Silviu Lung senior va fi antrenor principal după două decenii. „Îmi doream de mai mult timp și îmi era și dor să revin în circuit”. Echipa pe care o preia va avea în 2018 un nou stadion

Marius ANGHEL 26 Dec. 2017, 14:29 Stiri

Silviu Lung (61 de ani) va fi antrenor principal după o pauză de 20 de ani. După ce ultima dată s-a aflat în această postură la Minerul Motru, cu două decenii în urmă, fostul portar al Universității Craiova, Steaua sau al naționalei României a acceptat oferta conducerii clubului ACSO Filiași și, din 2018, o va pregăti pe una dintre cele două echipe doljene din Liga a 3-a. Lung senior a fost ultima dată antrenor cu portarii la Concordia Chiajna, în 2016.

Conducerea clubului din Filiași l-a anunțat pe Siviu Lung ca noul antrenor al echipei la banchetul de încheiere a anului, petrecere ce a avut loc la finalul săptămânii trecute. „Oficialii orașului Filiași, conducerea și jucătorii formației CSO s-au reunit joi după amiază și au închinat un pahar pentru tot ce a însemnat anul 2017. S-a făcut o mică trecere în revistă în privința turului de campionat și a fost anunțat noul antrenor al grupării noastre pentru bătăliile din partea a doua. Este vorba despre Silviu Lung, legendarul jucător al Științei, căruia nu mai are rost să-i facem nici o prezentare, întreaga suflare fotbalistică știind ce performanțe a realizat. Obiectivul său este să formeze o echipă puternică pentru noul sezon, în actualul având și misiunea de a încheia campionatul în primele șapte locuri”, a scrie clubul din Filiași pe site-ul său oficial.

Primarul din Filiași: „Vom semna cu marele Silviu Lung, și la propriu și la figurat”

ACSO Filiași a fost antrenată în această primă parte a sezonului Ligii 3 de Victor Naicu, demis după înfrângerea din etapa a 11-a cu CS U Craiova 2. În ultimele trei etape ale turului, echipa a rămas pe mâna secundului Cosmin Fruntelată. Din retur, gruparea doljeană va fi preluată de Silviu Lung.

Anunțul a fost făcut atât de președintele clubului, Florin Spînu (foto principal, în dreapta), cât și de primarul orașului Filiași, Costeluș Ilie Gheorghe (foto principal, în stânga). Acesta din urmă a scris despre numirea fostului portar în funcția de principal pe contul său de facebook. „MOȘ CRĂ‚CIUN a ajuns mai devreme la CSO FILIAȘI! Domnul SILVIU LUNG este noul antrenor al echipei noastre. Steaua CRAIOVEI MAXIMA a acceptat să antreneze CSO Filiași. Succes în tot ce veți face!”, a scris edilul Filiașiului.

„Vom semna cu domnul Silviu Lung, cu marele Silviu Lung, și la propriu și la figurat, una dintre stelele Craiovei Maxima. Suntem bucuroși de acest lucru. Ni l-am dorit de foarte mult timp. Avem încredere și suntem chiar convinși că se vor schimba foarte multe în bine în cadrul acestei echipe. Acum începem să contruim pe ceea ce dumnealui, în calitate de profesionist, alături de domnul președinte Florin Spînu, crede și noi le vom sta la dispoziție să le oferim sprijinul ori de câte ori vor avea nevoie”, a spus Costeluș Gheorghe la petrecerea de final de an a clubului din Filiași.

Spînu: „E o mândrie pentru echipa noastră, pentru orașul Filiași”

Și președintele clubului doljean, Florin Spînu, e convins că numirea ca antrenor a lui Silviu Lung va fi un lucru benefic pentru echipă. „Împreună cu domnul primar al orașului Filiași am avut, acum două-trei săptămâni, o întâlnire cu domnul Silviu Lung, marele fotbalist al României și nu numai al României, un om cu caracter, cu prestanță și e de ajuns să spui Silviu Lung, că s-a spus cam totul despre fotbal. Ne-am înțeles cu dânsul. El nu a putut fi prezent la petrecere, deoarece este plecat până la țară și are problemele dânsului cu finalul de an, probabil cu tăierea porcului, dar mi-a spus spus că pot să anunț jucătorii și pe orișicine că este antrenorul echipei CSO Filiași. E o mândrie pentru echipa noastră, pentru orașul Filiași și, bineînțeles, altul va fi statutul echipei și al jucătorilor. Va fi un lucru benefic”, a spus Spînu, care a anunțat și programul echipei. Pe 15 ianuarie, la sala de sport din Filiași, va avea loc reunirea, acolo unde se va face și pregătirea pe plan local. În Perioada 20-25 ianuarie se va efectua vizita medicală, iar pe 30-31 se va pleca într-un cantonament la Baia de Aramă.

