Duel istoric, tranșat de Ripi

29 Aug. 2012, 00:35 Ligi județene

Terenul „Știința”, prima casă a lui Poli, a fost marți martora unui amical inedit între proiectele pe termen cu adevărat lung de renaștere a fotbalului timișorean. În timp ce ACS Poli își primea botezul la Pâncota, în Cupa României, divizionara a cincea ASU Politehnica, formația susținută de suporteri, întâlnea continuatoarea celebrei Ripensia, aflată în ultimul eșalon (al șaselea). Scorul final, 4-1 pentru oaspeți, contează mai puțin.

Înainte de Al II-lea Război Mondial Poli Timișoara a întâlnit Ripensia de câteva ori, mai mult în amicale. În 1936 echipa vremii,, Ripensia dispunea de studenți cu 3-0. Și totuși într-un cadru oficial, Poli câștiga cu 4-1 în „Cupa Eroilor” din 1944, „Ripi” era deja în pantă descendentă.

Cu mai puțini privitori decât era de așteptat în jurul terenului, jucătorii nu au simțit presiunea istorică și au trecut la treabă pentru un test util în vederea obiectivelor realiste, promovarea din „Județ” în Liga a IV-a pentru ASU Poli, respectiv din a șasea în a cincea, pentru Ripensia.

La doar două zile de la succesul obținut pe „câmpul” de la Leucușești, „studenții” păreau că nu resimt oboseala și au deschis scorul prin Marchiș (min. 18). O decizie de penalty pentru ripensiști, pentru un fault la Boghian, a încins spiritele și autorul primului gol a văzut cartonașul roșu pentru vorbele aruncate centralului. Adi Popa, fostul golgheter al lui ASU, a egalat iar imediat după pauză oaspeții aveau să treacă în avantaj la reușita lui Nichitean. Decisă să spele scorul rușinos din amicalul precedent, 1-7 cu Flacăra Făget, dar și pentru a arăta cine poate fi noul șerif din oraș, trupa de pe arena Electrica a forțat desprinderea și a mai marcat de două ori până la final, ambele reușite fiind ale fostului divizionar C, Boghian. Scor final 4-1 pentru Ripi, parcă pentru a răzbuna acea înfrângere din perioada romantică.

„A fost mai mult decât un amical, a fost un joc simbolic din punct de vedere al unei posibile renașteri a fotbalului timișorean pe alte drumuri”, a concluzionat Radu Suciu, fostul goalkeeper al Politehnicii și actualul vicepreședinte al Ripensiei Timișoara.

ASU Politehnica (antrenor Antonio Foale): Șerban – Mărănescu, Obrejan, Radu, Lazăr – Radovancovici, Bota, Marchiș – Rotariu, Băcilă – Nicolaie. Au mai intrat: Munteanu – Szabo, Lațchici, Otiman și Fl. Luchin.

Ripensia Timișoara (antrenor Ovidiu Olariu): Iacob – Hoța, Rumega, Mureșan, Petrișor – Năvală, Popa, Costândana, Nicolin – Nichitean, Boghian. Au mai intrat: Mercescu – Mogoș, Gaitin, Indrici, Melcioiu, Radu, Mesterca, Costea, Bungău, Rudăreanu și Mihai.

„Spionați” de Robu

Profitând de vremea frumoasă și curios de forfota din jurul celor două echipe, la terenul Universității Poli și-a făcut apariția și primarul Nicolae Robu, însoțit de Viorel Boiț, fostul președinte al lui Poli Timișoara. Edilul, principalul susținător al proiectului din Liga a II-a a privit jocul în timp ce ACS Poli suferea la Pâncota. După ce a ieșit din teren, Iosif Rotariu a schimbat câteva cuvinte și a dat mâna cu primarul Timișoarei.

Articol scris de Cornel Biholari (Banat Sport)

29 Aug. 2012, 00:35 Ligi județene
Pe aceeași temă