Flacăra Erbiceni este noua atracție a fotbalului județean ieșean. Lider detașat în Liga a 4-a, Flacăra a devenit o veritabilă selecționată a vedetelor, având în lot fotbaliști cu aproape 1.000 de meciuri însumate în Liga 1.
Acum oficiali la Politehnica Iași, în stafful antrenorului Costel Enache, team-managerul Marius Onofraș și ”secundul” Adrian Senin sunt oameni de bază la Erbiceni, deși au trecut de 40 de ani.
Stoperul Adrian Ilie, cel mai scump transfer din istoria Politehnicii Iași, face și el 41 de ani în toamnă, dar arată o formă incredibilă și mulți spun că s-ar descurca lejer chiar și la Liga a 2-a, măcar o repriză.
Abia retras din fotbalul profesionist, de la Poli Iași, Ovidiu Mihalache a fost și el cooptat în dream-team-ul de la Erbiceni și duce 70 de minute fără probleme.
Decanul de vârstă al echipei este de departe portarul Ioan Grigoraș, 52 de ani, un veteran în fenomen, indiferent că vorbim de fotbal, futsal sau minifotbal.
Echipa este antrenată de Ionuț ”Nuțu” Gavril, iar responsabil de partea financiară este patronul Mitică Rotaru, cel care vrea să ducă echipa în Liga a 3-a.
Marius Onofraș este unul dintre jucătorii de bază ai echipei. În vârstă de 41 de ani, actualul team-manager al lui Poli Iași se antrenează zi de zi cot la cot cu fotbaliștii Iașiului, astfel că arată o formă fizică de invidiat. Și joacă fără probleme la Liga a 4-a, în ciuda vârstei. Vine de plăcere la meci, în fiecare duminică, dar și pentru ”repriza a 3-a” în care se face analiza alături de patronul Mitică Rotaru.
Onofraș a ajuns la Erbiceni anul trecut, după mai mulți ani petrecuți la Bradu Borca, în județul Neamț, echipă cu care a jucat chiar și în Liga a 3-a.
”După ce am plecat de la Borca, echipă care s-a desființat după ce am jucat în Liga a 3-a, mi s-a propus să vin la Erbiceni. Am venit aici un grup mai mare de la Borca și s-a format o echipă frumoasă, cu care ne dorim să promovăm. Vin pentru plăcerea de a juca și vreau să mai joc atâta timp cât mă țin picioarele. Partea financiară contează și nu contează. E clar că mai iei și un bănuț la fiecare meci. Îl iei, nu-l dai. Dar pentru mine e plăcerea fotbalului. Și repriza a 3-a, de după meci, este cea mai frumoasă, când ne adunăm cu toții la masă, la un pahar de vin, la o bere”, spune Marius Onofraș, campion național în 2009 cu Unirea Urziceni.
Onofraș a jucat în grupele Ligii Campionilor cu Urziceni și chiar a marcat un gol în poarta lui Glasgow Rangers, reușită de senzație prin care echipa lui Dan Petrescu a scos o remiză, pe teren propriu, cu campioana Scoției.
Dintre toți jucătorii de la Erbiceni, Onofraș este lider la numărul de meciuri în primele două eșaloane. Dincolo de trofeele cucerite – titlul cu Unirea Urziceni și Cupa României cu Steaua, sau de prezențele în UEFA Champions League, Marius Onofraș a strâns în carieră aproape 300 de meciuri în Liga I și 166 în al doilea eșalon.
Onofraș recunoaște că mai sar scântei la unele meciuri din Liga a 4-a, dar s-a călit în atâția ani de dispute în fotbalul amator, pe care îl consideră în progres.
”Mai sar și scântei la unele meciuri, e normal. E totuși Liga a 4-a. Dacă nu ar ieși, nu ar mai fi frumos. Dar să știi că la Liga a 4-a e un nivel destul de bun, sunt destui jucători care au evoluat la Liga a 2-a sau chiar la Liga I. Exemple sunt Adrian Ilie, Mihalache, Senin, Crenganiș, dar mai sunt și alte echipe cu jucători buni”, a mai spus team-managerul Politehnicii Iași, care i-a promis patronului Mitică Rotaru că vor face tot posibilul să ducă echipa în Liga a 3-a.
”Patronul nostru, Mitică Rotaru, e un om pătimaș. Vrea să ajungă în Liga a 3-a, are o obsesie și noi vom face tot posibilul să-i îndeplinim acest vis. Este un om incredibil, bagă banii lui în echipă și reușește să țină grupul unit. Mai vine și cu câte o primă din când în când, dar noi avem o echipă valoroasă și parcă ne este oarecum să mai cerem o primă după victorii, pentru că e normal să câștigăm”, a completat Onofraș.
Ovidiu Mihalache este cea mai ”tânără” dintre vedetele echipei din Erbiceni. La 37 de ani, fotbalistul abia retras de la Politehnica Iași, unde a jucat până în toamna anului trecut, în liga secundă, a ajuns la Flacăra la propunerea lui Onofraș. Și joacă fără probleme trei sferturi din meci. Ba chiar Onofraș crede că ar duce lejer o repriză și la Liga 1.
”Ono mi-a propus să vin acolo și am acceptat, mai ales că am decis să mă retrag de la Poli. E bine, îmi place grupul, sunt băieți care au mai jucat la Iași, e un grup frumos. Merg în timpul liber, pentru plăcerea de a juca fotbal. Mă bucur că mai pot juca, chiar dacă e mai greu cu alergatul după 60-70 de minute”, spune Mache, care joacă mai mult la închidere la Flacăra Erbiceni.