Silviu Lung: „Să fiu tehnician principal este un lucru pe care mi-l doream de mai mult timp”

Fost antrenor principal, secund sau antrenor cu portarii la Universitatea Craiova, FC Național, Minerul Motru, Pandurii Târgu Jiu, CS U Craiova, Astra sau Concordia Chiajna, dar și în străinătate, în Maroc sau în Japonia, la Nagoya Grampus Eight, a vorbit pentru fanatik.ro despre numirea sa ca antrenor la ACSO Filiași și despre planurile sale de viitor cu echipa din Liga 3.

„Este o provocare pentru mine să revin ca antrenor principal după ce am lucrat ultima oară în această postură acum 20 de ani la Motru. Nu este nicio rușine că voi antrena în Liga 3. Îl voi avea ca antrenor secund pe fostul fotbalist al Universității Craiova, Ionuț Stancu. Sunt prieten cu cei din conducerea clubului Filiași și am decis să le întind dânsilor o mână de ajutor. Trebuie să recunosc că îmi era și dor să revin în circuit, iar faptul că voi antrena ca și tehnician principal este un lucru pe care mi-l doream de mai mult timp. Ultima oară am făcut parte ca antrenor cu portarii din staff-ul lui Emil Săndoi la Concordia Chiajna”, a spus Lung pentru sursa citată mai sus.

Declarat cel mai bun fotbalist din România în anul 1984, Silviu Lung a adunat în cariera sa meciuri pentru echipele Victoria Carei, Universitatea Craiova, Steaua, CD Logroñés (în prima ligă din Spania) și Electroputere Craiova. Pentru naționala României a apărat în 77 de meciuri și a făcut parte din lotul tricolor la turneul final al Campionatului European 1984 din Franța și la cel al Cupei Mondiale 1990, din Italia. În tricoul Universității Craiova a jucat o semifinală a Cupei UEFA, iar la Steaua a apărat în finala Cupei Campionilor Europeni din 1989.

La finalul turului Ligii 3, după 14 etape, ACSO Filiași se află pe locul 8, cu 20 puncte, la 16 puncte în spatele liderului ACS Șirineasa. În prima parte a sezonului a înregistrat 5 victorii, 5 egaluri și 4 înfrângeri, iar golaverajul este unul pozitiv: 15-10. În acest sezon, echipa doljeană care își desfășoară meciurile pe teren propriu la Ișalnița, a avut un parcurs remarcabil în Cupa României, fiind eliminată în turul IV de FC Argeș la loviturile de departajare, după ce oaspeții au egalat la 2 în minutul 90 în urma unei faze controversate.

În 2018, Filiașiul va avea un stadion nou: „Va fi o mândrie pentru România și orașul Filiași”

Altfel, la petrecerea de final de an, primarul Costeluș Gheorghe a anunțat și faptul că vor fi reluare curând lucrările la stadionul din Filiași și că noua ediție de la Liga a 3-a se va disputa în fața propriilor spectatori.

„Lucrurile sunt în parametri, așa cum ne propusesem, undeva la mijlocul clasamentului. Sperăm ca în retur să urcăm câteva locuri și, în retur, odată cu deschiderea stadionului de la noi să reușim să aducem cât mai multă bucurie filieșienilor. În acest acest moment, noul stadion se află în faza analiză oferte. Sunt doi ofertanți care au transmis propunerile dumnealor și vedem cive va fi desemnat câștigător. În patru-șase luni, zic eu, că lucrurile vor fi cu totul rezolvate. Încercăm să avem meciul de deschidere înainte de finalul acestui campionat. Sau, dacă nu, sperăm să reușim printr-un amical”, a mai spus edilul Filiașiului.

„Odată cu venirea domnului Lung, săptămâna următoare se va finaliza și procesul de numirea a firmei care se va ocupa de construcția noului stadion. Din primărava anului următor vom avea la Filiași un stadion modern și, chiar pot spune, că va fi o mândrie pentru România și orașul Filiași”, a completat și președintele ACSO Filiași, Florin Spînu.

ACSO Filiași își desfășoară de câțiva ani meciurile de pe teren propriu din Liga 3 pe stadionul din Ișalnița.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 26 Dec. 2017, 14:29 Stiri
Pe aceeași temă