Și Fotbal Comuna Recea se simte nedreptățită fiindcă e pusă să joace baraj de promovare cu Minaur Baia Mare: ”Decizia nu mi se pare normală şi corectă.” Finanțatorul respinge zvonurile că nu-și vrea echipa în Liga 2 și spune ce risc există să piardă jocurile la ”masa verde”

Răzvan STÎNGĂ, Marius ANGHEL 09 May. 2020, 14:27 Liga 3
Și Fotbal Comuna Recea se simte nedreptățită fiindcă e pusă să joace baraj de promovare cu Minaur Baia Mare: ”Decizia nu mi se pare normală şi corectă.” Finanțatorul respinge zvonurile că nu-și vrea echipa în Liga 2 și spune ce risc există să piardă jocurile la ”masa verde”

O altă echipă lider în seriile Ligii 3 afectată de planul Federației Române de Fotbal de a ”îngheța” competiția și de a decide promovatele în Liga 2 pe baza unui sistem considerat discriminatoriu de unele cluburi este ACS Fotbal Comuna Recea. Formația maramureșeană nu va fi desemnată câștigătoare a Seriei a 5-a, deci nici direct promovată în eșalonul secund, deoarece are doar două puncte în plus față de a doua clasată Minaur Baia Mare, iar forul condus de Răzvan Burleanu a decis de unul singur, neținând cont de opiniile și voturile solicitate cluburilor prin chestionarele transmise online, să organizeze un baraj tur / retur între acestea.

  • Criteriul gândit de FRF pentru stabilirea unei echipe care să promoveze din fiecare serie a Ligii 3 este următorul: ”Din Liga 3 în Liga 2 vor promova 5 echipe, astfel: echipele de pe locul 1 din fiecare serie sau, dacă diferența dintre locul 1 și locul 2 din fiecare serie în parte este egală sau mai mică de 3 puncte, învingătoarea dintre primele două clasate dintr-un baraj disputat în două manșe”.
  • Acest plan îi convine doar echipelor Aerostar Bacău (Seria 1) și U Craiova 1948 SA (Seria 4), care au un avans mai mare de trei puncte față de a doua clasată, astfel că vor promova direct în Liga 2. În schimb, în celelalte trei serii se vor organiza meciuri de baraj: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac – CSM Slatina (Seria 3) și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare (Seria 5).

Florin Gherasim: ”Este ciudată varianta barajului şi nu mi se pare normală şi corectă”

Florin Gherasim, finanțatorul-președinte al Fotbal Club Recea, susține că e de partea celor care vor ca sezonul să se termine acum, iar ierarhia actuală să stabilească și clasamentul final. Aduce ca prim argument faptul că meritul sportiv trebuie să primeze, iar parcursul echipelor pe durata sezonului, doar 16 etape din totalul de 30 în acest caz, ar fi apreciat. În caz contrar, adică varianta barajului, nu ar face nimic altceva decât să dea o mână de ajutor echipelor clasate pe locul 2 în anumite serii.

În altă ordine de idei, Fotbal Comuna Recea are câțiva fotbaliști care își termină contractele în vară și ar putea să nu accepte să joace până la terminarea sezonului. Potrivit declarațiilor lui Gherasim, dacă barajul se va desfășura după ce înțelegerile vor expira, fotbaliștii pot decide, fără probleme, să nu mai intre pe teren.

Ar fi normal să se respecte meritul sportiv. Sunt trei variante şi urmează să se ia o decizie. Este ciudată varianta barajului şi nu mi se pare normal şi corect să se dispute baraj. În primul rând, sunt jucători cărora le expiră contractele şi nu poţi să îi forţezi să mai joace. Plus că s-a decis să se joace la finalul lunii iulie, începutul lunii august, ceea ce e foarte greu pentru că nu mai ai timp să pregăteşti dosarul pentru Liga a 2-a. Cred că cea mai bună variantă este cea care s-a luat şi în campionatele din Europa care s-au închis, aceea de a îngheţa clasamentele, locul 1 promovează. Nu este normal pentru că noi am avut şi un meci greu la Cugir, acolo unde nu ne-au lăsat nici să intrăm cu maşinile în parcare, iar arbitrajul a fost cum a fost şi am avut şi două goluri anulate.

De cealaltă parte, Baia Mare a avut un meci uşor. Înainte de asta eram la patru puncte de locul 2 şi oricum, această decizie ar fi şi o discriminare pentru celelalte două echipe de la noi din serie pentru că nu ar juca baraj. Toată lumea este nemulţumită dacă se va lua decizia asta, chiar m-au sunat colegii de la alte echipe din celelalte serie şi erau supăraţi”, a declarat Florin Gherasim pentru Sportul sălăjean.

Un alt club aflat în situația celor de la Recea este Progresul Spartac. Bucureștenii nu se tem și contestă dur propunerea FRF

Mult mai tranșant privind acest plan anunțat de Răzvan Burleanu, de ”înghețare” a sezonului de Liga 3 și determinarea în acest mod a echipelor promovare, a avut finanțatorul clubului Progresul Spartac, liderul Seriei a 3-a, aflat într-o situație asemănătoare cu Fotbal Comuna Recea.

Gabriel Rădulescu acuză FRF că a scos acest baraj din joben și că îl va contesta pe căi legale, chiar boicota, dacă nu se decide promovarea sa directă în Liga 2, deoarece ocupă locul 1. Finanțatorul clubului bucureștean a transmis că era convins că ”dacă pozițiile în clasament erau invers, în seria noastră și în cea de-a cincea, nu s-ar mai fi chinuit astăzi nimeni să inventeze baraje”. Acuză, astfel, FRF de susținere pe față pentru CSM Slatina și Minaur Baia Mare.

