Peste 150 de persoane au participat la dezbaterea publică ce a avut loc, joi, la Sala de Marmură a Primăriei Petroșani, având ca temă principală, Jiul Petroșani. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi, însoțit de consilieri și de purtătorul său de cuvânt, Nicolae Tașcă, pe de o parte, oficialii de la Jiul: finanțatorul Alin Simota, președintele George Boboc însoțiți la rândul lor de Damian Militaru, Marin Tudorache pe o parte, iar de cealaltă parte membrii din galeria Jiului, cu fulare și speranțe sau simpli iubitori de fotbal au luat parte la o dezbatere ce a lăsat multe semne de întrebare. Cine preia Jiul, cine plătește datoriile și multe altele. Cei de la Jiul au venit înarmați cu un document în care principala lor problemă era Academia de fotbal „Jiul” Petroșani, un subiect ce a stârnit multe controverse.
În deschidere primarul Tiberiu Iacob Ridzi a declarat că se îndoiește că vreo firmă din Valea Jiului își permite, în acest moment, să investească într-o echipă de fotbal. „Situația economică din Valea Jiului nu mai este cea din urmă cu 20 de ani. Este foarte greu să ții o echipă de fotbal. Dacă domnul Bercea s-a arătat dispus foarte bine, noi tot ce putem face este să-i punem baza la dispoziție, bază pe care nimeni nu plătește nicio chirie.”, a spus primarul.
Alin Simota a vorbit despre noul proiect, care vrea să fie susținut. „Ceea ce nu înțelege multă lume este că în fotbal trebuie să bagi bani, iar eu nu mai sunt dispus să mai fac treaba asta, să bag bani unde nu se face performanță. Nu mai pot susține echipa în liga a treia unde cheltuielile sunt de un miliarde de lei vechi pe lună. Atenția mea se îndreaptă spre o școală de fotbal sau în termeni mai noi spre Academia de Fotbal. George Boboc a fost plecat patru zile la Academia de Fotbal „Giga Hagi” pentru a vedea cum au pus ei pe picioare acest proiect”, a spus Alin Simota.
Ideea unei academii nu a prea căzut bine unora dintre cei prezenți, care au ținut să pună punctul pe ‘i”. „Noi aici trebuie să discutăm despre Jiul nu despre academii de fotbal. Jiul este un brand, un nume mare precum cel al marilor comapnii de automobile. Alin Simota a avut Jiul pe mână, a avut și jucători, a avut și susținere și unde este acum Jiul. În urmă cu 10 ani am vrut să facilitez o colaborare cu o echipă din Germania pentru susținere, dar a fost dezinteres total”,a spus fostul jucător al Jiului, Florin Neagu.
Atac la Bercea și Borugă
Omul de afaceri Emil Bercea care s-a arătat dispus să preia clubul Jiul Petroșani nu a participat la dezbaterea publică lucru ce a atras nemulțumirea unora. Bercea a dcelarat că preferă o discuție față în față cu Alin Simota și primarul. „Unde este domnul Bercea. Poate că sunt doar vorbe că va prelua echipa”, au cârcotit aceștia.
Din vizor nu a scăpat nici Gigi Borugă despre care Emil Bercea spune că a fost contacatat pentru noul lui proiect. „Borugă să își vadă de caprele lui că a am înțeles că să se ocupă de creșterea caprelor. Ce noi nu avem oameni capabili, un Damian Militaru care și-a rupt piciorul la fotbal, să fie la Jiul. Noi avem nevoie de talentele noastre, ele să fie șlefuite nu aduse din alte părți” a mai punctat Florin Neagu. Cele mai dese întrebări puse de cei din sală au fost cu referire la viitorul echipei de fotbal mai puțin la Academie. „O academie se întreține din fonduri proprii nu din bani publici”, a punctate unul dintre cei prezenți.
„Am făcut demersurile pentru Liga a IV-a”
Alin Simota a declarat în cadrul dezbaterii publice că s-au plătit vizele, datoriile către arbitrii la Asociația Județeană de Fotbal și că este gata să susțină echipa în eșalonul patru, valoric. „Îmi permit să continuăm în liga a patra, unde nu sunt deloc de neglijat cheltuielile, undeva la 200 de milioane de lei vechi, bani pe care îi dă Simota. Cu toate că, în liga a patra, echipa aparține de Asociația Județeană de Fotbal, regulamentul este destul de interpretabil și doar Federația Română de Fotbal s-ar putea opune. Vom merge la Federație și vom vedea. Noi suntem pregătiți pentru acest eșalon. În ceea ce privește liga a treia nu putem continua. Nu am anunțat oficial retragerea la Federație. Dacă domnul Bercea vrea echipa eu sunt dispus să discutăm și el poate continua în liga a treia”, a spus Simota.
Ce se întâmplă cu datoriile Jiului?
Toate bune și frumoase, cum ar spune poetul, dar mulți dintre cei prezenți la dezbatere au omis faptul că Jiul este o echipă plină de datorii către jucători și arbitri și că și în cazul în care oficialii nu ar fi decis să se retragă în cele din urmă Federația Română de Fotbal ar fi neprogramat echipa în campionat pentru zecile de mii de euro de datorii. „Să ne înțelegem eu preiau echipa Jiul fără datorii. Nu eu am făcut datoriile, nu sunt datoriile mele. Dacă mie, mânie, primăria îmi dă baza, eu dau înscris că duc echipa în prima ligă. În acest moment Jiul nu mai are nimic. Nu mai are jucători, nu mai are nimic decât un morman de datorii”, a ținut să precizeze Emil Bercea.
Cotizația, o soluție?
În finalul discuției mai multe voci au mers pe idea de cotizație, ca pe vremuri, când minerii, studenții, elevii sau pur și simplu angajații dădeau o cotă parte către fotbal. „Eu unul sunt dispus să cedez 10 la sută din pensia mea pentru Jiul. Poate un altul dă 5 lei sau 10 lei, știți cum e mic cu mic se face mare”, a concluzionat unul dintre cei prezenți.
Articol scris de Loredana JUGLEA