Crișul Chișineu Criș și-a atins obiectivul stagional prin calificarea în play-off-ul Ligii 3: ”Am găsit calea spre performanță, dar nu avem presiunea promovării”

Călin MNERIE 13 Dec. 2021, 12:43 Liga 3

Crișul Chișineu Criș termină anul 2021 sub semnul locurilor 2 în cadrul Seriei a 8-a a Ligii 3. Din postura vicecampioanei sezonului precedent, formația arădeană de pe malui Crișului Alb și-a câștigat dreptul să joace pentru promovarea în Liga 2, dar a dat peste Viitorul Șelimbăr (acum CS Comunal Șelimbăr), formație neînvinsă sub comanda lui Florin Maxim.

”Alb-albaștrii” s-au repliat repede, au avut o toamnă fotbalistică bună și, după 13 meciuri, sunt tot pe 2, la 3 puncte în spatele liderului CSC Ghiroda și Giarmata Vii.

Crișul vrea să ajungă din nou la baraj: ”Va fi mai greu decât în sezonul precedent”

Însă, ceea ce este mai important este îndeplinirea obiectivului stagional, calificarea în play-off. Ceea ce urmează la primăvară pentru Crișul este un bonus și asta pentru că nu există presiunea promovării.

”Sigur că jucătorii, antrenorii și noi, cei din conducere, ne-am dori să fim primii sau să ajungem din nou la barajul de promovare chiar și de pe locul 2, dar e clar că va fi ceva mai greu decât în sezonul precedent. Va fi un play-off cu tur-retur-tur, vom juca împotriva celor mai bune echipe din seria noastră, s-ar putea să conteze și faptul că adversarii noștri au un lot mai stufos. Noi ne-am bazat mereu pe 13-14 băieți în această primă parte de campionat. Sperăm doar să fim feriți de accidentări sau probleme cu suspendările, căci, altfel, transferuri nu văd să facem prea multe în această iarnă. Vor sosi maximum unul-doi fotbaliști, cam tot atâția s-ar putea să plece, ca și buget nu ne putem întinde mai mult. E important ca actualul lot să fie mulțumit, să fie cu banii la zi, căci, altfel, vestiarul a găsit, în opinia noastră, calea spre performanță sportivă. Altfel, nu avem presiunea promovării, tot ce urmează pentru noi în primăvara fotbalistică va fi un bonus”, susține Sebastian Mann (foto, în dreapta), președintele Consiliului de Administrație al celor de la Crișul Chișineu Criș.

Atuul omogenității și al antrenorului: ”Gestionează excelent vestiarul și pregătește în cel mai mic detaliu meciurile”

Din cele 39 de puncte puse la bătaie în stagiunea de toamnă, Crișul a pus la păstrare 29. ”Bestia nera” s-a numit conjudețeana Progresul Pecica, care s-a impus în dublă manșă, 2-0 și 3-1 în fața trupei lui Adi Abrudean (foto sus, în stânga), Remus Lung și Ovidiu Pașcalău. Apoi au mai fost două remize albe, cu formații de play-off, CSC Dumbrăvița și Șoimii Lipova, ambele pe stadionul propriu, ce poartă numele lui Aurel Ardelean, fostul rector al Universității de Vest Vasile Goldiș, decedat în urmă cu trei ani.

”Nu am înțeles meciurile cu Pecica, o formație bună, dar care a avut multe probleme inclusiv cu echipe din coada clasamentului, iar pe noi ne-a învins de două ori. Am și jucat noi slab în acele meciuri, dar – parcă – și ei s-au mobilizat suplimentar. În fine, nu putem decât să fim mulțumiți de parcursul echipei, atâta timp cât obiectivul a fost deja îndeplinit. Fiindcă nu am schimbat prea mult la nivel de lot, am avut – parcă – un atuu la nivelul omogenității și, evident, la nivelul unității grupului. Adi Abrudean gestionează excelent vestiarul, pregătește în cel mai mic detaliu meciurile, având și avantajul că-și cunoaște deja foarte bine adversarii din serie. Avem și acest joc bazat pe soliditate defensivă, iar în față contăm, în opinia noastră, pe cel mai valoros atacant din serie, Nicu Modan (n.r. – golgheterul echipei cu 5 reușite). Sigur, el are în spatele său o echipă ce a funcționat foarte bine, cred că atita timp cât nu au fost probleme de efectiv, am fost echipa ce a schimbat cel mai puțin la nivelul primului 11”, mai afirmă Mann.

Cea mai bună arădeană, cu preocupare și pentru creșterea juniorilor UTA-ei: „Au crescut la noi”

Una dintre satisfacțiile celor de la Crișul e legată de faptul că rivala județeană, Șoimii Lipova, formație cu un lot mai stufos și condiții superioare de pregătire, este sub ea în clasament, pe locul 3, la trei puncte distanță și cu un meci mai mult jucat.

”Să spunem că și acesta e un motiv de mândrie și anume că suntem echipa arădeană cel mai bine clasată. În plus, ne și aducem contribuția și la creșterea unor tineri de la UTA. În primul rând, vorbim despre portarul Alexandru Roșca, cel care a făcut meciuri excelente, a prins încredere. E singurul portar din serie ce a primit sub zece goluri, mai exact 8. Și în cazul lui, dacă scoatem din calcul golurile primite cu Pecica, 5 la număr, ar fi avut o medie perfectă. Și a fost și integralist. Cei de la UTA ne-au spus că rămâne la Crișul până cel târziu în vara lui 2023, dar la cum evoluează s-ar putea să plece mai sus mai repede. Apoi, Haloș sau Sabău își confirmă și ei creșterea, poate ne așteptam mai mult de la Mâneran, Giurgiu și Popa, deși nu toți au avut multe minute să demonstreze. Poate în această iarnă vom mai reuși să ma împrumutăm ceva de la UTA …”, a adăugat președintele Consiliului de Administrație al Crișului, sprijinit îndeaproape de Ioan Popoviciu, noul manager al Crișului.

Într-adevăr, se aude că pe malul Crișului Alb ar putea ajunge Cristian Mihai, mijlocașul central de 17 ani din circuitul primei echipe utiste, care – însă – e prea fraged pentru Liga 1.

CSC Ghiroda și Giarmata Vii și Crișul Chișineu Criș sunt calificate matematic în play-off-ul Seriei a 8-a

După 15 etape scurse din ediția 2021-2022 a Ligii a 3-a, în Seria 8, singura cu 9 echipe în componență, după falimentul celor de la ACS Poli Timișoara, CSC Ghiroda și Giarmata Vii (32 de puncte, 14 meciuri) și Crișul Chișineu Criș (29 puncte, 13 meciuri) sunt calificate matematic în în play-off (în care merg primele clasate la finalul sezonului regular), iar Șoimii Lipova (26 puncte, 14 meciuri) și CSC Dumbrăvița (22 puncte 13 meciuri) sunt mari favorite să ocupe celelalte două locuri din Top 4.

Problema formațiilor din această serie ar fi că la baraj vor da peste CSM Reșița și, probabil, CSM Deva, formații ce reprezintă orașe cu o potență financiară importantă.

Crișul începe anul 2022 cu derby-ul județean cu Frontiera Curtici, de acasă, după care are derby-ul seriei, din Timiș, cu CSC Ghiroda și Giarmata Vii. În fine, sezonul regulat se încheie pentru trupa lui ”Știli” cu găzduirea codașei din Periam, Avântul.

Călin MNERIE 13 Dec. 2021, 12:43 Liga 3
Pe aceeași temă