Situație scandaloasă la Brăila. AJF joacă alba neagra cu omologarea terenului de la Unirea. Conducătorii echipei spun că sunt victima unor interese obscure și vor să meargă la FRF

Marius ANGHEL 20 Apr. 2016, 12:09 Ligi județene
  • Clubul de fotbal de la Unirea, o comuncă din Brăila, se plânge că este victima unor interese obscure din interiorul AJF Brăila: de când a început să câștige meciurile și să urce în clasament este mereu „faultată”.
  • Deși a primit omologare pentru terenul propriu, a pierdut la „masa verde” din cauză că un arbitru a refuzat să dea drumul la joc, spunând că suprafața nu este corespunzătoare.
  • Conducerea clubului Șoimii Unirea este hotărâtă să-și caute dreptatea la Federația Română de Fotbal.


Situație inedită în fotbalul județean brăilean după ce două comisii ale Asociației Județene de Fotbal Brăila s-au jucat de-a alba neagra cu omologarea terenului de fotbal al echipei Șoimii Unirea.

Comisia de specialitate a AJF Brăila a omologat provizoriu terenul, până pe 15 august 2016, însă la meciul de inaugurare, arbitrul Georgel Badea a considerat că terenul este neregulamentar și astfel nu a dat drumul la joc. În mod surprinzător, Comisia de Disciplină a aceluiași AJF Brăila, care anterior omologase suprafața de joc, i-a dat dreptate arbitrului și a dictat meci pierdut cu 3-0 pentru echipa gazdă. Șoimii Unirea a depus contestație la Comisia de Apel, numai că aceasta le-a făcut memoriul ghem și a menținut prima decizie.

Conducerea clubului Șoimii Unirea vine cu argumente și spune că AJF Brăila are echipe pe care le agreează și le sprijină, în timp ce pe altele le dezavantajează. Iar Șoimii Unirea face parte din cea de a doua categorie. „Decizia Comisiei de Apel a fost luată pe 31 martie, iar noi am primit actul oficial abia după două săptămâni. Răspunsul este semnat de jurista Mihaela Grozea, probabil soția celui care face delegările la Comisia de arbitri Brăila. Nu este totul cusut cu ață albă?”, întreabă Ionel Butoi, președintele echipei Șoimii Unirea.

Clubul din Unirea consideră că a fost nedreptățit și merge să-și găsească dreptatea la Federația Română de Fotbal, cei din Unirea dorind doar ca partida să fie reprogramată.

Șoimii Unirea: „Vom merge să ni se facă dreptate la FRF”

Echipa de pe locul al patrulea din Seria întâi a Ligii a V-a, Șoimii Unirea, se simte nedreptățită de organizatoarea competiției, Asociația Județeană de Fotbal Brăila. După ani în care a fost „echipa păcii” – pentru că pierdea la scor aproape toate meciurile, în această ediție de campionat Șoimii Unirea se află la un pas de podium și este o adversară incomodă pentru primele trei clasate. Odată cu schimbarea de atitudine din teren, conducerea clubului a decis ca din această primăvară să joace meciurile pe teren propriu, chiar la Unirea.

Astfel că după cinci ani în care au jucat fie la Viziru, fie la Tichilești, cei de la Unirea au amenajat un teren la ei în comună și au cerut celor de la AJF Brăila să-l omologheze. Acest lucru urma să se întâmple chiar la meciul din Cupa României – faza județeană dintre Șoimii Unirea și Romgal Romanu.

La prima tentativă terenul nu a corespuns cerințelor din regulamentul FRF și meciul s-a disputat în aceeași zi, la Romanu, dar după o săptămână terenul a fost omologat. Actul a fost semnat de șeful Comisiei de omologări din cadrul AJF Brăila, Marin Petrescu, de viceprimarul comunei Unirea, Teodora Puia, și de președintele echipei de fotbal din localitate, Ionel Butoi.

„Pentru ca terenul să fie omologat trebuia să mai facem câteva îmbunătățiri. Atunci am plecat și am jucat la Romanu, unde am câștigat la scor, iar în săptămâna care a urmat am rezolvat toate problemele impuse de cei de la AJF Brăila. Terenul a fost omologat, iar în primul meci din campionat din 2016 trebuia să jucăm tot cu Romgal Romanu. Jucătorii s-au echipat, dar meciul nu s-a disputat pentru că arbitrul Georgel Badea a spus că terenul nu este regulamentar. Cu toate că noi i-am arătat actul care specifica faptul că terenul este omologat de AJF Brăila, Badea nici măcar nu a vrut să stea la discuții. De altfel, atunci arbitrii nici măcar nu s-au echipat. Nici Comisia de Disciplină a AJF Brăila nu a ținut cont de faptul că terenul a fost omologat de o comisie a lor și ne-a dat joc pierdut cu 3-0. Am făcut memoriu la Comisia de Apel a AJF, verdicul s-a dat pe 31 martie, iar noi am primit actul abia pe 13 aprilie, un act semnat de o anume juristă Mihaela Grozea. Cei de la AJF spun că arbitrul decide dacă terenul este regulamentar sau nu, dar după acea etapă Badea a fost reținut de la delegări (cu alte cuvinte a fost dat afară – n.r.). Considerăm că nu este corect cum au judecat acest caz membrii celor două comisii și atunci vom merge să ni se facă dreptate la FRF”, a explicat Ionel Butoi, președintele clubului Șoimii Unirea.

AJF Brăila tace mâlc

Instructorul echipei, Stelian Gheorghiță, consideră că prin rezultatele foarte bune obținute în acest campionat Șoimii Unirea a început să deranjeze și s-a dorit să fie pusă la punct.

„Cred că cei de la AJF Brăila ori au ceva cu noi, ori cu cel care ne-a omologat terenul. Deranjăm probabil că avem o prestație foarte bună și nu mai suntem echipa păcii. La Bertești se joacă pe un teren viran în apropierea Călmățuiului, iar dacă un jucător nu este atent, oricând poate face baie. La Corbu, unde își dispută meciurile de pe teren propriu Speranța Măxineni, jocurile sunt întrerupte câteodată de cei care vor să scurteze drumul cu căruțele și care trec chiar prin mijlocul suprafeței de joc. Ni s-a spus că nu au avut unde să se schimbe arbitrii, dar la Lanurile unde se schimbă, nu tot în aer liber? La Găiseanca sunt gropi mari pe suprafața de joc, la Horia se joacă undeva la marginea satului, ca pe maidan, dar acele terenuri au fost omologate, al nostru nu. Ni s-a spus că avem pe o latură a terenului, la un metru și ceva o fundație de clădire, dar la Romanu unde în zona băncilor de rezerve sunt zone de beton lungi de 7-8 metri și înalte de 50-60 de cm nu a văzut nimeni?. Este clar că suntem vânați, dar ne vom căuta dreptatea la FRF”, a declarat și instructorul Stelian Gheorghiță.

Nimeni de la Asociația Județeană de Fotbal Brăila nu a vrut să comenteze referitor la acuzațiile aduse de clubul Șoimii Unirea. Totuși, AJF a emis un comunicat scurt: „Conform regulamentului, singurul care decide dacă un teren este regulamentar sau nu este arbitrul. Comisiile și-au făcut datoria”.

Articol scris de Costel FILIP

Marius ANGHEL 20 Apr. 2016, 12:09 Ligi județene
Pe aceeași temă