Protestul jucătorilor de la Filiași a luat prin surprindere conducerea: „Gestul lor e inadmisibil”. Președintele clubului explică situația restanțelor și anunță un viitor măreț

Marius ANGHEL 19 May. 2019, 10:29 Stiri

Decizia jucătorilor de la ACSO Filiași de a ieșit pe teren la meciul de vineri, ultimul desfășurat acasă în acest sezon, cu Flacăra Horezu (scor 3-2), cu un banner în care să scrie: „Ne-am săturat să fim sclavi!!”, dar și să evolueze cu banderole albe pe braț, în semn de protest față de restanțele financiare, a luat prin surprindere autoritățile locale ale orașului Filiași, cât și pe președintele clubului, Florin Spînu.

Conducătorul clubului aflat pe locul 4 în Seria a 3-a, din care a promovat matematic Turris Oltul Turnu Măgurele, spune că situația nu este atât de gravă la echipă. Recunoaște că sunt restanțe, însă că vor fi rezolvate în scurt timp.

„Situația nu este atât de gravă și nu este adevărat ceea ce spun jucătorii, implicând aici și politicul. Nu are nicio treabă politicul cu treaba pe care o facem noi cu sportul. Vreau să spun că, într-adevăr, sunt întârzieri la plățile salariilor. Din 19 jucători pe care îi am în momentul de față, sunt vreo patru-cinci care nu au primit pe ianuarie-februarie, restul au primit banii pe martie, chiar și o parte din aprilie. Deci problemele nu sunt atât de grave. Primăria, ca orice primărie, a avut problemele vizavi de amânarea aprobării bugetului. Între timp s-a aprobat bugetul, iar primăria deja de pe data de 16 a început să ne facă plățile. Ieri ne-a virat o sumă, astăzi o a doua sumă, iar luni le va intra jucătorilor banii în cont pe lunile ianuarie, februarie, cei patru-cinci, și foarte mulți dintre ei sunt pe martie-aprilie”, explică Florin Spînu pentru ProSport.

„În cinci ani de zile de activitate la Liga a 3-a, acest club condus de mine nu a avut niciun litigiu”

Sursa din cadrul clubului care a dezvăluit pentru ProSport situația tensionată în privința restanțelor financiare preciza că ultima dată în care li se promiseseră plata banilor fusese 15 mai, depășită și aceasta. Președintele Florin Spînu spune însă că nu a fost adusă în discuție vreo dată în care se vor achita salariile din urmă. Acesta spune că primăria nu a putut face până acum plata din cauza unor probleme biroclatice, dar și că inclusiv angajații primăriei sunt neplătiți.

„La ședință am participat și eu cu domnul primar și niciodată domnul primar nu a spus data de 15. Îl știu foarte bine pe domnul primar. Este un primar și om deosebit, cu caracter, care niciodată nu face aceste promisiuni. Acum, există probleme la primărie, fiindcă nici angajații primăriei nu și-au luat salariile pe luna aceasta. Există probleme cu diferite persoane sau firme care au făcut lucrări la primărie și care nu și-au luat banii. Este o situație generală. Întotdeauna, primarul, Consiliul Local și conducerea clubului s-au ocupat de echipă. Întotdeauna jucătorii și-au primit banii. Că s-a întârziat o lună, două, trei, este adevărat, dar banii s-au dat, indiferent că jucătorii au plecat. Dacă ne uităm puțin în urmă, în cei cinci ani de activitate la Liga a 3-a, nu am avut decât un singur jucător care și-a băgat memoriu și i s-au dat banii. Deci în cinci ani de zile. În cinci ani de zile, acest club condus de mine nu a avut niciun litigiu cu nicio comisie din cadrul Federației Române de Fotbal și sunt convins că nici de acum înainte nu vor fi aceste probleme”, spune Spînu, care este și unul dintre cei doi reprezentanți ai echipelor din Liga 3 în Comitetul Executiv al FRF.

„Gestul: inadmisibil. Am rămas total surprins”

Totodată, președintele ACSO Filiași spune că îi înțelege pe jucători și știe prin ce trec, însă cataloghează gestul lor de a ieși cu banner ca fiind unul inadmisibil.

