INTERVIU | Tibor Selymes, optimist că poate readuce Știința Miroslava în Liga 2: ”Nu am venit aici să rămânem în Liga 3.” Fostul internațional vorbește și despre Dinamo și echipa națională

Narcis POHOAȚĂ 29 Jul. 2022, 00:08 Liga 3

La trei ani după ce s-a despărțit de Politehnica Iași, unde a ocupat funcția de director sportiv în sezonul 2018-2019, de Liga 1, fostul internațional Tibor Selymes a revenit în antrenorat, la începutul lunii iulie. Fostul fundaș stânga a semnat un contract pe un sezon cu echipa ieșeană din Liga 3 Știința Miroslava, pe care speră să o promoze în eșalonul secund.

Într-un interviu acordat Liga2.ro, antrenorul în vârstă de 52 de ani a vorbit despre obiectivele sale la Știința Miroslava, declarându-se optimist că poate promova cu echipa din comuna ieșeană în al doilea eșalon. Totodată, Selymes a criticat dur tot ce s-a întâmplat la Dinamo în ultimii ani și consideră că mai multe persoane și-au bătut joc de acest brand.

Tibor Selymes: ”E clar că dorim să promovăm, nu am venit aici să stăm în Liga 3. Dar mai avem nevoie de trei-patru jucători”

Tibor, cum s-a ajuns la numirea ta pe banca Științei Miroslava?
M-a sunat președintele clubului în primul rând și m-a întrebat care este situația mea, dacă mai vreau să antrenez. Și am spus că putem discuta, pentru că ușor-ușor vreau să reintru în circuit. Eu am rămas în Iași de când am fost la Politehnica, copiii sunt la școală aici. Am mai fost la meciuri, nu neapărat la Miroslava, am avut și o recomandare bună. Ne-am înțeles și am semnat pe un sezon.

Ce obiectiv v-ați propus la Miroslava?
Deocamdată vreau să facem o echipă. Oricum, obiectivul este să fim în primele patru și să jucăm în play-off, asta e clar. Mai avem câteva săptămâni până la debut și după ce formăm lotul pot să spun exact cam cum stăm. E clar că dorim să promovăm, nu am venit aici să stăm în Liga a 3-a. E normal că vreau să promovăm, pentru asta muncim, dar mai avem nevoie de trei-patru jucători pentru a ne îndeplini obiectivul. Ai văzut și anul trecut cum a fost.

Acum lotul cum e?
Au venit câțiva jucători, dar cu trei-patru jucători chiar vom avea un lot echilibrat și vom putea spune că avem un lot bun pentru a ne bate la promovare. Avem foarte mulți tineri. Sunt doi-trei cu experiență, restul tineri, juniori de la cluburi din zonă. Sunt jucători dornici, dar au carențe tehnico-tactice. Fizic i-am pus la punct cât de cât, dar carențele tehnico-tactice sunt destul de mari.

Ai mai avut și alte oferte în afară de cea de la Știința?
Nu, dar mi-a plăcut aici, pentru că știu că sunt oameni serioși. Dacă vorbești un lucru cu ei și stabilești ceva, așa se întâmplă. În plus, sunt condiții la Miroslava chiar și pentru Liga a 2-a. Sunt terenuri de antrenament, se face și unul sintetic, vom avea chiar condiții foarte bune. Dacă reușim să facem lotul despre care vorbesc, eu zic că o să avem potențial să promovăm în Liga a 2-a.

Pe cine vezi în lupta pentru play-off?
Cred că sunt patru-cinci echipe cu care ne batem, sunt Ceahlăul, Suceava, Rădăuți, Dante Botoșani, noi. Sunt patru-cinci care se bat la primele patru locuri, așa văd eu deocamdată, dar surprize pot apărea tot timpul.

Cum a fost în stagiul de pregătire?
Am fost la Vatra Dornei, un cantonament în care am putut să muncim. Ne-am pus la punct aerob, suntem ok, acum muncim mai mult specific fotbalistic. După meciurile avute acasă, cu Bacăul și juniorii lui Poli Iași, copiii de la Poli Iași, suntem bine. Dacă vorbim de Poli, care sunt elita fotbalului ieșean la 17 ani și tu să bați cu 12-1, ori noi suntem prea buni, ori ei prea slabi. Am făcut și noi ce trebuie, dar în schimb mă așteptam la mai mult de la elita fotbalului ieșean. Dacă asta e elita fotbalului ieșean, nu știu ce să spun.

