Minerul nu știe dacă se va mai reuni: „Ar fi păcat ca Mehedințiul să piardă și această echipă”

Mihai Andries, Mircea OGLINDOIU 04 Dec. 2014, 09:33 Stiri

Mehedințiul riscă să rămână din nou fără fotbal la Liga a III-a, după ce, în ultimul deceniu, cele trei echipe care au promovat din campionatul județean au avut apariții meteorice la nivel național. În 2005, Agromec Șimian câștiga Liga a IV-a Mehedinți și, conform sistemului de la acea vreme, obținea automat dreptul de a evolua în eșalonul superior, însă, după doar un tur petrecut pe cea de-a treia scenă fotbalistică a țării, în care a acumulat numai trei puncte, se retrăgea din campionat.

După acel sezon, FRF a schimbat modul de promovare și a reintrodus meciurile de baraj, iar pentru campioanele Mehedințiului au urmat patru ani în care au capotat la jocul decisiv pentru accederea în Liga a III-a. În 2010, CS Termo Severin a pus capăt seriei negative și, după ce a câștigat campionatul județean, a reușit să se impună în meciul de baraj pentru promovare, în care a învins reprezentanta Timișului, FC Chișoda. După doar un tur petrecut în Liga a III-a, interval în  care a strâns 19 puncte, echipa severineană s-a retras din competiție din cauza problemelor financiare. Au urmat alți trei ani în care câștigătoarele Ligii a IV-a Mehedinți n-au emis pretenții la promovare.

Șirul a fost întrerupt în vara acestui an, când campioana Minerul Mehedinți a învins reprezentanta Gorjului, Gilortul Târgu Cărbunești, în „barajul” care a decis echipa promovată. Deznodământul ar putea fi însă același, clubul cu sediul la Valea Copcii fiind aproape de desființare în această iarnă.

Verbal, jucătorii au dezlegare să plece la alte echipe

Componenții lotului n-au primit decât un salariu în ultimele șase luni și nu vor să se prezinte, în ianuarie 2015, la reunirea lotului, dacă nu-și vor încasa restanțele. Nici conducerea nu știe dacă echipa își va mai relua activitatea, dar încă mai speră să găsească o soluție salvatoare.

„Poate reușim să găsim vreo soluție în această iarnă și să continuăm activitatea. Suntem conștienți că jucătorii nu vor mai veni la reunirea lotului, dacă nu își vor primi măcar o parte din restanțe. Ar fi bine să le putem da măcar o indemnizație de efort lunară în retur, fiindcă legea nu ne permite să plătim salariile jucătorilor din banii de la bugetul local. Dacă ei vor avea oferte în această iarnă de la alte echipe, îi vom lăsa să plece fără nicio problemă. O parte dintre jucători, cei care au rămas,  au dat dovadă de caracter și merită felicitați pentru că au acceptat să joace fără bani. Câțiva au decis să renunțe pe parcurs, dar nu-i putem condamna”, a declarat directorul sportiv al Minerului Gheorghe Doinea (foto), pentru RTS. La același post de televiziune, oficialul nou-promovatei a explicat și cum de a ajuns echipa în această situație, după ce, în vară, Primăria Severin a intenționat să preia clubul în totalitate, căruia voia să-i schimbe și denumirea.

Au vrut să se retragă de la jumătatea turului

Sindicaliștii de la Valea Copcii s-au opus și au propus un parteneriat din care să facă parte și Consiliul Județean, în care fiecare dintre cele trei părți urmau să cotizeze în mod egal. Lucrurile n-au decurs așa cum se dorea, iar echipa a ajuns în pragul desființării.

„Având în vedere că suntem singura echipă care reprezenta județul la nivel național, în vară am făcut apel la factorii locali și ne-am gândit că cel mai bine ar fi un parteneriat în trei. Bugetul care s-a discutat, înainte de începerea campionatului, cu cei trei acționari n-a fost asigurat în totalitate, ci doar Consiliul Județean Mehedinți a asigurat 60 la suta din suma promisă. Nu putem reproșa nimic nici Primăriei Severin, care, deși nu ne-a dat bani, ne-a pus la dispoziție stadionul în mod gratuit. Noi mizam pe o cotizație pe care o primeam lunar de la Sindicatele Miniere Mehedinți, dar, din păcate acești bani nu s-au mai putut aloca. Poate avem și noi partea noastră de vină că nu am găsit soluții ca să avem fonduri la club. Am încercat să atragem și sponsori, dar n-am reușit să convingem nicio societate să ne susțină. Cert e că am avut probleme financiare dinainte să înceapă sezonul, dar, noi, conducerea, am crezut că ne putem redresa pe parcurs. Pe la jumătatea turului, chiar  am făcut o hârtie prin care anunțam Federația că ne tragem din campionat, dar n-am mai trimis-o prin fax. Poate  era mai bine să ne desființăm atunci, dar ne-am gândit că se promovează foarte greu din campionatul județean și ar fi păcat ca Mehedințiul să piardă și această echipă „, a spus Doinea. Acesta crede că Minerul se putea chiar lupta pentru promovare în acest sezon, dacă nu era măcinată de aspectele financiare. „Am obținut doar 8 puncte în tur, dar dacă aveam stabilitate financiară, puteam face o figură frumoasă. Campionatul a scăzut mult valoric, față din perioada în care am activat noi anterior în Liga a III-a (n.r. – sezoanele 2003-2010). Acum, Sebișul, cu care am și remizat,  mi s-a părut cea mai bună echipă, iar noi puteam fi imediat după Becicherecu Mic și UTA Arad”, a conchis Doinea.

 

Articol și foto de Mircea OGLINDOIU

Mihai Andries, Mircea OGLINDOIU 04 Dec. 2014, 09:33 Stiri
Pe aceeași temă