Pont(u) pentru promovare! „Dubla” lui Costel Pontu poate readuce Strehaia în Liga 3, după trei decenii

Marius ANGHEL, Mircea OGLINDOIU 16 Jun. 2019, 23:13 Stiri

Campioana județului Mehedinți, CS Strehaia, a câștigat, sâmbătă, cu scorul de 2-1, prima manșă a barajului pentru promovarea în Liga 3 și privește cu optimism returul de pe terenul adversarei din Gorj, Gilortul Târgu Cărbunești.

Pe propriul teren, echipa din Strehaia a început în forță partida cu Gilortul, iar, în minutul 7, bara transversală s-a opus la lovitura liberă, executată, de la 20 de metri, de căpitanul Cătălin Mătușoiu. Peste alte cinci minute, Claudiu Topală a scos o lovitură de la 11 metri, iar atacantul Costel Pontu a înscris cu precizie, de la punctul cu var.

Conduși, oaspeții s-au aruncat în atac și doar intervențiile salvatoare ale portarului Cosmin Noană au facut ca scorul pauzei să fie în favoarea gazdelor.

Și începutul reprizei secunde a aparținut echipei din Strehaia, care s-a desprins pe tabelă în minutul 51, prin același Costel Pontu, al cărui șut, plasat, din interiorul careului, l-a învins pentru a doua oară pe portarul Eduard Novabilschi. Gilortul a redus din diferență în minutul 64, când balonul centrat de Dumitru Almăjanu a fost trimis, în propria poartă, de fundașul Cristi Gomoi. Gazdele au căzut fizic în ultimul sfert de oră, iar, în prelungirile partidei, gorjenii puteau egala, prin Almăjanu.

Mijlocașul Gilortului a ratat însă, incredibil, din doar 2 metri, reluând peste transversală balonul centrat de Andrei Meliță. S-a încheiat 2-1 pentru gazde, iar promovarea se va decide pentru o săptămână, la Târgu Cărbunești.

„Mă bucur pentru cele gouă goluri marcate, dar în special pentru victorie. Am demonstrat că avem forța să ne luptăm pentru promovare. Mergem cu încredere la Cărbunești. Sper să marchez și acolo, dar, cel mai important, să nu pierdem. Ar fi păcat să ratăm promovarea, mai ales că județul Mehedinți nu mai are, de vreo cinci ani, nicio echipă care să joace, măcar, la nivelul Ligii a 3-a”, a  declarat Pontu, pentru Liga2.prosport.ro.

Învinși de mehedințeni la precentul baraj

Gilortul Târgu Cărbunești  a fost campioana Gorjului și la ultima confruntare dintre cele două județe limitrofe. Se întâmpla în vara anului 2014, iar câștig de cauză a avut Minerul Mehedinți, care s-a impus, cu scorul de 2-0, după prelungiri, pe stadionul „1 Mai” din Slatina.

A fost ultima dată când promovarea în Liga 3 s-a decis într-o singură manșă, pe teren neutru, dar și ultima dată când o echipă de la Mehedinți a izbutit să acceadă în eșalonul național. De la introducerea actualului sistem de promovare, care se joacă, din 2015, tur-retur, campioanele de la Mehedinți au clacat, rând pe rând. A fost și cazul echipei din Strehaia, în urmă cu doi ani, aceasta fiind învinsă, în ambele manșe, de campioana județului Teleorman, Voința Săelele, care s-a impus categoric, cu scorul cu 4-2 în Mehedinți și cu 8-0 pe teren propriu! După promovarea în Liga 3, echipa din Săelele și-a schimbat denumirea în Voința Turnu Măgurele, iar, vara trecută, a devenit Turris Oltul Turnu Măgurele, denumire sub care a promovat, la finele acestui sezon, în eșalonul secund. „De data aceasta am întâlnit un adversar de același nivel și ne putem gândi la promovare”, a spus antrenorul echipei din Strehaia, Mircea Danciu.

Gilortul, la cea de-a patra tentativă din ultimii șase ani

Dacă Strehaia se află la cea de-a doua tentativă de promovare din acest mileniu, echipa din Târgu Cărbunești e la cea de-a patra încercare din ultimii șase ani!

După eșecul cu Minerul Mehedinți, din 2014, CS Gilortul a devenit campioană județeană și în următoarele două sezoane, mergând astfel din nou la baraj, de unde a fost din nou eliminată. Dacă în 2015, advesara gorjenilor de la Târgu Cărbunești a fost CNS Cetate Deva, care s-a impus cu scorul general de 11-3, în 2016, AFC Hermannstadt a câștigat cu 1-0 la Sibiu și cu 5-1 în deplasarea de la Gilortul.

Anul trecut, campioana de la Gorj, Petrolul Bustuchin a fost învinsă cu 4-0, în deplasare, de reprezentanta Aradului, CS Crișul Chișineu Criș, iar la meciul de pe teren propriu nu a avut ambulanță la terenul de joc, astfel că a pierdut jocul cu 3-0, prin forfait și, implicit, promovarea! 

Singura promovare a Gorjului, din ultimii cinci ani, s-a consemnat în 2017, când ACS Internațional Bălești a trecut de ACS Tractorul Cetate, cu scorul general de 5-2.

Strehaia poate poate promova după trei decenii

Echipa din Strehaia a jucat ultima dată pe cea de-a treia scenă fotbalistică a țării în sezonul 1990-1991, când s-a clasat pe locul 16, ultimul, în seria a VIII-a din Divizia C

De partea cealaltă, Gilortul Târgu Cărbunești a avut ultima apariție în Divizia C în sezonul 2001-2002, când a și reușit să promoveze în eșalonul secund. N-a rezistat însă decât un tur în Divizia B, pe parcursul căruia a acumulat un singur punct. Echipa s-a retras din campionat în pauza de iarnă, fiind reactivată ulterior în Liga 4 Gorj.

CS STREHAIA (MH) – GILORTUL TÂRGU CĂ‚RBUNEȘTI (GJ)  2-1
Costel Pontu 12′ – pen., 51′ / Cristian Gomoi 61′ – autogol

Strehaia: Cosmin Noană – Stelian Mocîrcioiu, Cristi Gomoi, Ionuț Tiribentea, Costinel Șotea – Cătălin Mătușoiu (cpt.)(Sebastian Cojocaru 69′, Ovidiu Ibinceanu 88′), Costinel Simulescu (Ionuț Vîrșog 74′), Alexandru Balaci, Claudiu Topală – Costel Pontu, Andrei Enea (Eduard Tița 78′)
Antrenor: Mircea Danciu

Gilortul: Eduard Novabilschi – Florin Popete, Bogdan Dolcescu, Ionuț Cocioabă, Marius Buzurin – Dumitru Almăjanu, Monel Cîrstoiu, Alexandru Avrămescu (cpt.), Dragoș Dumitru (Eduard Purece 54′) – Adrian Codin, Andrei Meliță
Antrenor: Octavian Iordache

Stadion: Orășenesc (Strehaia – Mehedinți); Spectatori: 400; Arbitru: Dorin Petru Voina (Reșița); Asistenți: Răzvan Constantin Nistoran (Reșița) și Alexandru Filip (Timișoara); Observatori: Viorel Voicu (Caracal) și Liviu Voicu Coloj (Filiași).

Articol scris de Mircea OGLINDOIU
Foto: Leri Adelin

Marius ANGHEL, Mircea OGLINDOIU 16 Jun. 2019, 23:13 Stiri
Pe aceeași temă