SPECIAL | Echipa din ”pădurea de vânătoare” a milionarilor bănățeni, surpriza barajului de promovare în Liga 2. Cine este CSC Dumbrăvița, învingătoarea Reșiței, și când ia decizia dacă merge în eșalonul secund sau rămâne în Liga 3

Anda DELIU 11 Jun. 2022, 17:17 Liga 3

Cu siguranță, CSC Dumbrăvița a fost marea surpriză a barajelor de promovare în Liga 2 desfășurate în acest an, în detrimentul mult mai experimentatei CSM Reșița.

Un club nou, cu un act de înființare din 29 mai 2018, când una dintre cele mai bogate comune din România a decis să treacă sportul pe un club de drept public. O localitate la fel de interesantă, o oglindă sociologică a României post-decembriste, cu o viață, paradoxal, total diferită de cea a echipei de fotbal.

Dumbrăvița. Echipa atât de naturală, localitate dezvoltată nu tocmai firesc

După promovarea în Liga 2, mulți iubitori de fotbal au râs că o comună a eliminat o reședință de județ: Reșița. Ei bine, Dumbrăvița este un fel de Bel-Air al României, un cartier-dormitor al Timișoarei, unde milionarii și oamenii cunoscuți s-au înghesuit să-și facă vile.

Să stai în Dumbrăvița e o fiță în Timișoara, iar legenda urbană, deloc departe de adevăr, spune că ”secretul” dezvoltării urbane a comunei aflate la nord de Capitala Banatului, spre Arad, a fost înțelegerea tacită a localnicilor născuți în vatra satului de a nu vinde niciodată rromilor, care au preferat, astfel, centrul Timișoarei.

Vorbim de vatra satului, pentru că azi, Dumbrăvița s-a ”lipit” de Timișoara și deja îi este tot mai greu să se extindă și spre nord.

Noul Szentes sau Pădurea de vânătoare

Nu a fost întotdeauna așa. Satul, întemeiat de unguri în perioada Dualismului (1891), era departe de oraș, și asta chiar inclusiv la debutul acestui mileniu, la mare distanță de cartierul Calea Lipovei. Localitatea a apărut în mod artificial, căci ungurii au defrișat din Pădurea Verde, mult mai extinsă pe atunci, pentru a forma satul.

Ujszentes erau noul Szentes, un obicei al maghiarilor de a întemeia comunități după numele altor orașe. Chiar în primele decenii de existență, în documentele oficiale, așezarea apare și cu altă denumire, Vadaszerdo, adică ”pădurea de vânătoare”.

Nu mai sună demult goarna în Dumbrăvița, dar și astăzi, acolo se vânează, nu ciute, ci viața bună. Pe lângă maghiari, în localitate au venit și sârbi, iar denumirea de Opstina Dumbravica s-a impus, după anul 1964, în fața maghiarului Ujsztenes sau germanului Neussentesch, pentru că a existat și versiunea română de ”Sântești”.

Vile largi, stadion înghesuit

În ultimele decenii, Dumbrăvița s-a umplut de vile. Sunt inclusiv străzi private în localitate, iar una îi aparține chiar fostului lider de galerie polist, Cristian Brâncovan. PUZ-urile și extinderile s-au făcut haotic, iar locuitorii se plâng, adesea, că nu au presiune la apă sau asfalt pe stradă, în ciuda banilor frumoși din cont.

Dumbrăvița e oglinda haosului din societatea românească. Iar între somptuasele vile, unde oamenii de fotbal au și câte trei numere de stradă, la o căsuță zugrăvita într-un verde praz, s-a făcut loc pentru vestiarele unei echipe de fotbal.

Stadionul ”Ștefan Dobay”, singura mare celebritate care s-a și născut în comună, e între Centrul de Zi, primărie și piață, nu departe de pădure.

În contrast total cu larga arenă din Valea Domanului. Pe cât de șomeri sunt reșițeni, pe atât de afaceriști sunt dumbrăvițenii. Pe cât de spațios e stadionul ”Mircea Chivu”, pe atât de înghesuit e ”Ștefan Dobay”. Pe cât de mult se depopulează Reșița, pe atât crește populației Dumbrăviței, despre care se spune că, în realitate, e de peste 20.000 de locuitori.