A stins litigiile cu Poli Iași

Cum vezi situația de la Poli Iași?
Cu venirea lui Cornel Șfaițer văd o schimbare, cu siguranță. Au adus câțiva jucători cu experiență, care au jucat în prima ligă. Dar știi cum e, în Liga a 2-a nu e așa ușor să promovezi, și ”U” Cluj, și Petrolul s-au chinuit câțiva ani. Nu e ușor, trebuie să ai și un pic de noroc, să ai și un lot bun.

S-a discutat la un moment dat despre un parteneriat între Poli și Miroslava. Ai fi fost de acord?
Noi încercăm, și așa ar fi normal, să facem un lot cu jucătorii noștri. Încercăm să fim Miroslava, pentru că Miroslava e o comună nu doar frumoasă, ci și puternică din toate punctele de vedere și poate să ducă fără niciun fel de probleme la Liga a 3-a sau Liga a 2-a. Fără a împrumuta, ci prin a crește ușor-ușor. Am câțiva copii de 16 ani și un pic mai mari care pot crește sănătos, cu multă muncă, seriozitate și disciplină. Eu pot să îi ajut foarte mult pe ei, dar ulterior aștept să mă ajute și ei pe mine, cu seriozitate, multă muncă, concentrare și dăruire.

Pentru că tot am amintit de Poli Iași, mai ai litigii cu clubul din Copou?
Nu, am închis. Ce a fost am închis. Mai puteam să continui, dar m-am oprit. Litigiul a fost făcut pentru că erau niște persoane care, atunci când eram eu acolo, în loc să facă ceva ca să ne înțelegem, ei au făcut invers. Și asta nu se face nicăieri în sport. Dar am pus punct, s-a rezolvat, nu mai am litigii, totul e ok.

”Sunt foarte mulți care și-au bătut joc de clubul Dinamo”

Despre Dinamo ce spui?
Ce poți să zici de Dinamo… Dacă spun că nu a mai fost niciodată așa de jos, nu spun o noutate. Toată lumea spune asta. S-au întâmplat multe, s-au făcut multe greșeli la Dinamo. Și nu vorbesc doar de ultimul an, ci putem vorbi de ultimii 5-6-7 ani. În ultimele trei sezoane se chinuie să rămână în prima ligă și tu nu poți să faci nimic să construiești o echipă cu care să te bați măcar pentru play-off… Mi s-a părut prea mult. Nu m-a surprins retrogradarea, când am văzut că se duc tot mai jos, pentru că au făcut numai alegeri nereușite, neinspirate, ca să nu fiu mai dur. La ce situație e acuma… Liga a 2-a nu e un campionat în care e chiar așa ușor să promovezi. Eu sper din tot sufletul să revină cât mai repede în Liga 1, pentru că Dinamo e Dinamo oriunde ar fi, în orice ligă. Dinamo e un brand și trebuie să fie în elita fotbalului românesc, numele merită să fie acolo. Din păcate, au fost niște oameni care și-au bătut joc de brandul acesta. Sunt foarte mulți acolo și dacă o iei de ani întregi încoace sunt foarte mulți care și-au bătut joc de clubul acesta. Nu dau nume, cred că se simt ei.

Dacă ai fi primit o ofertă de la Dinamo, ai fi riscat să mergi acolo?
Să reintru în circuit aici, în Liga a 3-a, la Știința Miroslava, cu oameni serioși, cu infrastructură bună, cu copii pe care să îi mulezi pe ce vrei tu, pentru mine la ora actuală este perfect. Nu am primit nicio ofertă, dar oricum nu aveam cum, pentru că eram ieșit din circuit. Acum sunt mulțumit că sunt aici și reintru în circuit.

Performanța din 1994, cel mai frumos moment al carierei

Luna aceasta s-au împlinit 28 de ani de la Mondialul din ’94. Ai retrăit acele momente?
Nu m-am mai uitat la meciuri, dar nu trebuie să mă uit, pentru că oricum am în minte meciurile, atmosfera de acolo. A fost cea mai mare performanță, cel mai frumos lucru care s-a întâmplat în fotbal, cu mine. Acum realizez că am fost acolo, după atâția ani. E un lucru senzațional că toată țara încă vorbește de tine, de grupul acela, de generația ta, asta înseamnă că ai făcut ceva pentru fotbalul românesc. Și chiar a făcut multe această generație pentru fotbalul românesc.

