Îngâmfarea n-a putut învinge pragmatismul și Victoria Traian este noul lider!!

20 Nov. 2011, 17:08 Ligi județene
Îngâmfarea n-a putut învinge pragmatismul** și Victoria Traian este noul lider!!

În ciuda frigului pătrunzător de afară, aproximativ 500 de spectatori au ținut să fie prezenți pe stadionul „Ștefan Vrăbioru” din Ianca pentru a asista la derby-ul ligii a IV-a brăilene la fotbal, în care s-au aflat față în față primele două clasate ale acestei ligi, Fortino din localitate și Victoria Traian. Gazdele aveau două puncte avans în fața adversarei sale, și au tratat partida ca fiind deja câștigătorii celor trei puncte puse în joc, dar socoteala de la vestiare nu s-a potrivit deloc cu cea de pe teren. Înaintea jocului, finanțatorul celor de la Victoria Traian, Nicușor Abăseacă află cu stupoare că nu poate miza pe cei mai buni jucători ai echipei, Vioreanu și Gagu, ambii fiind accidentați, acestora mai adăugânduli-se alte câteva indisponibilități. Dar acest lucru a fost aflat și de gazde, care au început să se creadă învingători: „Câștigăm de la 2-0 în sus”– a fost afirmația plină de îngâmfare a lui Fănel Băluță, patronul de la Fortino Ianca, înainte de a intra echipele pe gazon, mai ales că în echipa lui jucau 3-4 jucători cu experiența ligii a II-a!!

Aceeași atitudine o aveau și suporterii echipei gazdă, care, „încălziți” de lichidul lui Bahus aratau câte 2-3 degete către oficialii oaspeților în timp ce aceștia se îndreaptă spre banca lor de rezerve!! Dar jucătorii de la Traian au jucat exemplar, cu o ambiție și o ardoare nemaivăzută, ambiționați probabil și de prima suplimentară oferită generos de Nicușor Abăseacă în cazul unui succes, iar la final scorul a fost 1-0 pentru Victoria Traian!!

Meciul a început cu gazdele în ofensivă, în timp ce oaspeții au preferat să fie pragmatici și să se apere prudent, deoarece știau că nu au forța să atace pentru a învinge, și joacă la „plezneală”! Cu toate astea, primul șut al gazdelor pe spațiul porții adverse vine abia în minitul 22, atunci când Mâță a încercat vigilența lui Constandache cu un șut anemic de la 18 metri. Ultimile două faze notabile ale primei părți au aparținut însă oaspeților, care au inițiat două contraatacuri rapide la poarta gazdelor, însă Lupașcu (min.40) și Mitrea (min. 42) au ratat cu puțin deschiderea scorului.