La început a fost ACS

Fotbalul în comună s-a legat și de numele echipe Top Alumino, iar, ulterior, a apărut și ACS Dumbrăvița. Până la urmă, pentru a susține mai ușor fotbalul cu bani publici, s-a creat Clubul Sportiv Comunal (CSC) Dumbrăvița. Actul constitutiv e data 29 mai 2018.

Fotbalul din Dumbrăvița s-a grăbit să ajungă până la al doilea eșalon, la fel cum localitatea se grăbește să ”absoarbă” timișoreni și nu numai. În 2018, la puțin timp după ce s-a format CSC, echipa dumbrăvițeană a promovat în Liga 3, după un baraj cu campioana Mehedințiului, Viitorul Șimian. Antrenorul și artizanul era Sorin Bălu, care, la fel ca actualul antrenor Cosmin Stan, a fost, poate de multe ori neglijat de timișorenele Poli (în orice formulă) sau Ripensia, la nivelul ligilor naționale.

Echipa nu era pregătită de promovare. Urmașa Covaciului?

Altfel, Stan a fost și singurul om care a crezut că promovarea e posibilă sezonul acesta. În vară, echipa pierduse aproape toți jucătorii. Antrenorul a reconstruit, cu jucători pe care i-a știut capabili. Unii dintre fotbaliști lucrează. Alții sunt împrumutați de la Poli sau Ripensia.

Dumbrăvița are un stadion pe care cu greu se pot juca meciuri de Liga 2 și are trecută în dosar varianta de rezervă Covaci, alt sat cu o echipă cu poveste fabuloasă, în primul deceniu al acestui mileniu.

Salariile nu erau mari. Clubul nu are nici echipe de U17 și U19 și nici măcar un antrenor secund posesor de licență. Într-o țară a tuturor posibilităților ca România, pe cât de mulți bani au pompat marile perdante Reșița și Hunedoara, orașe în care traiul e greu și deprimant, pe atât de puțini bani are pentru fotbal comuna milionarilor.

După Rugă și Festivalul Tocăniței se ia decizia

În aceste condiții, primarul Horia Bugarin le-a cerut celor ce conduc secția de fotbal să încerce să creioneze un buget.

FRF nu a anunțat rezultatul procesului de certificare înainte de acest weekend prelungit. Duminică, de Rusalii, la Dumbrăvița e rugă, adică hramul bisericii ortodoxe, cum se spune în Banat. Căci românii au devenit de mult majoritari în noul Szentes. Iar luni, a doua zi a sărbătoarei religioase, în comună se ține Festivalul Tocăniței, căci tradiția maghiară a gulașului nu va fi niciodată lepădată!

După zilele festive, clubul trebuie să vadă dacă își permite sau nu să joace în Liga 2 și să scrie o poveste aparte a fotbalului românesc.

Foto: CSC Dumbrăvița, Anda Deliu și Leczki Jozsi (Mediafax Foto)

https://liga2.prosport.ro/liga-3/special-un-constructor-a-eliminat-echipa-chirurgului-portarul-catalin-trifon-de-la-dumbravita-are-zile-cand-pleaca-la-lucru-la-5-dimineata-ce-l-a-motivat-sa-reziste-fara-gol-in-19234746

https://liga2.prosport.ro/liga-3/csc-dumbravita-a-promovat-in-liga-2-invingand-goliat-csm-resita-cu-gandul-la-jucatorul-ei-care-a-murit-la-inceputul-anului-chiar-l-am-simtit-pe-banca-cosmin-stan-a-facut-spectaco-19234590

https://liga2.prosport.ro/liga-3/tacerea-cumplita-a-furnalelor-csm-resita-a-ratat-obiectivul-promovarii-in-liga-2-in-fata-unei-micute-echipe-de-comuna-din-timis-si-in-valea-domanului-s-a-asternut-o-apasare-ingrozitoare-19234572

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cs-hunedoara-si-csm-resita-marile-perdante-ale-barajului-de-promovare-in-liga-2-echipele-antrenate-de-florin-maxim-si-dan-alexa-si-au-pulverizat-intr-un-meci-toate-performantele-reusite-intr-un-intr-19234541

https://liga2.prosport.ro/liga-3/astazi-aflam-cele-cinci-echipe-care-promoveaza-in-liga-2-meciurile-retur-ale-fazei-finale-a-barajului-incep-la-ora-1730-19234450

Anda DELIU 11 Jun. 2022, 17:17 Liga 3
Pe aceeași temă