CFR Turnu Severin, primul amical internațional după 93 de ani! Echipa de la malul Dunării speră să revină în Liga 3

Mircea OGLINDOIU 23 Jul. 2023, 15:09 Liga 4

Reactivată în 2018, fosta câștigătoare a Cupei României din 1943 va evolua din sezonul 2023/2024 în Liga a 4-a Mehedinți și va avea ca obiectiv promovarea în Liga 3.

Reunită de trei săptămâni, echipa severineană a disputat sâmbătă seara un amical pe malul sârbesc al Dunării, cu FK Djerdap Kladovo, nou-promovată în Liga a 3-a din campionatul țării vecine.

CFR Turnu Severin, primul amical internațional după 93 de ani

Echipa antrenată de Adrian Tufar a făcut față adversarului doar 60 de minute, când scorul era “doar” 2-0, după care, cum era oarecum și firesc, ținând cont de perioada scurtă de pregătire, a picat fizic și mai încasat în ultima jumătate de oră alte șapte goluri!

Precedentul amical internațional pentru CFR Turnu Severin, club înființat în 1928 și desființat în 1958, data din 1930, scor 3-1 în finala Cupei Prieteniei cu FK Hajduk Veljko Negotin (Serbia).

A fost o experiență benefică pentru CFR Turnu Severin, din toate punctele de vedere. Nu eram pregătiți, fizic în primul rând, pentru acest amical, dar era singura dată disponibilă pe care adversarii o mai aveau liberă. Djerdap începe campionatul într-o lună de zile, iar ei sunt deja la alt nivel.

E o echipă net superioară, care practică un fotbal bun, tipic sârbesc. Cu toate astea, băieții mei au oferit o replică bună, zic eu, în primele 60 de minute, dar fiind o echipă nouă, în formare, lipsa omogenității și a pregătirii fizice,în principal, și-a spus cuvântul.

Noi suntem în căutări, testăm jucători, pentru a găsi o formulă de joc cât mai bună pentru campionatul județean. Conducerea nu vrea să fim > în Liga a 4-a Mehedinți, să fim a doua echipă din campionat sau a 10-a. Va fi foarte greu, dar cu multă muncă și seriozitate, putem reuși ceea ce ne-am propus”, a declarat, pentru Liga2.ro, antrenorul de 41 de ani, Adrian Tufar.

Adrian Tufar, fost senior la CS Severnav 

Fost junior la Extensiv Craiova și senior la CS Severnav (Liga 3), Tufar a antrenat în ultimul deceniu în Oman, la Adyso Academy Muscat, club de copii și juniori ce avea parteneriat cu echipele mari din Europa de Vest, pentru scouting.

Chiar și grupa U19 a FCSB, coordonată de Massimo Pedrazzini, a  venit în urmă cu 6 ani la Muscat, la invitația Adyso Academy!

La CFR’43, Tufar a susținut doar 2 amicale, înaintea testului cu FK Djerdap, cu echipele de Liga 4 Mehedinți, AS Noapteșa și ACS ”Flavius Stoican” Drobeta Turnu Severin, echipe de care a dispus cu scorul de 3-2, respectiv 2-0.

CFR Turnu Severin, primul club din Oltenia care și-a adjudecat un trofeu

Înființată în 1928, sub denumirea Sborul Turnu Severin, ca ramură sportivă a Căilor Ferate Române – filiala Turnu Severin, echipa de fotbal severineană a cucerit primul trofeu, chiar unul internațional, în 1930, după ce a câștigat Turneul Prieteniei, scor 3-1, în finala cu sârbii de la Hajduk Veljko Negotin.

Au urmat mai multe meciuri de verificare, după care echipa și-a schimbat denumirea în Grup Sportiv CFR Turnu Severin, iar, pe lângă secția de fotbal, s-au mai înființat secțiile de atletism, box, înot sau canotaj!

CFR-ul severinean, ca de altfel întreg fotbalul mehedințean, a cunoscut perioada de glorie în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. După ce a promovat, în premieră, în Divizia A, la finele sezonului 1940-1941, CFR Turnu Severin a devenit, în sezonul viitor, vicecampioană a României!