După pauză am asistat la o dominare cvasi-totală a jucătorilor de la Fortino, dar defensiva celor de la Traian rezistă cu succes asalturilor gazdelor care ratează golul izvăbitor prin Mâță (min. 50), și Butiseacă (min. 53), pentru ca în minutul 56 Victoria Traian să dea lovitura de grație: a fost un contraatac rapid purtat de Lupașcu pe partea stângă, a urmat o minge în adâncime pentru Marinescu, iar acesta a șutat din vole, de la 18 metri, pe colțul lung al porții lui Durbacă care a admirat execuția adversarului său, și mingea s-a dus direct lângă bara interioară din dreapta a porții gazdelor: 0-1!! Eurogol!!
A urmat apoi un asediu la poarta lui Constandache care a fost la un pas să-și îngropape colegii la faza din minutul 71, atunci când a scăpat mingea din brațe în fața propriei porți, dar Mihăilă a avut o respirație în plus față de Mâță și a respins de pe linia porții o minge pe care toată lumea o văzuse deja în plasă! Oaspeții nu mai reușesc să iasă din propria suprafață de pedeapsă, iar Mihăilă (cel mai bun jucător al oaspeților) vede al doilea cartonaș galben în minutul 78 și este eliminat (corect) de pe teren de centralul Marius Marchidanu! Chiar și cu un jucător mai puțin oaspeții se baricadează în suprafața proprie de pedeapsă, și Constandache își spală toate păcatele atunci când a scos incredibil de sub transversală „capul” lui Gatiu din 6 metri (min. 85)!!
Scăpați de această ultimă „viitură”, jucătorii oaspeți gestionează foarte bine finalul de meci, la care nu mai poate asista patronul gazdelor, Fănel Băluță, cel care preferă să părăsească stadionul pentru a nu-și felicita omologul de la Traian! După finalul izbăvitor, din vestiarul oaspeților se aud scandări precum: „Ianca, spune tu, cine este liderul!” sau „Face-ți loc, face-ți loc Traian e pe primul loc!”, în timp ce de la gazde răzbat doar stigătele neputinței ale antrenorului Viorel Ciucașu, care-și admonestează elevii. De partea cealaltă, Nicușor Abăseacă, merge să-și felicite băieții pentru această superbă victorie, după care înroșește telfonul mobil dând vestea succesului tuturor apropiaților: ” Am învins cu 1-0! Suntem pe primul loc!”. După care pleacă în trombă spre casă să pregătească petrecerea care urmează după un asemenea rezultat!

Pe ulițele comunei Abăseacă este întrebat de toată lumea: „Ce am făcut la Ianca?” Raspunsul vine prompt: „Am bătut cu 1-0!” și toată lumea își dă întâlnitre la birtul comunal pentru a cinsti „băieții” după efortul depus. În sfârșit ajunge și microbuzul care aduce echipa de la Ianca, iar acesta este înconjurat rapid de localnici, fiecare dorind să afle primul detalii despre victorie, după care începe „balul”. Paharele cu vin roșu se albeasc, dar Nicușor Abăseacă rămâne cerebral și își face griji pentru partida de sâmbăta viitoare pe care Victoria Traian o va susține pe teren propriu cu ocupanta locului 12, Voința Găiseanca. Nu de alta dar știe ce se înntâmplă atunci când tratezi adversarii cu superioritate. Au pățit-o și ei o dată în etapa a 9-a, când au avut 3-1 (acasă) cu Dunărea Gropeni în minutul 80, și s-a terminat 3-3! Acum, conducerea Victoriei Traian face calcule pentru….liga a III-a, deoarece au mai aflat o veste bună care a fost și ea sărbătorită așa cum se cuvine: FC Tufești a remizat acasă, 1-1 cu Victoria Cazasu!! Acum „ordinea” ligii a IV-a brăilene este următoarea: 1. Victoria Traian 37 de puncte; 2. Fortino Ianca 36 p. 3. Recolta Tufești 34 p.

Încet-încet, peste comuna Traian se lasă seara, iar bucuriile se consumă și ele!Fiecare pleacă pe la casele lor, dar morala valabilă pentru Fănel Băluță după acest eșec este numai una singură: să nu te gândești niciodată ca ai învins dinainte de joc o echipă care știe că șansa ei la victorie este doar ambiția, pragmatismul, dar și…prostia adversarului.

Fortino: Durbacă – Zăgan, Mladin (89 Postolache), Stanciu, Stănciulescu – Toni, Bratosin, Irimia, Ciurea – Butiseacă (80 Iliescu), Mâță (58 Gatiu)
Victoria: Constandache – Veber, Stan, Mihăilă (eliminat în minutul 78), Jugănaru – Iorga, Barbu, Martinescu (86 Dumitrescu), Mitrea – Lupașcu, Anghel (84 Jianu; 93 Apostu).

Au arbitrat excelent Marius Marchidanu (centru), Marius Titirișcă și Raul Perianu (toți din Brăila).

Articol scris de Valentin Constantinescu

20 Nov. 2011, 17:08 Ligi județene
Pe aceeași temă