Fericire maximă în Seria a 4-a a Ligii 3, după ce FRF a propus ”înghețarea” sezonului. Contracandidatele liderului U Craiova 1948 SA nu sunt deranjate că nu sunt incluse la barajul pentru promovare: ”S-a ales varianta cea mai convenabilă. Craiova e câștigătoare meritorie”

Marius ANGHEL 08 May. 2020, 12:13 Liga 3
Fericire maximă în Seria a 4-a a Ligii 3, după ce FRF a propus ”înghețarea” sezonului. Contracandidatele liderului U Craiova 1948 SA nu sunt deranjate că nu sunt incluse la barajul pentru promovare: ”S-a ales varianta cea mai convenabilă. Craiova e câștigătoare meritorie”

Dacă Foresta Suceava (Seria 1) și CS Afumați (Seria 2), echipe aflate pe podium în Liga 3, dar care ratează participarea la barajul pentru promovare în Liga 2 fiindcă nu sunt la minimum trei puncte de prima clasată, Aerostar Bacău, respectiv Unirea Slobozia, în schimb, Șoimii Lipova, a doua clasată în Seria 4, nu are nimic de comentat în această privință, ba chiar consideră ”varianta cea mai convenabilă” planul gândit de Federația Română de Fotbal pentru ”înghețarea” acestei ediții de campionat.

Pentru formația arădeană, unica propunere pentru încheierea prematură a sezonului, așa cum a prezentat ieri, Răzvan Burleanu în videoconferința cu reprezentanții cluburilor din cel de-al trei eșalon fotbalistic, nu este discriminatorie și încalcă recomandarea UEFA, așa cum au precizat Foresta și Afumați.

Radu Pop: ”S-a ales varianta cea mai convenabilă. Craiova este câștigătoarea meritorie a campionatului”

Șoimii Lipova acceptă ”înghețarea” sezonului de Liga 3 și faptul că își va ține jucătorii pe tușă până în toamnă, ba chiar recunoaște că liderul seriei din care face parte, U Craiova 1948 SA, care îi stă în față la 13 puncte distanță, este o ”câștigătoare meritorie”. Locul 2 obținut după 16 etape dintr-un total de 30 este considerat ”o performanță imensă pentru Lipova”.

„S-a ales varianta cea mai convenabilă. Poate era ceva dacă s-ar fi jucat baraje în toate seriile, baraje între primele două clasate. Pe de altă parte, vorbind realist, Universitatea Craiova este câștigătoarea meritorie a campionatului, a avut toate atuurile pentru a promova în Liga a 2-a. M-am amuzat că imediat după propunerea făcută de un coleg de la Suceava legată de obligativitatea barajelor în toate seriile, patronul Mititelu de la Craiova a intervenit și a spus că nu este de acord cu așa ceva. Probabil, se teme să mai joace de două ori cu noi…

Interesant este că toate cele 15 echipe din Seria a 4-a (n.r. – fără liderul U Craiova 1948 SA) au cerut înghețarea și respectiv promovarea Craiovei. Așa că, am terminat și acest campionat pe locul 2, la fel ca anul trecut. Este o performanță imensă pentru Lipova, a fost maxim ce am putut obține și mulțumim susținătorilor noștri, finanțatorilor și suporterilor noștri din Lipova, unde sperăm să jucăm din toamnă încolo.

Din păcate, propunerea federației cu 18 echipe în serie din toamnă, s-ar putea să ne ducă din nou în deplasări de 400 de kilometri și asta nu e chiar atât de convenabil. Dacă erau șase serii, poate erau doar distanțe de maxim 250 de kilometri și puteam merge peste tot în ziua meciului. Vom vedea cum vor fi seriile din toamnă, cred că se vor retrage câteva echipe și nu știu dacă cele care vor veni din județ au condiții să facă acest pas foarte mare, de la fotbalul județean la eșalonul al treilea”, a comentat, pentru Sport Arad, Radu Pop, președinte clubului Șoimii Lipova.