„Acum, cred că pe jucători, de care, să vă spun cinstit, sunt aproape de ei, îi înțeleg foarte bine. Sunt în aceeași situație ca și ei, dar nu să ajungi să discuți despre politică. Nu are nicio treabă politicul cu sportul. Gestul cu bannerul, după părerea mea, este inadmisibil, pentru că eu, cel puțin eu, trebuia să fiu înștiințat de așa ceva. Eu am rămas total surprins de gestul lor, care, după părerea mea, nu trebuia să fie făcut, pentru că, indiferent de problemele care sunt, și nu sunt numai la noi, la CSO Filiași, ci și în celelalte ligi. Eu spun un lucru, eu fiind fost fotbalist, că dacă nu veneam din iarbă probabil nu-mi dădeam seama de aceste lucruri, că jucătorii au drepturi, dar obligații nu au. Numai eu știu cât alerg și câte fac împreună cu domnul primar și Consiliul Local ca să rezolvăm aceste probleme. Vreau să spun că CSO Filiași este o echipă stabilă din toate punctele de vedere, este o echipă susținută din toate punctele de vedere, și aici mă refer la primarul orașului Filiași, la Consiliul Local și la comunitatea din orașul Filiași. Dacă astăzi, să dea Dumnezeu, avem terenul gata, iar din campionatul următor se joacă la Filiași, cu siguranță, astăzi, la meciurile de acasă, aveam 2000 de spectatori pe puțin”, a mai declarat Florin Spînu.

Planuri mari cu baza sportivă din Filiași și cu promovarea tinerilor din zonă

Florin Spînu e în crezător să problemele financiare de la echipă se vor rezolva în scurt timp, ba chiar vorbește despre investiții la baza sportivă din Filiași, acolo unde speră să se mute echipa începând cu reluarea pregătirii pentru noul sezon al Ligii 3. De o bună perioadă de timp, ACSO Filiași își desfășoară meciurile de pe teren propriu pe stadionul Oltenia din Ișalnița, o comună aflată lângă Craiova.

„Terenul este foarte bine, vizavi de lucrări. Urmează tribunele, care, după părerea mea, nu ar trebui să dureze mai mult de o lună, o lună și jumătate. Vă spun cu siguranță că începând cu 15-20 iulie, când echipa se va reuni, antrenamentele și jocurile vor fi la Filiași. Începând din acest an, îmi voi înscrie echipe de juniori A și B în campionatele de republicani, odată cu mutatea noastră la Filiași. Sper și cred că în patru ani Filiașiul va juca numai cu jucători din oraș. Suntem un oraș poziționat la granița cu două județe, aici mă refer la Mehedinți și Gorj, și dacă stau bine și mă gândesc, cred că un pic, la limită, ajungem și în județul Vâlcea. O să mai discutăm și peste câțiva ani și o să vedem că tot ce am spus este adevărat”, povestește președintele ACSO Filiași.

„Dacă aveam lotul acesta de la începutul campionatului, cu siguranță, eram mai sus”

Cât privește parcursul echipei în special în acest an, președintele Florin Spînu e mândru de grupul de jucători pe care îl are, declarând, totodată, că dacă i-ar fi avut de la începutul sezonului acum situația în clasament ar fi fost și mai bună.

„Vreau să le mulțumesc din suflet jucătorilor pentru caracter, pentru bun simț, numai că am rămas total surprins vizavi de decizia pe care au luat-o cu acest banner, care, după părerea mea, este total aiurea.

Pentru mine, rezultatele astea sunt și datorită lui Andrei Preda. E un portar cu experiență, un portar care s-a pregătit zi de zi exemplar și, în afară de lucrul acesta, mi-a pregătit și portarul junior, din 2001. Deci e un portar foarte bun, cu un caracter deosebil, vizavi de ceea ce s-a auzit de el întotdeauna și ce s-a întâmplat. Ceea ce a făcut el ca suporter, dar nu ca sportiv. Am o echipă foarte bună și cred că dacă o aveam de la începutul campionatului, cu siguranță, eram mai sus”, a mai spus Spînu.

Cu o etapă înainte de finalul sezonului, ACSO Filiași ocupă locul 4 în Seria a 3-a a Ligii 3, cu 49 de puncte acumulate în 29 de etape. În ultimul meci al campionatului, echipa olteană joacă în deplasare la AFC Astra 2 (locul 12).

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 19 May. 2019, 10:29 Stiri
Pe aceeași temă