Titlul a fost cucerit de Rapid București, însă acesta a fost considerat, ulterior, unul neoficial, deoarece nu toate echipele au putut lua startul la competiție. O bună parte din teritoriul Transilvaniei a fost pierdut de țara noastră, astfel că echipele emblematice ale vremii, precum Ripensia Timișoara, Chinezul CAM Timișoara, AMEFA Arad, CA Oradea sau Carpați Baia Mare nu s-au putut înscrie în Divizia A. Cu excepția orașelor Oradea, Baia Mare sau Cluj-Napoca, care au fost anexate Ungariei prin dictatul de la Viena, restul echipelor din Vest au participat doar în Cupa României, care a fost recunoscută.

Totodată, Universitatea Cluj a refuzat să participe în campionatul ungar și s-a mutat la Sibiu ca să poată juca în Divizia A din România, spre deosebire de CA Oradea și CFR Cluj. Club Atletic Oradea chiar a devenit campioană în Ungaria, sub denumirea de Nagyváradi Atlétikai Club (NAC)! A fost primul titlu de campioană cucerit în Ungaria de o echipă din afara Budapestei!

În paralel, în 1941-1942, s-a disputat și Cupa României, iar trofeul a fost câștigat tot de Rapid, care a învins Universitatea Cluj în ultimul act, cu scorul de 7-0. CFR Turnu Severin și Rapid, care jucaseră finala campionatului, s-au întâlnit și în Cupa României, iar bucureștenii s-au impus, în optimi, cu scorul de 1-0 la malul Dunării.  Paradoxal, Cupa României a fost considerată ca fiind oficială, pe motiv că au participat și echipele din Vest.

Tot din cauza războiului, mai mulți jucători din vestul țării, printre care portarul echipei naționale Dumitru Pavlovici (18 selecții la națională, venit de la Ripensia Timișoara), sau atacanții Silviu Bindea (27 selecții, 11 goluri, sosit de la CAM Timișoara), Zoltan Beke (6 selecții, sosit de la Ripensia Timișoara), Nicolae Reutter (14 selecții, 2 goluri, sosit de la CAM Timișoara) sau Richard Ludwig  (10 selecții, AMEFA Arad), au preferat să vină la malul Dunării și să joace pentru clubul severinean. În 1941, titlul fusese cucerit de Unirea Tricolor București, iar acesta a fost recunoscut.

Podiumul a fost completat de Rapid București și Ripensia Timișoara. CFR Turnu Severin promova în acel sezon, în premieră, pe prima scenă, după o luptă strânsă, cu SSR Reșița. În 1940, campioană devenea Venus București, iar CFR Turnu Severin, proaspăt promovată în eșalonul secund, încheia seria a II-a pe locul 8, din 10 participante.

Sezonul 1942-1943 a fost declarat tot unul neoficial, de război. Titlul a revenit echipei FC Craiova. În Cupa României s-a impus CFR Turnu Severin, scor 4-0, în finala cu Sportul Studențesc București, disputată pe Stadionul Carol I din București, sub privirile a peste 12.000 de spectatori.

Trofeul câștigat de severineni, ca de altfel și precedentele cupe ale României, a fost și este, în continuare, recunoscut de FRF. Cupa din 1943 a fost ultima disputată în Regatul României!

Tot în 1943, echipa severineană a  câștigat și Supercupa României, scor 9-1 cu campioana FC Craiova, pe același Stadion Carol  I (ulterior Stadionul ANEF)  din București! Deși turul se jucase, sezonul 1943-1944 nu s-a mai încheiat, din cauza războiului care cuprinsese tot teritoriul României, iar campionatul a fost întrerupt definitiv până în 1946, când Divizia A a fost reorganizată de noul regim politic care se instaurase în România.

În 1946, deși își câștigase, din 1941, dreptul de a juca pe prima scenă, CFR Turnu Severin a fost nevoită, în mod abuziv, să dispute meci de baraj pentru menținerea în Divizia A, cu FC Craiova. Severinenii au pierdut, iar CFR s-a perindat în următorul deceniu, între Divizia B și C.

