Energeticianul dă peste fostul antrenor în meciul de cupă cu Csikszereda. Vasilică: „Nu mă încearcă niciun fel de sentiment negativ. Să câștigăm noi, iar ei să aibă succes în campionat”

Marius ANGHEL 22 Sep. 2018, 09:42 Stiri
Energeticianul dă peste fostul antrenor în meciul de cupă cu Csikszereda.** Vasilică:

Tragerea la sorți a 16-imilor Cupei României a stabilit ca a doua clasată din Seria a 5-a a Ligii 3, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, să joace împotriva formației de Liga 2 ACS Energeticianul. La prima vedere, pare un simplu meci eliminatoriu, însă între cele două cluburi există un punct comun care va face mai interesant acest duel. La gruparea din Miercurea Ciuc, antrenorul secund, cel care se ocupă de pregătirea fizică a jucătorilor, analiza video sau nutriție este Dan Vasilică, nimeni altul decât fostul antrenor principal al Energeticianului, fosta ACS Șirineasa, pentru o bună perioadă a sezonului trecut, atunci când reușea promovarea în Liga 2.

Dan Vasilică a acceptat invitația noastră de a vorbi, printre altele, și despre meciul din Cupa României de marți, dintre actuala sa echipă din liga a treia, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc și ACS Energeticianul.

„Sunt aici (n.r. – la Miercurea Ciuc) de la începutul sezonului! Și voi rămâne atâta timp cât antrenor principal va fi Vali Suciu, pentru că el m-a convins să vin aici și mi se pare normal să activez doar atâta timp cât el este conducătorul băncii tehnice. Sper să fie o perioadă foarte lungă. Asta presupune ca la finalul sezonului să putem oferii promovarea tuturor celor care susțin această echipă. Avem o echipă formată din jucători cu real potențial, unde experiența unora reușește să fie îmbinată cu succes până acum de către antrenor cu talentul și potențialul tinerilor din academie. O academie manageriată excelent, care are un proiect foarte bine definit și care în situația în care echipa mare va promova ar fi principala sursă de jucători valoroși”, spune tehnicianul, care nu a ezitat să vorbească și despre ofertele avute: „Am avut mai multe discuții pentru a merge ca antrenor principal, înainte și după ce am venit aici, atât cu echipe de Liga 3, cât și de Liga 2! Le mulțumesc pe această cale tuturor celor care au dorit să colaborăm. Însă proiectul și condițiile de pregătire prezentate de Vali Suciu m-au determinat  să vin alături de el și sunt convins că am luat o decizie bună. Singurul lucru neplăcut este ca sunt foarte departe de familie”.

„Suntem singura echipă din România care folosește la pauza meciului videoproiectorul”

Dan Vasilică este cunoscut ca un antrenor care folosea din plin tehnologia în pregătirea echipelor pe care le antrena. Acum, din poziția în care se află, nu se sfiește să apeleze la aceste mijloace în continuare. „Foloseam mijloacele moderne doar în completarea cunoștințelor pe care le-am acumulat în timp. Degeaba ai mijloace moderne de monitorizare a efortului dacă nu interpretezi corect datele! Degeaba filmezi antrenamente și meciuri dacă nu ai cunoștințe tactice profunde pentru a interpreta după principii în funcție de momentele de joc imaginile și, desigur, în funcție de ce antrenamente tactice faci. Oricine poate sa cumpere cu 500 de euro un aparat de măsurat concentrația de acid lactic din sânge, dar cunoștințele pentru a interpreta rezultatul presupune un studiu îndelungat. Orice antrenor poate comanda suplimente nutritive, dar să le ofere jucătorilor în funcție de tipul somatic, problemele legate de procentul de grăsime și masa musculară sau de momentul din ciclul săptămânal de pregătire presupune cunoștințe solide pe care nu le poți obține decât după mult timp de studiu și practica. Fără astfel de mijloace este foarte dificil, spre imposibil, să identifici problema în cazul unei erori tehnico-tactice. Iar dacă nu identifici corect cauza, nu poți face ca efectul să nu se mai repete. Dacă nu ai cunoștințe profunde în domeniul psihologiei, pregătirii fizice, tactice cum poți să-ți dai seama dacă eroarea comisa de jucător în timpul meciului e datorită lipsei încrederii, deci mentală, epuizării fizice sau lipsei capacității de a lua decizii în criza de timp și spațiu? Trebuie identificată cauza precis, iar asta o faci doar în urma unei analize a tuturor factorilor de pregătire a jucătorului. Dar… nu ochiometric. Pentru că ar fi ca atunci când ai da unui bolnav un tratament de ficat și el poate trebuie operat de apendice, pentru că vezi că-l doare în zona abdominală.
Și da, toate cunoștințele și metodele pe care le-am aplicat de-a lungul timpului și pot spune ca au avut succes le aplicăm și aici. În această privință, Vali Suciu are o deschidere totală pentru tot ce ne poate ajuta în pregătirea jucătorilor. Spre exemplu, cred ca suntem singura echipa din România care folosește la pauza meciului videoproiectorul pentru a arăta jucătorilor ce probleme am identificat în prima repriză și în funcție de rezultat decide ce momente arătăm: pozitive, negative sau ambele. Iar pentru asta trebuie să știi cu precizie ce trebuie făcut pentru că ai maxim două-trei minute la dispoziție. Și exemplele pot continua”
, a transmis Vasilică.

Fără remușcări

În 16-imile Cupei României, trupa la care este acum Dan Vasilică va juca tocmai cu Energeticianul, echipa unde a activat ca antrenor principal sezonul trecut și de unde a plecat în condiții amiabile, chiar dacă nu pierduse niciun meci, echipa era pe primul loc și se îndrepta cu pași rapizi către Liga 2.

„În primul rând, mă bucur că am reușit să ne calificăm în această etapă a Cupei României. Am înțeles că este pentru prima dată când echipa noastră reușește această performanță. M-aș bucura să le putem oferi suporterilor bucuria de a vedea o echipa de Liga 1 în turul următor, asta presupunând să ne autodepășim în meciul de marți și să reușim o calificare în optimi. Față de fosta echipă nu mă încearcă niciun fel de sentiment negativ, nu ar avea cum. Acolo sunt foarte mulți jucători cu care am lucrat și cu care am o relație foarte bună. Pe unii eu i-am convins să se transfere acolo sau i-am oprit în lot. Mă leagă amintiri frumoase de ei și nu pot să șterg perioada plăcută petrecută în Vale, datorită unei decizii pe care nici eu și nici ei nu au putut-o influența. Acolo m-am bucurat toată perioada de respectul și aprecierile tuturor, de la jucători până la suporteri, spectatori și mass-media. Nu sunt genul de om care să uite astfel de lucruri. Marți sper să câștigăm noi, chiar dacă jucăm împotriva unei echipe care are în componență unii jucători care ar putea juca lejer și în Liga 1. Le urez însă succes în campionat, să promoveze și să vedem că vin anul viitor în Valea Jiului din nou echipe de Liga 1 care să bucure inimile suporterilor care au fost privați atâta timp de fotbal pe frumoasa arenă”, a conchis Dan Vasilică.

Articol scris de Loredana JUGLEA

Marius ANGHEL 22 Sep. 2018, 09:42 Stiri
Pe aceeași temă