Și când te uiți unde am ajuns, te doare?
Normal că e dureros. Dar fotbalul românesc are nevoie de multe. În primul rând de infrastructură. Sunt echipe care nu au infrastructură, trebuie să atragi spre fotbal cât mai mulți copii. Și modul de lucru. Am văzut copii la 16-17 ani cu carențe să lovească mingea. Nu știu să stea în teren. La 18 ani, tu trebuie să discuți cu ei cum să lovești mingea, cum să preiei mingea, poziționarea corpului tău, chestii care chiar se învață de mici. Și nu numai aici. Sunt jucători cu carențele astea și la Liga a 2-a, la 18 ani, poate chiar și în prima ligă.

”Echipa națională trebuie să fie o bucurie, nu o corvoadă”

Echipa națională cu Edi Iordănescu cum o vezi?
Un debut mai slab, dar până la urmă trebuie să-i dăm încredere și sper ca toți jucătorii să-l ajute. Când vii la echipa națională trebuie să vii cu plăcere, să fii bucuros că vii, să aștepți să vii. Trebuie să te bucuri pentru orice meci la echipa națională. Cred că toți copiii care se apucă de fotbalul au în gând echipa națională și asta trebuie să fie normalitatea. Când are echipa națională nevoie de tine, tu trebuie să fii prezent. Naționala trebuie să fie o bucurie, nu o povară. Nu știu când va mai fi o națională precum cea din trecut, dar suntem departe. Ar trebui să se schimbe multe în fotbalul românesc, începând de la a construi infrastructură și până la mentalitate la tot ce înseamnă academii, copii și juniori. Trebuie să-i creștem altfel pe copii, cu o altă viziune. Totul contează.

Pe cine vezi favorite la titlu în Liga 1?
CFR-ul are o echipă puternică, o să fie acolo, Craiova are și ea un lot cu care se poate bate la titlu. Mai e FCSB, dar nu cu mentalitatea asta. Sepsi e acolo, cred că e un club extrem de serios. Nu cred că a lipsit vreodată ceva la clubul acela. Unde este seriozitate și muncă, poți să faci performanță. Și Sepsi a demonstrat că poți să ajungi sus, chiar dacă e un orășel mai mic din județul Covasna, au demonstrat că se poate. Și chiar vreau să-i felicit pentru tot ce au făcut acolo, bravo lor!

  • Tibor Selymes a activat ca antrenor la formațiile Sopron (Ungaria), Liberty Salonta, Sportul Studențesc, Astra Ploiești, FCM Târgu Mureș, Dinamo 2, Săgeata Năvodari, Kaposvari Rakoczi (Ungaria), Oțelul Galați, Petrolul Ploiești, Delta Dobrogea Tulcea și Olimpia Satu Mare. Pe ultima a condus-o în Liga 2, în perioada iunie-septembrie 2017.
  • Ca fotbalist, Selymes, originar din Bălan (Harghita), a evoluat pentru FCM Brașov, Dinamo, Cercle Brugge, Anderlecht, Standard Liege (toate trei din Belgia), Szombathelyi Haladas, Vasas Budapesta (ambele din Ungaria) și AEL Limassol (Cipru). La naționala României are 46 de delecții.

Foto: Știința Miroslava

https://liga2.prosport.ro/liga-3/tibor-selymes-revine-in-antrenorat-dupa-aproape-cinci-ani-a-preluat-o-echipa-din-liga-3-19236100

https://liga2.prosport.ro/liga-3/fost-presedinte-la-fcm-bacau-si-farul-numit-director-sportiv-la-csm-ceahlaul-simt-ca-am-o-mare-responsabilitate-alt-obiectiv-decat-promovarea-nu-se-poate-la-un-asemenea-club-indiferent-in-19238548

https://liga2.prosport.ro/liga-3/dorin-goian-revine-ca-antrenor-la-foresta-suceava-anuntul-clubului-de-pe-areni-19237381

https://liga2.prosport.ro/liga-3/adrian-kerezsy-numit-antrenor-la-nou-promovata-in-liga-3-rapid-brodoc-mai-multi-juniori-de-la-poli-iasi-vor-fi-imprumutati-la-clubul-din-vaslui-19237479

Narcis POHOAȚĂ 29 Jul. 2022, 00:08 Liga 3
Pe aceeași temă