Alexandru Aftanache, schimbat în ambele meciuri din acest an după ce fusese introdus în repriza secundă. Costel Enache îl încurajează: ”La fotbal e și dulceață de cireșe amare. Trebuie să crească și cu astfel de momente.” Cornel Șfaițer: ”Mă durea inima pentru el”

Narcis POHOAȚĂ 08 Mar. 2022, 12:06 Liga 2
Alexandru Aftanache, schimbat în ambele meciuri din acest an după ce fusese introdus în repriza secundă. Costel Enache îl încurajează: ”La fotbal e și dulceață de cireșe amare. Trebuie să crească și cu astfel de momente.” Cornel Șfaițer: ”Mă durea inima pentru el”

Tânărul fotbalist al Politehnicii Iași Alexandru Aftanache (20 de ani) a fost protagonistul unor momente ingrate în acest debut de an.

Atât în meciul cu FC Brașov (scor 1-1), din Copou, cât și în cel cu Steaua (scor 1-3), din Ghencea, mijlocașul ieșean a fost introdus pe teren de către antrenorul Costel Enache în repriza a doua, dar a fost înlocuit spre finalul meciului, evoluțiile sale lăsând mult de dorit.

29 de minute pentru Aftanache contra FC Brașov

În partida cu FC Brașov, Alexandru Aftanache a intrat pe teren în minutul 52, la scorul de 1-1, în locul lui Alexandru Stan și a fost înlocuit 29 de minute mai târziu cu Robert Asăvoaei.

”Am greșit când l-am băgat, nu l-am simțit. A intrat total defazat, întârzieri, decizii greșite, întârziate, nu i-a ieșit nimic din ceea ce văzusem la el. Dar trebuie să ținem cont că Aftanache vine după șapte luni de pregătiri, iar înainte de cele 7-8 luni el a fost casnic. Renunțase la fotbal, l-am luat de acasă, efectiv. Un jucător tânăr, născut în 2001, un copil care are nevoie de spriijin, de educație și de continuitate în tot ceea ce face. Poate fi decisiv în același timp, pentru că e un copil tânăr și cu o perioadă de lipsă în educația profesională poate fi fluctuant, ceea ce s-a și întâmplat astăzi, în mod negativ”, a spus Costel Enache după acel meci.

Schimbat după doar 18 minute în Ghencea, cu Steaua

În meciul cu Steaua, mijlocașul lui Poli a fost trimis pe teren la scorul de 0-2, în minutul 57, tot în locul lui Stan, însă a fost scos după doar 18 minute de data aceasta, Ștefan Cană intrând în locul său.

Ce-i drept, Aftanache a intrat slab în ambele meciuri, în Ghencea greșind clar la al treilea gol al gazdelor, când a pasat greșit la adversar. De aici însă și până la a i se pune în cârcă lui cele două rezultate slabe, e cale lungă. Numai că, văzând evoluția foarte slabă a mijlocașului în Ghencea, rămâne întrebarea dacă nu ar fi fost mai bine ca antrenorul Costel Enache să nu-l expună pe jucător împotriva Stelei, după o altă prestație foarte slabă în Copou. Aspect subliniat și de președintele Cornel Șfaițer. Un antrenor simte, de regulă, jucătorii, își dau seama dacă sunt conectați la joc, însă faptul că Enache a urmărit jocul din tribună, fiind suspendat, poate fi o scuză.

Cornel Șfaițer: ”Mă durea inima pentru el, era căzut. Nu cred că era oportună introducerea lui în meciul cu Steaua”

Președintele Consiliului Director al clubului, Cornel Șfaițer, a declarat că va avea discuții individuale cu jucătorul, pentru a-l consola după ce a fost înlocuit de două ori după ce fusese introdus în repriza a doua. Totodată, oficialul ieșean consideră că antrenorul Costel Enache nu ar fi trebuit să-l expună.

”Mie îmi pare rău de el. Eu, personal, o să discut cu el, o să-l încurajez. Mă durea inima pentru el, era căzut după a doua înlocuire consecutivă. O să avem discuții cu el și o să îl încurajăm. Probabil nu trebuia introdus în meciul acesta cu presiunea publicului. După evoluția lui modestă cu Brașovul, introducerea lui în partida cu Steaua nu cred că era oportună, cu 3.000 de spectatori în tribune, cu o galerie în spate”, a declarat Cornel Șfaițer.

Costel Enache: ”Nu aveam alt mijlocaș de bandă”

La rândul său, antrenorul Costel Enache a precizat că Aftanache era singura soluție pe bancă pentru postul de mijlocaș de bandă și nu putea să-l menajeze pentru acest meci, pentru a nu-l expune unor noi greșeli.