Doar două echipe din cinci promovează direct din Liga 3 în acest sezon. Restul joacă baraj tur / retur

Conform unicului plan prezentat de FRF, care va fi și adoptat dacă Comitetul Executiv al FRF îl votează, din Liga 3 ar promova direct Aerostar Bacău (Seria 1) și U Craiova 1948 SA (Seria 4), care sunt la șapte, respectiv 13 puncte distanță de a doua clasată, Foresta Suceava, respectiv Șoimii Lipova.

În schimb, în celelalte serii vor avea loc baraje, tur / retur între primele două clasate despărțite de maximum trei puncte, pentru desemnarea echipei care promovează în Liga 2: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac – CSM Slatina (Seria 3) și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare (Seria 5).

După desfășurarea a 16 etape dintr-un total de 30 ale acestui sezon, podiumul Seriei a 4-a a Ligii 3 arată astfel: U Craiova 1948 SA (42 puncte), Șoimii Lipova (29 puncte) și Crișul Chișineu Criș (28 puncte).

U Craiova 1948 SA și Șoimii Lipova au apucat să joace ambele meciuri directe din acest sezon. În tur, la Pâncota, oltenii s-au impus cu 1-0, iar în retur, la Târgu Jiu, cele două echipe au remizat, scor 2-2, în jocul care se pare că va fi ultimul desfășurat în acest an din această ediție de campionat. Arădenii au condus de două ori pe terenul craiovenilor, de fiecare dată fiind egalați.

Și Crișul Chișineu Criș e mulțumită cu locul ocupat, 3. Daniel Cherecheși: ”Înghețarea este varianta cea mai bună, așa am și răspuns la chestionar”

A treia clasată în Seria a 4-a, Crișul Chișineu Criș, aflată la 14 puncte de Craiova, e la fel de împăcată cu ideea că sezonul va fi ”înghețat”, așa cum, de altfel, a și votat. Faptul că va termina pe podium, pe locul 3, mulțumește echipa din Chișineu Criș.

„Înghețarea este varianta cea mai bună, așa am și răspuns la chestionar. Nu puteam implementa cerințele medicale, trebuia și un efort financiar foarte mare. Pentru sezonul 2020-2021 urmărim ce va fi cu pandemia, dacă se va opri undeva în vară, eu cred că va fi bine și vom putea participa în continuare la Liga a 3-a. Teoretic, vor fi 18 echipe în serie, cheltuieli un pic mai mari, dar să vedem exact câte se vor înscrie, mai este mult până atunci.

Cu această înghețare, Crișul termină pe poziția a treia, cea mai bună clasare din istoria clubului. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la această performanță, începând cu autoritățile locale și domnul primar Gheorghe Burdan și continuând cu oamenii din club, cu antrenorul Adi Abrudean, jucătorii noștri, fără a-i uita, bineînțeles, pe suporterii noștri”, a spus, pentru Sport Arad, Daniel Cherecheși, managerul clubului Crișul Chișineu Criș.

Propunere încheiere sezon competițional 2019/2020 Liga 3, prezentată de FRF:

⇒ Înghețarea sezonului competițional 2019/2020 la Liga 3;
⇒ Nu va retrograda nicio echipă;
⇒ Din Liga 3 în Liga 2 vor promova 5 echipe, astfel:
* echipele de pe locul 1 din fiecare serie sau, dacă diferența dintre locul 1 și locul 2 din fiecare serie în parte este egală sau mai mică de 3 puncte, învingătoarea dintre primele două clasate dintr-un baraj disputat în două manșe;
* se vor lua în calcul locurile/punctele la acest moment (care coincid cu punctele din momentul întreruperii campionatului). Jocurile de baraj sunt preconizate a se desfășura la sfârșitul lunii iulie (în aceeași perioadă în care se desfășoară și barajul de Liga 2 spre Liga 1).
⇒ Vor promova în Liga 3 din Liga 4 cele 14 câștigătoare ale unui baraj în 3 (14 x 3 = 42 echipe), baraje ce se vor stabili prin tragere la sorți. Datele de baraj se preconizează a fi la sfârșitul lunii iulie.
⇒ Vor retrograda din Liga 2 în Liga 3 echipele de pe locurile 16, 17, 18 (două echipe sunt retrase deja și, astfel, din cele 20 de formații de la startul sezonului mai rămân doar trei de retrogradat).

Marius ANGHEL 08 May. 2020, 12:13 Liga 3
Pe aceeași temă