victorie cu Rapid și Argeș ”prin prisma meseriei și orgoliului fotbalistic”

Apropo de calcule, acestea spun că trei puncte cu Rapid ar fi suficiente pentru îndeplinirea obiectivului…
În vestiar privim lucrurile altfel. Prin prisma meseriei și orgoliului fotbalistic vrem să câștigăm ambele jocuri rămase din play-off și avem mare încredere că vom reuși ce ne propunem. La Mioveni, echipa și-a recâștigat plăcerea de a juca fotbal, am reușit să nici să nu primim gol și fotbaliștii noștri au un alt nivel al încredere acum.

Ce fel de adversar crezi că va fi Rapidul, unul blazat prin ratarea obiectivului promovării directe sau unul foarte motivat să creadă până la final măcar în șansa barajului?
Este clar că vor fi puțin apăsați de cele trei rezultate înregistrate până acum în play-off, nu neapărat doar de eșecul cu Argeșul, însă vă spun din proprie experiență un lucru. Aceste lucruri căntăresc doar până la primul fluier, apoi jucătorii uită totul și se concentrează pe ceea ce au de făcut în acel moment pe teren. UTA – Rapid e oricum un derby al fotbalului românesc și fiecare va încerca să fie mai bun decât adversarul său. Cum și Rapidul e o echipă care nu obișnuiește să închidă prea mult jocul, ci e preocupată mai degrabă de atac, se anunță un meci deschis, interesant, din care sperăm să ieșim învingători.

Cât este de important pentru un antrenor să fie și un bun motivator? Discursurile lui Gyuszi Balint de dinaintea meciurilor sunt deja marcă înregistrată, tu cum le percepi?
Ca antrenor trebuie să ai puțin din toate sau mai degrabă mult din toate dacă vrei să ajungi la un nivel. Așa cum lucrezi pe partea tehnico-tactică sau pe latura fizică, aspectul motivațional e și el foarte important când vorbești despre bagajul unui tehnician. Gyuszi cunoaște deja foarte bine acest grup format la UTA și, bineînțeles, știe să-i dea imboldul de care are nevoie înainte de fiecare meci.

#ImpreunaVomReuși

Publicată de Mészár Alexandru pe Marţi, 21 iulie 2020

”Abia aștept să simt plublicul și din tabăra UTA-ei”

Având în vedere faptul că stadioanele au rămas închise în contextul epidemiei de coronavirus, regreți că încă nu ai făcut cunoștiință cu suporterii arădeni și atmosfera pe care o creează ei la meciurile oficiale?
Spre ghionionul meu la acea vreme, am luat contact cu fanii UTA-ei acum patru ani, când o antrenam pe Brăila. Am venit cu speranțe la Arad, dar Dennis Man ne-a dat trei și ne-am liniștit. Îmi amintesc că publicul a fost extraordinar, de abia aștept să-l simt și din tabăra UTA-ei acum. Sigur, l-am mai văzut și auzit la televizor, dar – evident – nu e totuna. A fost un atuu clar pentru parcursul bun al echipei în campionat, sperăm să fie și din toamnă, în Liga 1.

Tot un punct forte ar putea fi noul stadion, l-ai vizitat, ce părere ai de el?
Cred că la o zi sau două după ce am sosit la Arad am fost să văd noul stadion și mi-a lăsat o impresie deosebită. Se pare că va fi gata în următoarele săptămâni, vă dați seama ce poate trăi Aradul din punct de vedere fotbalistic…Promovare în Liga 1 după atâta timp, stadion nou, suporteri din nou alături de echipa lor din nou acasă.

  • Stafful tehnic al echipei UTA este format în acest moment din antrenorul principal Laszlo Balint, antrenorii secunzi Cezar Zanfir și Alin Pînzaru, antrenorul de portari Gabriel Vasiliu și preparatorul fizic Alexandru Radu.

Sursa: Sport Arad

Liga2.ro 23 Jul. 2020, 12:52 Liga 2
Pe aceeași temă