Ioan Horoba, în spatele noului proiect de la Bistrița. Echipa promovată la „masa verde” în Liga 3 are gânduri de Liga 2. „Contez pe ajutor substanțial”

Marius ANGHEL 20 Jun. 2018, 14:22 Stiri

Moda readucerii la viață a unor cluburi cu tradiție în fotbalul românesc eșuate managerial și dispărute după ce au intrat în faliment se practică și la Bistrița. Acolo, Gloria a apus de mulți ani, apoi proiectele FC Gloria Progresul și FC Bistrița s-au stins rapid în Liga 3 din cauza lipsei finanțării. Însă, în această vară, un nou club a răsărit și are de gând să readucă în prim-plan fotbalul bistrițean.

ACS Dumitra, campioana Ligii a 4-a Bistrița-Năsăud, o echipă dintr-o comună aflată la 11 kilometri la Vest de orașul Bistrița, și-a schimbat denumirea în ACS Unu Fotbal Club Gloria, fix înainte de barajul pentru promovarea în Liga 3, însă n-a mai apucat să-l joace, fiindcă adversara, AS Energia Negrești Oaș (campioana din Satu Mare), n-a îndeplinit condițiile de participare. În aceste condiții, noua Gloria a ajuns în eșalonul al treilea la „masa verde”.

Ioan Horoba se află în spatele noul proiect fotbalistic din Bistrița. Fostul președinte al cluburilor Gloria Bistrița sau Gaz Metan Mediaș a prezentat, marți, situația echipei care odată cu promovarea în Liga 3 o ia aproape de la zero. Nu are bani în cont, un sediu, teren unde să joace sau echipament. În schimb, îl are pe Horoba, lotul de jucători transferat de la ACS Dumitra, un om priceput la acte, Valer Someșan, și un antrenor cu licență Pro, Dan Matei, scrie Sportul bistrițean.

„Pornim de la zero. Suntem într-o perioadă de tatonări, cu sponsori, jucători. Va fi foarte greu, dar obiectivul nostru este promovarea în Liga a 2-a după primul sezon de Liga a 3-a. Diferența de nivel între cele două eșaloane e doar din punct de vedere economic. Ca fotbal, nu e distanță prea mare. Bistrițenii au nevoie de această echipă și trebuie să punem toți umărul să o ducem unde ne dorim. Important este că în acest proiect își dau mâna alături de noi și autoritățile locale”, a spus Ioan Horoba în conferința de presă susținută la sediul primăriei din Dumitra și la care au mai participat Someșan, Dan Matei, edilul comunei și președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

Dacă ACS Unu Fotbal Club Gloria va participa în Liga 3, în Liga a 4-a va fi înscrisă o nouă echipă cu numele Dumitra. Aceasta va funcționa ca satelit pentru prima. „Aș vrea să am ajutor de la Gloria, dar e obligatoriu să avem și jucători din comună. Trei-patru ar fi bineveniți”, a spus primarul Bălăjan, în timp ce președintele CJ i-a sugerat că lotul ar fi mai potrivit dacă ar fi alcătuit cu jumătate de jucători locali și jumătate de la Gloria.

Președintele CJ: „Dacă punem interesul sportului înaintea orgoliilor, o să reușim”

Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, crede însă că va fi greu din primul an să se atingă obiectivul promovării în Liga 2. „Mă bucur că restartarea fotbalului bistrițean are loc exact de la Dumitra, adică de la o echipă pentru care și eu am jucat. Este un proiect sustenabil și îmi doresc ca Ioan Horoba să fie un comunicator și un negociator cu primarul Ovidiu Crețu mult mai bun decât mine. Eu nu am reușit să îl conving să finanțeze handbalul. Fotbalul nu mai vorbesc. Dar, dacă punem interesul sportului înaintea orgoliilor, o să reușim. Obiectivul nu este un lucru nerealizabil. Da, este dificil, dar nu e de neatins”, a spus Radu Moldovan, citat de Sportul bistrițean.

Horoba, convins că va avea spijin financiar din mediul privat

Horoba e încrezător că va face rost de bani din mediul privat pentru noua Gloria. Pentru început vrea un buget de 250.000 de euro. „Deocamdată, nu mă gândesc la bani de la stat. Dacă vor veni, vor fi bineveniți. Dar noi trebuie să ne asigurăm salariile și funcționarea din sponsorizări. Dacă nu reușim să atragem banii ăștia, nu ne merităm locul în fruntea clubului. Dar o să vedeți că o să revină firme care au susținut fotbalul bistrițean și altădată. Chiar și Darimex, deși societatea a trecut printr-o grea încercare după decesul lui Ioan Cincea. Contez pe ajutor substanțial din partea unor oameni care iubesc fotbalul bistrițean, care au fost și, cu siguranță vor fi alături de noi”, a spus Horoba.

Iar Radu Moldovan crede că la această sumă s-ar putea adăuga încă 100.000 de euro de la primărie și Consiliul Județean. „Bugetul acesta e realizabil. O să fac tot ce-mi stă în putință să contribui, prin Consiliul Județean, la cheltuielile eligibile pentru fotbal. Și aici mă refer la transport, echipamente, cantonamente și tot ce legea permite. Să știți că la handbal am avut trei controale și am certificate de bună purtare, ca să zic așa. Am finanțat handbalul în mod corect și n-am avut nicio problemă. O să facem la fel și la fotbal, chiar dacă legislația existentă nu face o delimitare clară între fotbal și celelalte sporturi. La fotbal e un pic altfel, dar există cheltuieli care pot fi făcute fără probleme. Sportul aduce o rază de speranță, un zâmbet pe fața celor care-l iubesc. Județul are nevoie de cât mai mult sport și Consiliul Județean s-a implicat întotdeauna cât a putut în acest domeniu”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Marius ANGHEL 20 Jun. 2018, 14:22 Stiri
Pe aceeași temă