”Credeam, naivii de noi, că la fotbal trebuie să fie promovată echipa cu cel mai bun joc și nu cea cu cei mai mulți bani! Evident, dacă un astfel de scenariu devine oficial, vom acționa pe toate căile legale pentru a-l contesta și, foarte probabil, vom boicota (și am invitat încă din timpul videoconferinței celelalte două cluburi afectate să ni se alăture) un astfel de baraj scos ”din joben”. Poate că suntem un club mic, dar nu vom accepta să fim călcați în picioare astfel”, a spus, pentru Liga2.ro, Gabriel Rădulescu, finanțator Progresul Spartac.

Un caz de infectare cu COVID-19 descoperit la una dintre echipele participante la baraj duce la ratarea promovării la ”masa verde”

Altfel, videoconferința dintre FRF și echipele din Liga 3 nu a lămurit toate situațiile și problemele care pot apărea după reluarea antrenamentelor, chiar a barajelor, dacă propunerea va fi adoptată de CEx. Una dintre ele este prezentată de Florin Gherasim.

Situația este una delicată, după cum oficialul formației din Recea a declarat. Astfel, dacă țintarul barajului a fost deja stabilit, iar o echipă depistează un caz pozitiv de COVID-19 în rândul jucătorilor, formația respectivă va pierde duelul, deși și promovarea în Liga 2.

”Eu am întrebat ce se va întâmpla în cazul în care se va infecta un jucător, pentru că toată echipa ar trebui să intre în carantină. Răspunsul pe care l-am primit a fost că dacă acest caz se va întâmpla, iar meciurile de baraj au fost deja programate, echipa infectată va pierde meciul. Sperăm să se gândească la o soluţie potrivită şi să se ia cea mai bună şi mai corectă decizie”, a spus Florin Gherasim.

Gherasim respinge zvonurile că Fotbal Comuna Recea nu-și dorește promovarea în Liga 2

Totodată, finanțatorul – președinte al clubului din comuna Recea a respins zvonurile că nu dorește promovarea în Liga 2, deoarece nu ar avea bani sau condiții de participare în acest eșalon.

”Am prezentat în videoconferinţă că noi suntem un club care deţine cinci terenuri sintetice, deţinem cinci terenuri de dimensiuni normale şi avem legitimaţi peste 100 de copii din comună. Au fost zvonuri că la noi nu s-a dorit fotbal. Nici vorba, la noi chiar s-a dorit şi avem şi o infrastructură bună pentru Liga a 2-a. În plus de asta, nu avem nicio datorie nici la federaţie, nici la stat şi nici la jucători sau antrenori. Suntem la zi cu toate plăţile”, spune Florin Gherasim pentru Sportul sălăjean.

Fotbal Comuna Recea, superioară întotdeauna în fața echipei din Baia Mare

După 16 etape desfășurate din 30 în acest sezon, Fotbal Comuna Recea ocupă locul 1 în Seria a 5-a, cu 35 de puncte, peste Minaur Baia Mare, care are 33 de puncte. În singurul meci desfășurat în 2020, primul al returului, Recea a avut o deplasare grea, la Metalurgistul Cugir (locul 4 înaintea jocului), o altă echipă cu pretenții la promovare în această serie, unde a remizat, scor 1-1. În schimb, Minaur Baia Mare a jucat pe teren propriu cu o echipă mai modestă, Sticla Arieșul Turda (locul 7 înaintea jocului) și a câștigat fără probleme, cu 6-0. Despre acest aspect a vorbit în declarațiile sale și Florin Gherasim, explicând de ce nu e corect planul FRF, deoarece, la finalul turului, cele două echipe erau despărțite de patru puncte, iar rezultatele înregistrare în singurul meci din acest an desfășurat, unele inegale ca adversitate, au dus la micșorarea distanței dintre ele.

În meciul direct din acest sezon dintre Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare, desfășurat pe stadionul ”Viorel Mateianu”, rezultatul a fost unul de egalitate, scor 1-1. Tot în acest sezon, dar în Cupa României, Recea a câștigat cu 2-0 meciul cu Minaur, chiar la Baia Mare. În plus, în precedentele trei întâlniri din Liga 3 sau Cupa României, Recea are două victorii (4-0 și 1-0), iar Minaur are un succes (1-0).

Superioritatea clubului Fotbal Comuna Recea față de Minaur Baia Mare este dovedită și de sezoanele trecute ale Ligii 3. În ediția 2018/2019, Recea a terminat pe 2, după FK Csikszereda, iar Baia Mare a fost pe 3, iar în 2017/2018, Recea încheia pe locul 2, după ”U” Cluj, în timp ce Baia Mare era în Liga 4 și promova.

Între Fotbal Comuna Recea, echipă dintr-o comună de chiar de lângă Baia Mare, și Minaur Baia Mare există și o rivalitate de câțiva ani. Primarul din Baia Mare chiar vrea și i-a propus primarului din Recea să cedeze baza sportivă pe care o deține orașului său. Cătălin Cherecheș râvnește la condițiile sportive pe care le are micuța echipă de lângă Baia Mare.

Foto: Minaur Baia Mare și Daniel Pop (jurnalmm.ro)

Răzvan STÎNGĂ, Marius ANGHEL 09 May. 2020, 14:27 Liga 3
Pe aceeași temă