Antrenorul Eugen Trică a încheiat turul cu Juventus la trei puncte de primul loc, însă situația din clasament nu schimbă cu nimic planurile tehnicianului care și-a propus ca în următorii trei ani să promoveze cu gruparea din Colentina în Liga 1. Club de tradiție în perioada interbelică, Juventus încearcă să refacă performanțele anilor 30, însă are de luptat nu doar cu contracandidatele la promovare, ci și cu reminiscențele trecutului.
Cea mai mare provocare pentru un club privat în cel de-al doilea deceniu al mileniului trei rămâne bătălia inegală cu banii statului. O spune răspicat chiar tehnicianul, care consideră că în 2015 trebuie să se producă Momentul 0 pentru fotbalul românesc, un moment ratat de prea multe ori în ultimii ani.
Domnule Trică, sunteți mulțumit sau dezamăgit de evoluția echipei în tur?
Per total, mă declar mulțumit. Am început cu un lot, am făcut un cantonament cu el, după care am fost dezamăgit la meciul de Cupă de la Snagov. Atunci am hotărât să renunț la mare parte dintre jucători și să caut alții. Practic, în trei săptămâni, am reușit să aduc un lot întreg. Din acest motiv spun că mă declar foarte mulțumit de modul în care au decurs lucrurile în tur. Sunt dezamăgit doar de ultima etapă, când am pierdut acasă cu CS Tunari, o înfrângere pe un teren care ne-a dezavantajat total. Noi fiind o echipă care pasează, tehnică, starea terenului a avantajat adversara, deoarece nu am reușit să ne dezvoltăm jocul cum ne-am fi dorit. În plus, CS Tunari e o echipă foarte bună, cu jucători experimentați, care a profitat de oportunitățile ivite.
O întrebare generală care nu vizează doar pe Juventus. Ce se întâmplă cu jucătorii români de nu sunt în stare să urmeze indicațiile tactice, chiar și pe cele mai simple?
Eh, asta este problema mare a fotbaliștilor români, mentalitatea. Și din lotul pe care l-am avut în tur am renunțat la șase jucători. Pentru că tot timpul le spuneam „joacă simplu, joacă simplu…” și n-au fost capabili să respecte. Și e vorba, inclusiv, de jucători cu reale calități, cu experiență. Din cauza asta m-am și despărțit de ei. Le-am spus, n-au înțeles și chiar dacă mi-a părut rău de ei am fost nevoit să iau decizii în interesul echipei. Am avut și probleme de indisciplină, iar la mine disciplina e pe primul loc. Când văd prima dată un jucător mă uit la caracterul lui și la calități. Dacă nu îndeplinesc aceste condiții n-au ce căuta la clubul Juventus.
Cum afectează rezultatele din tur obiectivul pentru acest sezon?
Obiectivul, spun cât se poate de clar, este promovarea în Liga 2. La Juventus avem cele mai bune condiții pentru a face performanță, avem stabilitate, am adus acum și vom mai aduce în pauza competițională jucători cu mare experiență. Am întărit deja lotul cu două achiziții valoroase, Marian Chițu și Apostol Muzac, dar am luat și un tânăr fotbalist de perspectivă de la Popești (George Moldoveanu) și o să mai aduc încă doi-trei jucători. Pentru că vreau să promovăm în Liga 2!
Într-un fel programul returului vă avantajează, dar în altul vă dezavantajează. Meciurile ușoare acasă, cele grele în deplasare…
Nu cred că vom avea meciuri ușoare. Toate vor fi grele, însă totul se rezumă la meciurile directe. Suntem patru echipe care ne batem la promovare: Juventus, Dunărea Călărași, Delta Tulcea și CS Tunari. Ultima, din ce am văzut eu, e o echipă foarte bună… acum nu știu ce vor ei să facă. Ce îmi doresc însă cel mai mult e ca aceste meciuri să se joace numai pe teren. N-am comentat deloc vis-a-vis de circul din ultima etapă de la Călărași. Eh, dacă se mai întâmplă lucrurile astea ar trebui să ieșim cu toții și să ne lăsăm.
Cu Juventus am un proiect foarte frumos. Împreună cu domnul Ciuclea, proprietarul clubului, am zis că în trei ani de zile să ducem echipa în Liga 1. Când am venit în vară am spus că indiferent de ce oferte voi primi, fie că e vorba de Liga 1, fie de Liga 2, nu vreau să plec de aici. Vreau să rămân să ducem pe Juventus în Liga 1. Ce cer eu în momentul acesta? Toate meciurile să se joace numai pe teren!
Dar această dorință legitimă nu ține de conducerea clubului Juventus, nici măcar de cea a Federație. Fiecare club în parte e responsabil de propriile acțiuni… Iar declarativ nu cred că există vreunul care să spună că nu și-ar dori ca toate meciurile să se joace astfel.
