Fotbalistul Dănuț Bilia taie lemne de mai mult de o lună, într-un sătuc din județul Bihor! ”Dacă vezi ce mâini, genunchi am acum. Arată ca niciodată. Înainte erau mereu tăiate, mereu cu vânătăi”. Fundașul se condideră bătrân la 35 de ani

Anda DELIU 01 May. 2020, 16:08 Liga 3

Dănuț Bilia este unul dintre ”veteranii” ligiilor 2 și 3 din România, în special al echipelor din vestul țării și nu numai. Ajuns la 35 de ani, Bilia trăiește foarte rustic perioada pandemiei de coronavirus. Fotbalistul a povestit că, de când competițiile au fost suspendate, taie lemne aproape zilnic, se joacă cu băiețelul său Vladimir și mai face antrenamente fizice. Acum jucător la ACS Poli, timișoreanul recunoaște că s-a săturat de play-station și vrea să revină într-un timp cât mai rapid pe teren.

Bilia este născut în Banat, dar de peste o lună a mers la țară, în Crișana. Fotbalistul e cu soția și copilul într-un sătuc de lângă Ștei, fostul oraș Doctor Petru Groza din timpul regimului comunist. În sud-estul Bihorului, nu departe de Crișul Negru, fundașul se simte mult mai liber ca la oraș.

”Sunt lângă Ștei, unde nevasta mea, Bianca, are o casă – am plecat din 21 martie, imediat după ultima discuție avută cu echipa și antrenorii. Aici e opusul vieții de la oraș, suntem la munte, abia am semnal la telefon, dar avem curte mare și suntem mai liberi decât în Timișoara. Mă trezesc la 7.30 dimineața, că-s bătrân și eu acum, și-mi fac de lucru. Când am ajuns aici m-am apucat imediat de grădinărit – adică am făcut un mic teren de fotbal, ca să mă jocul cu fiul meu, Vladimir. Mai tai lemne, mai fac alergări, dar nici aici nu poți să ieși afară și trebuie să fii responsabil. Mă bucur că pot să petrec timp cu fiul meu, fiindcă soția lucrează online, are privilegiu de a munci în continuare. Deci în general lucruri gospodărești, să treacă timpul. Mi-e tare dor de fotbal”, a povestit Bilia pentru site-ul celor de la ACS Poli.

Sătul de bătut mingea și jucat pe PlayStation

Jucătorul de 35 de ani spune că atunci când s-a întrerupt campionatul, a fost conștient că va dura, dar nu s-a așteptat să fie chiar o perioadă așa de lungă. Bilia nu mai are răbdare fără meciuri oficiale.

”De abia aștept să reîncepem, deși este greu de zis când o vom face. Totul s-a întâmplat așa de brusc, eram cu două zile înainte de deplasarea la Filiași, gata de un meci tare, și s-a întrerupt totul. Mi-am dat seama de atunci că nu o să treacă ușor această situație, dar speram să nu fie așa de lungă pauza. Până la urmă asta este meseria mea, nu-mi ajunge să bat mingea prin curte la sat sau să mă joc fotbal pe PlayStation. Hai, că primele două săptămâni le-am putut savura, dar cu trecerea timpului este tot mai ciudat. Dacă vezi ce mâini, genunchi am acum, arată ca niciodată, înainte erau mereu tăiate (n.r. – julite), mereu cu vânătăi. Și totuși îmi lipsește, sper să reîncepem cât mai curând”, a recunoscut timișoreanul.

Vrea să revină pe teren, deși multe cluburi de Liga 3 cer să se stopeze competiția

FRF a oprit, deocamdată, competițiile de juniori, în afara Ligii Elitelor U19. Pentru Liga 3 nu există o decizie și nu va exista în următoarele zile. Totuși, în afară de U Craiova 1948 SA, prin vocea președintelui Marcel Pușcaș, niciun alt club din Seriaa 4-a nu a spus răspicat că vrea să joace pe teren și să încheie sezonul.

Bilia spune că nu vrea să se încheie sezonul acum și că visa să o salveze pe ACS Poli de a treia retrogradare consecutivă, acum în Liga 4.

”Acum vorbesc din punct de vedere personal, ca fotbalist: mi-aș dori să pornească primele trei ligi, atâta timp cât toți suntem profesioniști. Poate vorbesc și dintr-un loc special, am o anumită vârstă, și fiecare lună, fiecare meci contează. Mi-ar fi ușor să zic că mă las, dar am un chef teribil de fotbal, îmi place, vreau să fiu acolo, să fiu cu băieții, să simt competiția, atmosfera…greul. Și pentru echipă, satisfacția vine din luptă și din rezultate, ne doream mult să ne salvăm pe teren”, a mai spus Bilia.

În cariera sa, Dănuț Bilia a jucat la ACU Arad, Arieșul Turda, Corvinul Hunedoara, Fortuna Poiana Câmpina, CS Ineu, Gloria Arad, ASU Politehnica, ACS Dumbrăvița și ACS Poli. Postul său de bază e fundaș central, dar la nevoie poate juca fundaș dreapta sau în fața apărării.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/frf-s-a-consultat-si-cu-reprezentantii-cluburilor-din-liga-3-despre-variantele-de-reincepere-a-sezonului-majoritatea-au-inclinat-spre-inghetarea-actualei-editii-ce-se-doreste-de-la-19131051

https://liga2.prosport.ro/liga-3/marcel-puscas-presedintele-u-craiova-1948-sa-argumenteaza-de-ce-liga-3-nu-trebuie-sa-fie-tratata-diferit-fata-de-primele-doua-ligi-si-de-ce-spune-ca-inghetarea-sezonului-nu-se-just-19131141

Anda DELIU 01 May. 2020, 16:08 Liga 3
Pe aceeași temă