Mihalache are și el 300 de meciuri în primele două eșaloane, peste 200 în Liga 1, cele mai importante echipe la care a evoluat în carieră fiind Astra Ploiești și Politehnica Iași.
Adrian Ilie (40 de ani, 110 meciuri în Liga 1 și 47 în al doilea eșalon) și Adrian Senin, actualul antrenor secund al Politehnicii Iași, 167 de jocuri în prima ligă și 59 în liga secundă, sunt și ei jucători de bază la Erbiceni. Ilie este încă cel mai scump transfer al Politehnicii Iași, fiind vândut de ieșeni în anul 2005 la Poli Timișoara pentru suma de 430.000 de euro.
La rândul său, Adrian Senin, 42 de ani, a jucat în carieră la formațiile Farul Constanța, Callatis Mangalia, FC Brașov, Delta Tulcea, Astra Ploiești și Unirea Urziceni.
Patronul Mitică Rotaru, 55 de ani, are pasiunea pentru fotbal de mic copil. A jucat fotbal la Erbiceni, apoi la Tepro, iar când a devenit om de afaceri a preluat echipa ca finanțator. Acum are un vis, acela de a duce Flacăra în Liga a 3-a, eșalon în care Iașiul nu are echipă.
”Vreau să ajungem mai întâi la baraj și apoi să-l câștigăm. Vrem ca Iașiul să aibă din noul echipă în Liga a 3-a și îmi doresc să avem un antrenor din Iași, un președinte din Iași și un lot format în mare parte din ieșeni. Dacă ajungem în Liga a 3-a, costurile vor fi mari, de peste 100.000 de euro pe sezon și ne dorim să încheiem un parteneriat cu Universitatea Agronomică, deja am discutat în linii mari cu prorectorul Vasile Stoleru”, spune patronul Mitică Rotaru.
”Nu e ușor să ai astfel de jucători la Liga a 4-a. Dar mă mândresc cu echipa mea. Și Erbiceniul. Este o mândrie aparte că astfel de jucători, cu peste 1.000 de meciuri în primele două eșaloane, cu un campion în Liga I, care a jucat în grupele Ligii Campionilor, joacă la Erbiceni. Și cei mai tineri jucători din echipă au ce învăța de la cei experimentați. Mă bucur că avem și copii tineri care cresc alături de acești fotbaliști uriași. Iar ei vor ține minte cu siguranță că au jucat la Liga a 4-a, la Erbiceni, alături de un Onoraș, Mihalache, Ilie sau Senin, că au luat masa cu ei”, a completat Rotaru, a cărui echipă joacă la Iași, pe stadionul Agronomie.
La Flacăra, ca de altfel la majoritatea echipelor, fiecare jucător primește o sumă de bani pentru fiecare meci jucat.
”Fiecare cum și-a negociat. Unii mai puțin, alții mai mult. Și după buzunarul patronului”, explică Onofraș.
Pe lângă cele câteva sute de lei primite la un meci, jucătorii au promisă din partea patronului o primă de obiectiv dacă Flacăra ajunge în Liga 3.
Mitică Rotaru a mai spus că analiza meciului se face la masă, împreună cu antrenorul și jucătorii.
”Mergem împreună la restaurant după meci, luăm masa, bem împreună o bere, un pahar de vin. Stăm câteva ore împreună, analizăm meciul. Dar nu mă bag la echipă. Antrenorul decide. Discutăm echipa, dar el o face”, a ținut să puncteze patronul liderului Ligii a 4-a din județul Iași.
După 18 etape, Flacăra Erbiceni este neînvinsă și ocupă locul I în Liga a 4-a, cu 45 de puncte, având 14 victorii și 3 remize, iar într-o rundă a stat. Pe locul 2 se află Victoria Lețcani, cu 38 de puncte.
Lotul echipei Flacăra Erbiceni: Cosmin Cătălin Anton, Ioan Grigoraș, Andrei Valentin Ciurcă, Andrei Sărițanu, Adrian Ilie, Armand Onică, Ovidiu Marius Mihalache, Adrian Senin, Denis Șerban, Bogdan Botezatu, Andrei Apostol, Marius Onofraș, Mădălin Crengăniș, Mădălin Ciobanu, Gabriel Iuriciuc, Rareș Pieptănaru, Rareș Pînzaru, Cristinel Rusu, Iulian Ciobanu, Adriano Ionuț Gavril. Antrenor-jucător: Ionuț Nelu Gavril. Antrenor secund-delegat: Alexandru Rață. Președinte: Mitică Rotaru.
Foto: Mihai Onică
https://liga2.prosport.ro/liga-4/frf-a-tras-la-sorti-duelurile-pentru-barajul-de-promovare-in-liga-3-editia-2022-2023-19220424
https://liga2.prosport.ro/liga-4/ajf-brasov-si-ajf-prahova-sunt-finalistele-cupei-regiunilor-meciul-decisiv-se-joaca-la-buftea-iar-castigatoare-va-reprezenta-romania-la-un-turneu-international-19226308
https://liga2.prosport.ro/seria-1/marian-cristescu-l-a-transferat-pe-marius-niculae-la-fc-brasov-sageata-a-cautat-la-brasov-tinere-talente-pentru-loturile-nationale-de-juniori-19226018
https://liga2.prosport.ro/liga-4/cosmin-petruescu-a-ajuns-director-tehnic-la-phoenix-buzias-in-liga-a-4-a-timis-in-viitorul-sezon-ar-putea-fi-adversar-direct-ripensiei-ultima-echipa-la-care-a-antrenat-19224274