EXCLUSIV | Povestea numărului 1 de pe tricoul atacantului Unirii Alba Iulia. „Am zis la mișto și cei de acolo chiar mi-au făcut. Eu voiam 21, dar mi-a mers bine cu 1 pe spate”

Marius ANGHEL 28 Sep. 2018, 14:33 Stiri

Nu doar Teixeira, Rusescu, Morais sau Nicolae Dică, de pe bancă, au atras toate privirile la Zlatna, acolo unde FCSB a jucat, joi seară, împotriva Unirii Alba Iulia în 16-imile Cupei României și a câștigat abia cu 1-0, în ultimele minute. Inclusiv Silviu Mureșan, atacantul echipei din Liga 3, a fost urmărit pe teren de spectatori, cât și de telespectatori. Jucătorul de 27 de ani a surprins cu alegerea pe care a făcut-o atunci când și-a ales numărul pe care să îl poarte pe tricou.

Deși, tradițional, numărul 1 pe echipamentul de joc la fotbal este rezervat goalkeeperilor, atacantul Unirii Alba Iulia, Silviu Mureșan, e o excepție de la regulă. Fotbalistul a decis să joace cu acest număr pe spate pentru îi poartă noroc. Nu a fost încă cazul în meciul cu FCSB, fiindcă în prelungirile primei reprize a ratat o ocazie imensă ce putea duce la deschiderea scorului, dar și la golul carierei. În minutul 45+1, Mureșan a primit de la Oara, a fost sigur că înscrie, însă a ratat intervenția cu mingea la doar o jumătate de metru de poarta goală, balonul trecând apoi razant pe lângă bară.

Cu FCSB nu a fost primul meci în care a purtat numărul 1 pe tricou. Silviu Mureșana povestit pentru ProSport cum a ajuns în această ipostază mai puțin întâlnită în fotbal.

„Eram în vestiar la Industria Galda (n.r. – fosta sa echipă), iar, în momentul în care ne-am ales numerele de pe tricou, eu am zis la mișto numărul 1 și cei de acolo chiar mi-au făcut cum am spus, deși eu voiam să joc cu numărul 21. Mi-a mers bine acolo la echipă, am terminat pe podium și am spus că dacă vin Unirea vreau să joc în continuare cu 1 pe spate”, a declarat atacantul de 27 de ani, venit la Unirea în acestă vară de la Industria Galda, echipă din județul Alba care joacă în aceeași serie de Liga 3, unde a fost golgheter.

Fotbaliști care au mai purtat numărul 1 de-a lungul istoriei: Edgar Davids, Stuart Balmer, Osvaldo (Ossie) Ardiles, Norberto Alonso, Ruud Geels, Simon Vukcevic.

1.000 de lei primă, chiar dacă au pierdut: „Finanțatorul ne-a spus că a văzut cel mai frumos meci al nostru”

La un pas să ducă meciul în prelungiri, dar învinși la limită de FCSB după golul lui Raul Rusescu din minutul 85, albaiulienii pregătiți de Adrian Bicheși au fost recompensați totuși pentru prestația admirabilă din jocul de cupă cu o primă de 1.000 de lei.  

„Atmosfera a fost bună, la fel ca și meciul făcut de noi. Dacă ne intra mingea în plasă în prima repriză, poate altul era deznodământul partidei, iar cei de la FCSB ar fi avut un meci și mai greu. A fost o motivație mai mare, un meci special. Ne-am gândit că dacă luxemburghezii de la Dudelange i-au bătut pe CFR și noi putem face un rezultat mare cu FCSB. La finalul jocului, unul dintre finanțatorii echipei ne-a spus că a văzut cel mai frumos meci al nostru de când e la Unirea și ne-a propus o primă, chiar dacă nu am învins”, a mai povestit Mureșan pentru ProSport. Pentru victorie, uniriștii ar fi primit 1.500 de lei de om.

Produs al Unirii Alba Iulia, Siviu Mureșan a debutat pentru echipa din Cetatea Marii Uniri în Liga 1 în sezonul 2009/2010, acesta evoluând 29 de minute în jocul Gaz Metan Mediaș, pierdut cu 0-5 pe 15 mai 2010. Atunci a jucat cu numărul 18 pe tricou, iar în următorul sezon de Liga 2 și-a ales numărul 9.

În cariera sa a mai evoluat pentru Fortuna Poiana Câmpina, CSM Râmnicu Vâlcea, Metalul Reșița, actuala Sportul Snagov când juca la Reșița, Metalurgistul Cugir și Industria Galda.

Articol și foto de Lucian DANCIU

Marius ANGHEL 28 Sep. 2018, 14:33 Stiri
Pe aceeași temă