12 echipe din Liga 2 n-au mutat pe banca tehnică în acest sezon! Sunt însă șase care au fost ”devoratoare” de antrenori, o practică tot mai des întâlnită în fotbalul românesc

Marius ANGHEL 25 Dec. 2021, 16:45 Liga 2
12 echipe din Liga 2 n-au mutat pe banca tehnică în acest sezon! Sunt însă șase care au fost ”devoratoare” de antrenori, o practică tot mai des întâlnită în fotbalul românesc

Fotbalul românesc este un ”devorator” de antrenori. Cluburile schimbă conducerea băncii tehnice cel puțin o dată pe sezon, de cele mai multe ori din cauza rezultatelor, însă și din cauza neînțelegerilor între conducători și antrenori, rar producându-se modificări fiindcă se primește o ofertă de a se pleca la mai bine. Puține sunt cluburile unde se alege continuitatea, chiar și în momentele în care se înregistrează rezultate sub așteptări.

Privind actualul sezon de Liga 2, ediția 2021-2022, la finalul primei sale părți, cu meciurile din 2021, putem constata însă că mai mult de jumătate dintre cluburile participante au același antrenor cu care au început campionatul. Sunt 12 echipe din 20 în această situație și ar fi putut fi chiar 14.

Dintre cele opt care au ales să schimbe la nivelul băncii tehnice, jumătate au mutat de trei ori, două chiar de patru ori.

12 echipe nu și-au schimbat antrenorul în acest sezon de Liga 2. Ar fi putut fi 14

La finalul anului 2021, 12 echipe din 20 și-au menținut antrenorul principal, poate nu întâmplător aceste formații ocupând chiar primele 12 poziții în clasamentul Ligii 2.

Bineînțeles, au fost momente de cumpănă și în cazul unora dintre acestea, cum ar fi la Poli Iași, unde Costel Enache și-a și anunțat demisia, însă a fost convins să continue. Valentin Suciu s-a gândit și el la plecare, după ce FK Csikszereda a începutul sezonul cu cinci înfrângeri consecutive, însă a avut parte de susține și, iată, că rezultatele nu au întârziat să apare ulterior, echipa având acum o serie de opt meciuri fără eșec.

Nici Nicolae Grigore, la Metaloglobus, sau Marius Mălădărășanu, la FC Hermannstadt, n-au stat prea lejer în scaun în momentele în care echipa lor a scârțâit.

Totuși, ar fi putut fi 14 echipe în această situație, cu antrenorul neschimbat la finalul primei părți a sezonului, însă Dacia Unirea Brăila și Astra, ultimele două clasate, și-au demis ”principalul”, Florentin Petre, respectiv Florin Stîngă, după ultimul meci oficial din 2021. Acestea încă nu și-au numit un nou antrenor principal.

Florentin Petre s-a despărțit de Dacia Unirea Brăila după trei ani și jumătate, după o primă parte de sezon de Liga 2 dezastruoasă pentru echipa de la Dunăre. Foto: Leczki Jozsi / Mediafax Foto

Cinci echipe au același antrenor în funcție dinainte de sezonul actual

Dintre aceste 12 cluburi care și-au menținut antrenorul principal în funcție, doar cinci au același conducător al staffului tehnic cel puțin din sezonul trecut.

Este vorba despre Concordia Chiajna (Claudiu Niculescu), Steaua (Daniel Oprița), FK Csikszereda (Valentin Suciu), Unirea Slobozia (Adrian Mihalcea) și Unirea Dej (Dragoș Militaru).

Cel mai longeviv în funcție este Valentin Suciu, instalat la ciucani din iulie 2018. E urmat de Oprița la Steaua, din iulie 2019. Militaru a fost numit antrenor la Unirea Dej în luna ianuarie a anului 2020, și tot din 2020, din decembrie, este Mihalcea ”principal” la Unirea Slobozia. Niculescu a fost instalat antrenor la Concordia în luna ianuarie a anului 2021.

Valentin Suciu este în acest moment cel mai longeviv antrenor pe banca unei echipe din Liga 2, la FK Csikszereda, pe care o conduce de când aceasta activa în Liga 3. Din vara lui 2018 e Suciu pe banca ciucanilor. Foto: Zoltan Pal / FK Csikszereda

Două echipe au avut câte patru antrenori, altele patru au schimbat ”doar” de trei ori până acum pe banca tehnică

”Devoratoarele” de antrenori în acest sezon de Liga 2 sunt Viitorul Pandurii Târgu Jiu și Dunărea Călărași.

Ambele echipe au avut patru antrenori până acum, în cele 16 meciuri. Unul dintre aceștia a stat pe bancă doar un meci.

Ceva mai mici ”devoratoare” sunt Unirea Constanța, Poli Timișoara, Ripensia și FC Brașov. Aceste patru cluburi au avut ”doar” câte trei antrenori în acest campionat, unul dintre ei ca interimar.

  • Dintre antrenorii care s-au despărțit de echipele lor, în afară de interimari, singurii care au plecat din propria voință au fost Ianis Zicu (Unirea Constanța), Cosmin Petruescu (Ripensia) și Eugen Trică (Viitorul Pandurii).
Ianis Zicu a stat doar trei meciuri ca antrenor la Unirea Constanța, fosta Farul Constanța, echipa având să renunțe ulterior la aproape toți jucătorii din lot și să împrumute un lot întreg de la FCSB. Foto: Cătălin Ciupureanu / Sport Pictures

Echipele din actualul sezon de Liga 2 și antrenorii lor:

 

Marius ANGHEL 25 Dec. 2021, 16:45 Liga 2
Pe aceeași temă