Rapid nu are ”grijă” doar de UTA, ci și de Steaua! Giuleștenii fac presiuni și recomandări către AMFB să nu-i declare campioni ai Ligii 4 pe ”militari”, pentru a putea lupta pentru promovarea în Liga 3

Marius ANGHEL 12 May. 2020, 17:21 Liga 4
Rapid nu are ”grijă” doar de UTA, ci și de Steaua! Giuleștenii fac presiuni și recomandări către AMFB să nu-i declare campioni ai Ligii 4 pe ”militari”, pentru a putea lupta pentru promovarea în Liga 3

Rapid face presiuni în Liga 2 pentru ca sezonul să continue cu play-off și înjumătățirea punctelor acumulate până acum, variantă care scoate din sărite liderul UTA, însă e atentă și la tot ce mișcă la FRF în această perioadă în care forul condus de Răzvan Burleanu a decis ”înghețarea” Ligii 3 și a schimbat modul de promovare din Liga 4 în Liga 3. Giuleștenii își îndreaptă privirea și către echipa secundă pe care o au în Liga 4 și se opun ca Steaua București să fie desemnată campioană pentru că ocupă detașat locul 1, deci să meargă în mini-grupa de baraj pentru accederea în cel de-al treilea eșalon.

În Liga a 4-a București, formația giuleșteană are echipa secundă, pe Rapid 2, care e pe locul 2 și care avea șanse să ajungă în play-off-ul în care se decidea campioana, adică reprezentanta AMFB la barajul pentru promovarea în Liga 3. Asta în situația în care sezonul era dus la sfârșit. Cum acest lucru nu mai e posibil, din cauza pandemiei și a restricțiilor impuse de autorități, FRF a anunțat că lasă AJF-urile și AMFB-ul să-și decidă reprezentanta la mini-grupa de baraj, însă le-a amenințat că va analiza cu atenție modul în care o vor face.

FRF poate, AMFB nu are voie, în opinia Rapidului

Rapid nu vrea ca Steaua, fosta adversară din Liga 4 din urmă cu două sezoane, să fie desemnată campioană pe București după 18 etape, ci propune organizarea unui play-off cu echipele clasate acum pe locurile 4-5.

După ce au analizat în detaliu comunicatul FRF, giuleștenii amenință dacă AMFB ia o decizie de ”înghețare” a sezonului asemănătoare celei luate chiar de către FRF în cazul Ligii 3.

Evident, Rapid vrea să îi bage bețe în roate marii rivale Steaua în lupta pentru promovare și, cel mai probabil, își va trimite jucători de la prima echipă la cea secundă în cazul în care se va ajunge la un meci între Steaua și Rapid 2 pentru desemnarea campioanei în acest sezon de Liga 4.

Rapid ”uită” însă că FRF a decis înghețarea sezonului de Liga 3 după doar 16 etape dintr-un campionat cu 30 de runde și a promovat direct echipele de pe locul 1 care aveau o diferență mai mare de trei puncte față de a doua clasată (Aerostar Bacău, respectiv U Craiova 1948 SA). Pe restul le-a trimis la un baraj cu echipa de pe locul 2 (Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu, Progresul Spartac – CSM Slatina și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare).

Rapid vrea play-off pentru desemnarea campioanei în Liga a 4-a București, cu Rapid 2 adversară Stelei

În ciuda amenințărilor Rapidului, situația generată de FRF în Liga 3 poate fi luată, fără rezerve, și de AMFB în Liga a 4-a București, acolo unde s-au jucat 18 etape din 30, nu 16, iar liderul este unul incontestabil. Steaua are 18 victorii în tot atâtea meciuri, un golaveraj 156 – 5 și șapte puncte față de a doua clasată Rapid 2 (54 de puncte față de 47). Exemplul Aerostar Bacău și U Craiova 1948 SA este cât se poate de valabil și pentru Steaua.

În meciul direct din turul sezonului, Steaua a învins Rapid 2 cu 4-0.

Rapid propune AMFB-ului un play-off între echipele Steaua (locul 1, 54 puncte), Rapid 2 (locul 2, 47 puncte), Bucharest United (locul 3, 46 puncte), Progresul București 2005 și AFC Asalt (locurile 4 și 5, amblele cu câte 40 de puncte).

FRF organizează 14 mini-grupe de baraj din câte trei echipe campioane. Câștigătoarele promovează, dar și cele mai bune echipe de pe locul 2 au șanse mari să joace în Liga 3

Forul condus de Răzvan Burleanu a anunțat, luni seară, că va da liber Asociațiilor Județene de Fotbal, respectiv Asociației Municipale de Fotbal București să își desemneze fiecare echipa campioană în Liga 4, adică reprezentanta la barajul de promovare în Liga 3, însă le atenționează că va analiza modalitatea în care o vor face, putând chiar refuza participarea la acestă mini-grupă dacă nu constată ”o procedură transparentă, nediscriminatorie și în care principiul meritului sportiv să primeze.”

