„Nu voi renunța la fotbal. Mă întorc după trofee!”

29 Dec. 2011, 11:12 Liga 3

Ce gândește un patron obișnuit din fotbalul prahovean, care niciodată nu-și va recupera banii investiți și pentru care singura motivație sunt cupele strânse, în vitrină? Cum se vede fotbalul prahovean din interior? Iată ce spune „omul primului semestru”, în fotbalul amator de la noi, Ion Mihai.

A luat Prahova Tomșani din „nimic”, și a transformat-o în câștigătoare de Cupă a României – faza județeană I câștigătoare a Ligii A Prahova, apoi, a „urcat-o” la nivelul ligii a III-a naționale. O performanță incredibilă, pentru o comună care nu exista pe hartă, fotbalistic – Tomșani, mulți fiind cei care au auzit de această localitate, doar datorită fotbalului.

Câți bani se cheltuie în Liga A Prahova, ca să promovezi?
Nu pot să spun exact, dar se „toacă”. La preluarea Tomșaniului, echipa nu avea nici teren, nici vestiare, am creat condiții, am adus antrenori și s-au făcut transferuri, deloc puține. Practic, am schimbat toată echipa, și nu cu oricine. Am adus foști divizionari A, B, C, la un moment dat erau în teren doar jucători care au jucat la nivel superior. Ori, acest lucru nu se face pe degeaba! Desigur, fotbaliștii au depus eforturi, s-au mobilizat, la rândul lor și am reușit să facem o echipă adevarată, asta e tot ce a contat, la acel moment.

Care este cel mai valoros jucător pe care l-ai avut la Tomșani?
Cel mai valoros jucător pe care l-a avut echipa a fost Cursaru Cătălin, care a fost golgeterul României în divizia A. A fost și Iordache, Aristan, care putea juca mai sus de FC Brașov, dacă nu se accidenta. Cu unii dintre ei relația a fost de prietenie, nu de la patron la angajat și încă sunt foști jucători de-ai mei cu care vorbesc zilnic.

Cât de grea a fost decizia de vânzare a echipei?
Foarte grea, dar necesară, la acel moment. Am pornit de jos, am luat o echipă de la retrogradare în liga B județeană și am promovat-o în divizia C. Am câștigat campionatul, barajul, Cupa României pe județul Prahova, m-am implicat sufletește mult și mi-a fost foarte greu sa renunț. Am încercat să respect blazonul fotbalului prahovean, am muncit mult. O echipă se construiește greu, iar eu cred că am încercat și am reușit acest lucru. Despărțirea a fost tristă.

Îl vom mai vedea pe Ion Mihai „la fotbal”?
Voi reveni în primăvară înapoi la echipa Prahova Tomșani, din Liga B județeană și doresc să readuc acest nume în fruntea fotbalului prahovean. Mai ales că este posibil ca fosta mea echipă să se mute la Moreni.

Ce a lipsit totuși?
Nu am avut continuitate din cauza faptului că nu am avut un stadion omologat pentru divizia C. Dacă te apuci de un lucru trebuie să-l faci cu seriozitate, mi-am dorit să fiu campion si uneori, poate am luat unele decizii dure, dar necesare.

Este greu să faci o echipă campioană „la județ”?
Peste tot se vorbește despre construirea unei echipe sau capacitatea de lucru în echipă. Dar puțini știu cum să construiască o echipă eficientă sau să muncească în echipă. Rezultatele pozitive care se pot obține relativ repede impulsionează echipa. Jucătorii au nevoie să simtă că pot avea încredere unul în celalalt și, mai ales, în liderul lor. Pentru asta e nevoie de comunicare deschisă și recunoașterea faptului că orice greșeala este o ocazie de a învăța ceva, și nu o scuză pentru exprimarea criticilor.

Merită să faci fotbal?
Bineînțeles, merită pentru fiecare gol, fiecare victorie a echipei! Senzațiile, când pui suflet, sunt ca un drog. Iar faptul că am câștigat Cupa, campionatul, barajul, au oferit niște momente de mare bucurie, niște emoții pe care sper să le mai retrăiesc.

Descrie fotbalul județean…
Un nivel bun, un campionat puternic, cel mai tare județ, cred eu, din toate punctele de vedere: concurență, conducere a AJF, arbitri, presă, spectatori, jucători. Îmi lipsește și tocmai de aceea, sunt decis să o iau de la capăt. Nu am renunțat și nu voi renunța niciodată la fotbal!


Povestea „Prahovei”

Puțini sunt cei care știu că denumirea de Prahova, pentru echipa din Tomșani, „ascunde” altceva decât un nume „inspirit ales”. Astfel, în 2010, Ion Mihai a dorit să reînființeze echipa Prahova Ploiești, una dintre grupările de tradiție ale fotbalului de la noi, în palmaresul căreia figurează și un titlu de campioană a României, în vremuri de mult trecute. (ediția de campionat 1915-1916!). Ion Mihai avea o colaborare cu Astra Ploiești, care deține baza sportivă de lângă Hipodrom și chiar și-a început activitatea de formare a unei echipe, pe această arenă, care-i aparține lui Ioan Niculae. Demersul, început de fostul președinte, Adrian Teodorescu, după ce Avântul Tomșani scăpase de retrogradare, nu a fost continuat în Ploiești, „combinația” cu Astra căzând după câteva antrenamente pe „Prahova”, dar, „tot răul spre bine”, cum se spune, așa a ajuns Tomșaniul să existe în fotbal.

Episodul „Liberec”

Firma de pază a lui Ion Mihai – „Randory Security” a fost la un pas să fie în locul celor de la „Galant” la meciul dintre Petrolul și Steaua din această toamnă, cele două părți fiind foarte aproape de semnarea un contract. Ion Mihai a fost direct implicat, cu stewarzii săi, la un alt episod similar, partida din august 2009, dintre Dinamo și și slovacii de la Liberec, din „Ștefan cel Mare”, unde chiar firma sa asigura paza la meciurile bucureștenilor. Atunci, suporterii au înterupt meciul în min. 88, intrând pe teren, Ion Mihai (foto, în dreapta) fiind unul ditnre cei care a „adunat” fanii care invadaseră terenul. În retur, „câinii” s-au calificat miraculous, dubla cu Liberec rămânând un reper în fotbalul românesc, dar și în mintea fostului patron de la Tomșani, care asigură și acum paza la meciuri, la diverse cluburi, precum FC Snagov, Chimia Brazi și alte câteva formații de liga a III-a.

articol scris de Marian DIMA

29 Dec. 2011, 11:12 Liga 3
Pe aceeași temă