Exact, dar realitatea e cu totul alta. Din acest motiv sunt nevoit ca din retur să îmi iau toate măsurile regulamentare pentru a participa într-o competiție corectă. Voi face adrese la Federația Română de Fotbal ca la meciurile importante, când mă duc să joc la Călărași meci decisiv, la Tulcea meci decisiv, să am arbitru de Liga 1, să am supervizor, să am ori președintele Federației, ori secretarul general în tribună. Pentru că la ce-am văzut ultima etapă la Călărași, mi-e frică!
Un alt aspect important care viciază competiție e faptul că multe echipe sunt susținute de primării, de cele mai multe ori ilegal, cu salarii plătite direct din banul public. Nu putem să ne batem cu banii statului! Trebuie să se termine cu asta!
Primăriile pot susține fotbalul mult mai eficient, prin investiții în infrastructură și prin susținerea centrelor de copii și juniori pentru care există pârghii legale. Fotbalul trebuie ajutat de stat, prin crearea de condiții la bază, de pregătire și recuperare, nu prin achitarea salariilor profesioniștilor, de cele mai multe ori încadrați la firme private. Trebuie făcută ordine din interiorul fenomenului, pentru că altfel o vor face alții pentru noi și nu e deloc bine pentru că afectează grav imaginea fotbalului românesc, care și așa e destul de șifonată.
Din punctul meu de vedere, anul 2015 trebuie să fie Momentul 0! Până acum s-a tot vorbit despre el, dar nu s-a întâmplat nimic, cu excepția cazurilor instrumentate de către instituțiile statului. Dacă-l ratăm și acum nu vom mai face nimic. Ne vom duce din ce în ce mai jos. Trebuie să rămână numai echipele cu stabilitate. Nu putem continua așa, cu echipe în insolvență, cu jucători neplătiți cu lunile, cu indirecte, cu numai știu ce…
Păi dacă salariile nu vor mai fi plătite de primării, dacă nu vor mai fi acceptate echipele în insolvență, dacă întârzierea plății ratelor contractuale va fi clar reglementată și sancționată, dacă, să zicem, vom avea un regulament cât de cât sever din punct de vedere financiar, dar și organizațional, atunci nu vor mai rămâne prea multe cluburi în picioare…
Asta e! Să rămână zece echipe în Liga 1, să rămână cinci echipe în Liga 2 și trei-patru echipe în Liga 3. Dacă atâtea echipe avem în mod real, atâtea trebuie să rămână. Altfel, ne păcălim cu toții! Nu realizăm nimic! Mai ales că avem un președinte tânăr, cu pregătire și experiență în managementul organizației, doar că ar trebui să se implice mult mai mult în lucrurile astea. Nu mai avem mult și trecem în 2015. Nu mai merge cum era odată să vorbim cu ăla să ne dea trei puncte, să le dăm în partea cealaltă… La revedere! N-am nimic nici cu Delta, nici cu Dunărea. Să se bată la promovare, dar să o facă în teren.
După părerea mea, dar nu o spun numai eu, Juventus este cea mai bună echipă din serie și joacă cel mai frumos fotbal. Și atunci mă gândesc și în perspectivă. Jucătorii pe care îi aduc acum trebuie să facă față și în Liga 2. În plus, în tot lotul de 22 am zece jucători sub 21 de ani. Eu am terminat turul campionatului cu cinci-șase jucători sub 21 de ani pe teren. Ă‚sta este viitorul fotbalului! Eu vreau să cresc, dar să și promovez, în același timp. Juventus este printre puținele cluburi din România care are 12 echipe de juniori.
Cât se poate de clar și cuprinzător. În ceea ce privește programul de pregătire, cum l-ați structurat?
Toată luna ianuarie, de pe data de 5, când va avea loc reunirea, până pe 31, pregătirea o facem la baza Juventus. Am renunțat la ideea unui cantonament montan, din mai mult motive. În primul rând, consider că pregătirea fizică o faci pe teren, nu se mai fac alergările acelea lungi. Ce să fac la munte, să aleg prin zăpadă? Când pot foarte bine să fac două antrenamente pe zi, cu masă între, la mine acasă unde am toate condițiile. Momentan nu avem bugetul pentru a ne putea permite să mergem în Antalya sau în Spania.
Apoi, vom vedea. La Albena are loc un turneu numai cu echipe de prima ligă din Bulgaria, Serbia, Macedonia, între 2 și 10 februarie, la care doresc să participăm.
În plus, Juventus va organiza un turneu în perioada 12-19 februarie. Am lansat invitații către 14 echipe, structura competiției urmând să fie stabilită în funcție de confirmările pe care le vom primi. Cu majoritatea am discutat mai pe larg și am primit acordul de principiu. Fiecare echipă va avea 5-6 meciuri amicale.
Juventus a încheiat turul sezonului 2014/2015 pe locul 4 în Liga 3, Seria 2, cu 29 de puncte. Pe podium s-au clasat Dunărea Călărași (32), Delta Tulcea (32) și CS Tunari (30).
Sursa: Juventus București
Foto: Mihai ANDRIEȘ