”Da, parcă nu ar fi trebuit expus, așa ar fi fost foarte bine, dar, din păcate, toți cei care am fost la București formăm lotul, nu mai sunt jucători acasă. Aceștia suntem efectiv toți, acesta e lotul nostru de jucători. Aftanache a făcut un joc slab cu Brașovul, dar nu pot să îl pedepsesc. Nici măcar nu am alte soluții. E singura noastră soluție de mijlocaș lateral. E singura rezervă. Dacă eu l-aș fi protejat pe el, trebuia să bag pe altcineva, dar nu am. Dar el e un jucător destul de matur, e om în toată firea. A jucat un meci slab, da. E afectat, cred, dar cu toții suntem afectați. El era una din soluțiile noastre la schimbări, un jucător de calitate la unu la unu foarte bună, doar că el vine din liga a cincea, să nu uităm. Are nevoie de timp, să crească. Nu putem aștepta de la el să decidă un joc. Eu lucrez separat cu el și o să-i dau în continuare încredere. Astă vară, când l-am adus, nu putea să facă trei abdomene legate. El e un copil de viitor care crește, cu bune, cu rele. La fotbal nu e doar dulceață. E și dulceață de cireșe amare. Trebuie să crescă cu aceste momente, să le gestioneze, să le accepte și să le valorifice”, a explicat Costel Enache.

Alexandru Aftanache: ”Cred că m-au copleșit emoțiile

Alexandru Aftanache a pus evoluția slabă din meciul cu Steaua pe seama emoțiilor, fiind primul meci disputat pe Ghencea, în fața unui public numeros.

”Cred că m-au copleșit emoțiile. Nu știu, stadionul, publicul… Și la încălzire au fost emoții, și când am pășit pe teren. Îmi pare rău că am dezamăgit și sper ca în meciurile următoare să fie mai bine. Am fost afectat pe moment, dar am trecut peste și sper am evoluții din ce în ce mai bune în meciurile următoare”, a fost reacția lui Aftanache.

Jucător venit de la Liga a 5-a, a debutat în fotbal la 15 ani!

Tânărul fotbalist născut la Hârlău (oraș din județul Iași) la 4 octombrie 2001 și originar din satul Slobozia, din comuna ieșeană Deleni, are o poveste interesantă, mai rar întâlnită în eșaloanele superioare.

Alex joacă fotbal în cadrul organizat de doar câțiva ani, mai exact de la 15 ani, când a reușit să promoveze cu echipa comunei ieșene Deleni din Liga a 5-a, în Liga a 4-a.

Văzându-i calitățile, antrenorul său, Florin Alman, l-a recomandat acum doi ani echipei de juniori mari a Politehnicii, pregătită de Adrian Kerezsy, unde s-a remarcat rapid. Anul acesta, la un trial organizat pentru completarea lotului cu jucători tineri, antrenorul Costel Enache a observat calitățile lui Aftanache și l-a cooptat în lotul echipei.

”Fotbal joc de mic, din clasa I, dar nu am fost la niciun club. La 15 ani am început să joc în Liga a 5-a, la Deleni, echipă cu care am promovat în Liga a 4-a. Domnul antrenor Florin Alman m-a adus la Politehnica Iași, la echipa de juniori”, povestea, recent, pentru Liga2.ro, Alexandru Aftanache.

În ultima etapă din sezonul regular al Ligii 2, Poli Iași (locul 13, cu 22 de puncte) joacă pe teren propriu cu Astra (locul 20, cu -1 punct), sâmbătă, de la ora 14:00.

Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures) și Politehnica Iași

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-a-marcat-dar-are-inima-franta-ucraineanul-plokhotnyuk-nu-s-a-putut-bucura-pe-deplin-de-primul-sau-gol-la-poli-iasi-plang-cand-vad-imaginile-din-ucraina-la-televizor-este-o-cata-19222251

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cornel-sfaiter-dupa-esecul-din-ghencea-e-clar-ca-avem-o-problema-o-sa-avem-o-discutie-si-cu-stafful-tehnic-si-cu-intreaga-echipa-e-rusinos-unde-ne-aflam-in-momentul-acesta-19222235

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-ultimei-etape-a-sezonului-regular-de-liga-2-si-meciurile-televizate-opt-partide-sunt-puse-sa-se-dispute-in-acelasi-timp-19222276

https://liga2.prosport.ro/seria-1/special-povestea-lui-alexandru-aftanache-unul-dintre-marcatorii-politehnicii-iasi-la-techirghiol-a-inceput-fotbalul-la-15-ani-in-liga-5-iar-la-19-ani-a-marcat-primul-sau-gol-la-echipa-din-copou-19201639

Narcis POHOAȚĂ 08 Mar. 2022, 12:06 Liga 2
Pe aceeași temă