Așa cum Liga2.ro a anunțat în exclusivitate, actualele dueluri de baraj dintre campioanele Ligii 4 vor fi anulate, iar federația va organiza o nouă tragere la sorți pentru stabilirea a 14 mini-grupe de promovare. În fiecare mini-grupă se vor întâlni câte trei echipe campioane județene, iar câștigătoarea va accede în Liga 3. Astfel, nu vor mai promova 21 de cluburi din prima, așa cum era până acum, ci 14.

Însă, și cele mai bune cluburi care vor încheia pe locul 2 mini-grupa din care vor face parte, departajate pe baza unor anumite criterii precum punctaj sau golaveraj, vor avea și ele șansa de a urca în Liga 3, dacă vor fi locuri vacante. Numărul celor care vor promova din Liga 4 devine, astfel, nesigur în acest moment, FRF urmând a primi echipe până când va completa o Liga a 3-a cu 90 de competitoare.

Data limită pentru desemnarea campioanelor, data la care va fi efectuată noua tragere la sorți pentru stabilirea barajelor, cât și datele la care se vor disputa meciurile nu au fost încă stabilite de FRF.

Iată comunicatul clubului Rapid:

”PROMOVAREA ÎN LIGA 3 TREBUIE SĂ SE DECIDĂ PE TEREN

FC Rapid 1923 II a pornit la drum, în vara anului trecut, cu scopul de a produce jucători pentru echipa mare și de a-i crește pe tineri într-un spirit combativ și performant.

Cu o echipă foarte tânără, formată în totalitate din jucători de cel mult 19 ani, Rapid II a reușit un parcurs excelent în actualul sezon de Liga 4, ocupând poziția secundă, după 18 meciuri disputate, și așteaptă cu mare interes reluarea campionatului pentru a ataca play-off-ul.

Jucătorii noștri s-au antrenat, de acasă, pe toată durata pandemiei de coronavirus cu un singur gând, acela de a depăși CSA Steaua și de a promova în cel de-al treilea eșalon.

„FRF va analiza modalitatea de desemnare a fiecărei reprezentante a județelor/Municipiului București, urmând a refuza participarea la barajul de promovare în Liga 3 a echipelor care nu au fost desemnate printr-o procedură transparentă, nediscriminatorie și în care principiul meritului sportiv să primeze.”

Ne dorim ca, așa cum se arată în comunicatul FRF de mai sus, să primeze meritul sportiv, iar tinerii noștri jucători să aibă șansa de a lupta pe teren pentru promovare, astfel încât propunem ca echipa din București ce va merge la barajul interjudețean să fie aleasă în urma unui Play-off, așa cum este normal.

Având în vedere că Federația Română de Fotbal a stabilit ca turneul de baraj pentru accederea în Liga 3 să se dispute undeva la finalul lunii iulie sau începutul lui august, susținem că un play-off cu primele patru sau cinci echipe (deoarece ocupantele locurilor 4 și 5 sunt la egalitate de puncte) ale seriei bucureștene este maniera cea mai transparentă în care se poate desemna formația ce va merge la barajul interjudețean de promovare.

Orice altă variantă, inclusiv cea a „înghețării” campionatului după numai 18 meciuri, aproape jumătate din totalul partidelor, reprezintă o manieră autoritară, ce contravine unui obiectiv publicat chiar ieri, în același comunicat al FRF, „producerea celui mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile participante””.

Foto: AS 47

https://liga2.prosport.ro/liga-4/oficial-frf-a-schimbat-modul-de-promovare-din-liga-4-in-liga-3-nu-vor-mai-fi-21-de-baraje-ci-14-mini-grupe-de-baraj-care-pot-da-mai-mult-de-21-de-echipe-care-urca-in-esalonul-superior-posibilii-a-19132210

https://liga2.prosport.ro/liga-3/oficial-campionatul-ligii-3-a-fost-inghetat-decizia-frf-in-privinta-retrogradatelor-si-promovatelor-doua-echipe-au-fost-deja-desemnate-campioane-si-trimise-in-liga-2-19132196

https://liga2.prosport.ro/seria-1/rapid-considera-ca-uta-e-favorita-la-locul-1-si-daca-ramane-fara-jumatate-dintre-punctele-obtinute-ovidiu-burca-il-acuza-pe-laszlo-balint-de-subiectivism-are-dreptate-pana-intr-un-anumit-pu-19132260

Marius ANGHEL 12 May. 2020, 17:21 Liga 4
Pe aceeași temă