Fotbalist pentru o zi. Cum a trăit Unirea Jucu, minut cu minut, ziua meciului cu Petrolul

Marius ANGHEL 26 Sep. 2014, 17:24 Stiri

ProSport i-a însoțit miercuri toată ziua pe jucătorii Unirii Jucu, din Liga a 3-a, înainte de cel mai important meci din viața lor: cel cu Petrolul, din „16”-imile Cupei României. Jucătorii lui Alpar Meszaros au trăit experiențe pe care nu le-au mai întâlnit niciodată înaintea partidei jucate pe Cluj Arena și pierdută cu 0-3.

Cu siguranță, orice microbist s-a întrebat cel puțin o dată cum e viața unui fotbalist în ziua unui meci important. Ce se întâmplă în orele de dinaintea partidei, la vestiare și imediat după joc. Care e programul, care sunt trăirile și ce se întâmplă în mintea jucătorilor. Probabil sunt întrebări pe care și le-au pus și jucătorii Unirii Jucu, neobișnuiți cu un meci de asemenea importanță. ProSport vă introduce în atmosfera din sânul echipei Unirea Jucu, din ziua meciului cu Petrolul, și vă propune să trăiți sentimentele unor jucători care și-au câștigat dreptul de a evolua contra profesioniștilor.

„Să nu scrieți de găinile de pe teren!”

E ora 13:40. Meciul începe abia peste 5 ore. Pe terasa unui restaurant din Cluj Napoca, pe malul Someșului, încep să apară jucătorii Unirii Jucu. Sunt îmbrăcați în treningurile de prezentare și se adună pentru masa de prânz. E singura masă pe care o iau împreună cu toată echipa. E semnul că urmează un meci pentru ei și încep să se simtă jucători profesioniști. Uită de facultate sau de activitățile pe care le fac în paralel cu fotbalul. Le dăm o singură masă pe săptămână, să fim siguri că pot să alerge 90 de minute, spunea antrenorul Alpar Meszaros.

Încet, încet, se umple masa și se vede caracterul fiecăruia. Unii fac glume, alții rămân doar cu gândurile lor, dar pe fața tuturor se citește concentrarea. Cu toții sunt convinși de importanța acestei zile. E destulă liniște și se vorbește foarte puțin de meci. Subiectele atinse au rolul de a destinde atmosfera.Sper să nu scrieți doar de găinile care intră pe teren la Jucu, ne transmite unul dintre jucători, spre amuzamentul celorlalți.

Ciorbă și piept de pui cu cartofi înainte de „lupi”

La ora 14 fix ajunge și antrenorul Alpar Meszaros. E cel mai îngândurat. Cunoaște cel mai bine nivelul unei echipe de Liga 1. Își face griji pentru elevii săi pentru că știe ce va urma. Îi salută pe jucători și le urează poftă bună. Apoi se așază la masă cu secundul său și mai pun la punct unele detalii despre meci. Ciorbă și piept de pui cu cartofi și legume e meniul comandat pentru toți.

Masa se încheie rapid, iar la 14:25 echipa intră în microbuzul cu care jucătorii fac zilnic naveta din Cluj Napoca în Jucu, pentru antrenamente. Ultimul urcă Alpar Meszaros. Se merge la Mall, pentru plimbarea de relaxare dinainte meciului, exact ca o echipă profesionistă. Acolo, jucătorii sunt mândri să vadă că mai primesc încurajări de la omeni care știu cine sunt și ce meci îi așteaptă. Mai aruncă o privire prin vitrinele magazinelor, iar apoi Meszaros le face semn că vor zăbovi la o cafenea. Jucătorii fac glume și par destinși, în timp ce antrenorul rămâne cel mai îngândurat. Sper să nu cădem fizic. De asta mi-e cel mai teamă, e gândul care-l macină înainte de meci. Urmează discuții cu jucătorii și după încă o plimbare se pleacă spre stadion.

Încântați de mingi și de echipamente

La 16:45, Unirea Jucu ajunge la stadionul Cluj Arena. Zâmbetul dispare de pe fața majorității jucătorilor. Se simt stingheri în impozanta arenă și miza jocului apasă tot mai mult pe umerii lor de jucători semiprofesioniști. Intră în vestiarul pe ușa căruia e lipită sigla Unirii Jucu și simt că a început momentul lor de glorie.

Vestiarul arată ca al unei echipe mari. Așezate pe umerașe, îi așteaptă echipamentele făcute special pentru acest meci și mingile oficiale din Cupa României. Pe ochii lor se citește încântarea și mulți se grăbesc să ia în mână mingile. Ies în grabă pe gazonul stadionului pe care mulți l-au văzut doar din tribune sau de la televizor. Își fac fotografii cu tabela de marcaj și privesc cu coada ochiului spre cealaltă jumătate a terenului, unde intră jucătorii Petrolului. Parcă nu le vine să creadă că se vor confrunta cu ei peste câteva minute.

De la „N-avem ce pierde!”, la „Să nu cădeți psihic!”

Începe încălzirea și apoi tensiunea crește pe măsură ce se apropie fluierul de start. În vestiar se simte concentrarea. Cu toții îl privesc pe Alpar Meszaros, care dorește să destindă atmosfera și să le dea încredere jucătorilor. Trebuie să jucăm jocul nostru. Nu schimbăm nimic. Fiecare să-și respecte sarcinile și poziția din teren. N-avem ce pierde, sunt cuvintele antrenorului, după care jucătorii intră pe teren.

După o repriză în care Unirea a avut trei ocazii mari de a marca, dar a încasat două goluri, jucătorii revin la vestiar. Sunt obosiți, dar nu mai au tracul de la început. Au trecut deja de „botezul” din fotbalul profesionist. „Ieșim la atac. Să nu cădeți psihic, dacă se întâmplă să mai primim goluri”, le spune Meszaros înainte să înceapă repriza a doua. Se termină 3-0 pentru Petrolul, iar jucătorii Unirii sunt felicitați de antrenor pentru efortul depus. Merg fiecare acasă, după o zi istovitoare. O zi pe care n-o vor uita niciodată. A fost ziua în care ei au fost vedetele și s-au simțit fotbaliști adevărați.

VEZI o GALERIE FOTO de la meciul din Cupă al Unirii Jucu împotriva Petrolului

Diferența a fost făcută de automatismele Petrolului, care le-au permis să aibă în permanență om în plus la mijlocul terenului. Noi ne-am „rupt” puțin după minutul 65, dar per total am făcut față cu bine. Sunt mândru de jucătorii mei.
Alpar Meszaros, antrenor principal Unirea Jucu

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Dan TĂ‚UȚAN

Marius ANGHEL 26 Sep. 2014, 17:24 Stiri
Pe aceeași temă