S-a desființat în 1958, deși nu retrogradase la finele acelui sezon, în care, din seria din care făcea parte și CFR-ul severinean a promovat, în Divizia B, Știința Craiova, viitoare Universitatea Craiova! Tot după 1946, au apărut echipe noi, înscrise direct în prima divizie, gen CSCA București (Steaua București) sau Dinamo București.

Au dispărut, în schimb, treptat-treptat (1946-1950) o parte dintre echipele de tradiție, considerate de comuniști echipe burgheze, gen Ripensia Timișoara, CAM (Chinezul) Timișoara, AMEFA Arad, Venus București, Carmen București, Juventus București, Ciocanul București sau Unirea Tricolor București. În 1948, CFR Turnu Severin a jucat sferturile de finală ale Cupei Rom

Niei, fiind învinsă de CFR Timișoara, echipă care a avea să ajungă în finala competiției, unde a fost învinsă de ITA (UTA) Arad.

Anul trecut s-a clasat pe locul 4 la pe țară la futsal U19

În 2018, pe modelul Ripensia Timișoara, CFR Turnu Severin a fost reactivată de un grup de jurnaliști severineni, sub denumirea de CFR 1943 Turnu Severin. S-a adăugat “1943” în titulatura, pentru a păstra viu cel mai important an din istoria fotbalului mehedințean: cucerirea Cupei României!

Inițial, echipa a activat doar la futsal și în 2023 s-a clasat pe locul al 4-lea în Campionatul Național U19, după ce a fost învinsă în finala mică de Ceahlăul Piatra Neamț, scor 2-4, în Sala Rapid – Giulești din București. Titlul a fost cucerit de FK Odorheiu Secuiesc, care a dispus în finală de CFR Timișoara, scor 2-1.

Singura echipă din Mehedinți care a mai jucat în Liga 1 a fost Gaz Metan Severin, în sezonul 2012-2013. Imediat după retrogradare, echipa s-a desființat, având datorii de peste 1 milion de euro! Din 2023, municipiul Drobeta Turnu Severin, care beneficiază de stadion de 20.000 de locuri, nu a mai avut echipă locală nici măcar la Liga 3.

Între timp, pe arena de la malul Dunării au jucat, în calitate de gazde și pentru anumite perioade, diverse echipe, precum Pandurii Târgu Jiu, Universitatea Craiova, FC ”U” Craiova, CSO Filiași sau Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Actuala echipă gorjeană de Liga 2 ar putea juca și în noul sezon la malul Dunării, după 2 ani de la precedentul sezon în care a evoluat pe Municipalul severinean.

Foto: CFR Turnu Severin

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/castigatoarele-celor-sapte-finale-din-faza-regionala-a-cupei-romaniei-echipa-lui-petre-grigoras-a-obtinut-din-nou-trofeul-19277855

https://liga2.prosport.ro/liga-3/inca-un-abandon-in-liga-3-detinatoarea-eventului-in-suceava-a-decis-sa-continue-la-nivel-judetean-presedintele-ajf-au-trimis-o-adresa-oficiala-la-frf-ca-nu-pot-face-fata-19277682

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/finalele-regionale-ale-cupei-romaniei-dupa-incheierea-grupelor-axiopolis-cernavoda-este-singura-echipa-care-poate-obtine-din-nou-trofeul-rezervat-acestei-faze-a-competitiei-19277609

https://liga2.prosport.ro/liga-4/un-antrenor-din-alba-iulia-face-voluntariat-in-tanzania-din-dragoste-de-fotbal-si-de-copii-face-parte-dintr-un-grup-de-20-de-romani-printre-care-este-si-un-fost-presedinte-al-politehnicii-iasi-19277587

https://liga2.prosport.ro/liga-4/valentin-lazar-antrenor-jucator-in-liga-4-19277548

 

 

 

Mircea OGLINDOIU 23 Jul. 2023, 15:09 Liga 4
Pe aceeași temă