SPECIAL | Cristi Brăneț, campion al României cu Oțelul, face treabă în Liga 3 cu șoferi, electricieni și muncitori în construcții: ”Am avut polițiști și angajați în penitenciare, dar au plecat.” E antrenor de conjunctură și nu vrea carieră

Răzvan STÎNGĂ 29 Aug. 2022, 16:28 Liga 3

Cristian Brăneț, campion al României cu Oțelul Galați în 2010-2011, jucător al moldovenilor și în sezonul următor, în care au evoluat în grupele Ligii Campionilor, este antrenor principal la Sporting Liești acum, în Liga 3, de aproximativ un an, dar situația e una de conjunctură.

Cristian Brăneț, antrenor de conjunctură la Sporting Liești

Brăneț a fost antrenor cu portarii la Sporting Liești până în urmă cu un an, iar apoi clubul l-a numit ”principal” pentru că nu avea altă variantă. Surprinzător sau nu, echipa a avut rezultate sezonul trecut și a fost aproape de atingerea play-off-ului Ligii 3 în Seria 2, terminând campionatul regular pe locul 5, la trei puncte de locul 4, ultimul care a dus în grupa pentru promovare.

Liga2.ro a discutat cu fostul portar despre cum e viața în Liga 3, la un club care nu e neapărat organizat la nivelul altora, care au pus bazele unor proiecte importante, prin care se dorește performanță.

Spre deosebire de anumite echipe care au bugete chiar foarte mari pentru nivelul la care activează, Sporting Liești se organizează cum poate de la sezon la sezon, iar jucătorii pe care Cristian Brăneț îi pregătește își suplimentează veniturile din fotbal, ei având, de fapt, alte meserii.

Cine sunt jucătorii echipei Sporting Liești? Șoferi, studenți, electricieni, muncitori în construcții. Polițiștii și angajații în penitenciare ”l-au părăsit” pe Brăneț

Brăneț antrenează șoferi, studenți, electricieni, muncitori în construcții și așa mai departe. Cele mai mari probleme le are atunci când Sporting Liești joacă vinerea, pentru că jucătorii nu își pot lua tot timpul liber de la muncă.

Din cauza situației financiare, care nu este nici pe departe una înfloritoare, Sporting Liești nu a făcut cine știe ce achiziții în această vară, ba din contră, s-a despărțit de câțiva titulari din sezonul trecut.

Mai mult, echipa lui Cristian Brăneț a și pierdut anumiți jucători după ce MAI a introdus o lege prin care angajații nu au voie să obțină venituri și din alte activități. Fostul portar a pierdut, astfel, polițiști și angajați ai unor penitenciare.

Nu am adus nimic în această vară, din contră, chiar au plecat jucători. Nu avem buget mare, e unul limitat. Au plecat câțiva jucători la Unirea Braniștea. Deocamdată nu am adus pe cineva, am luat juniori. Sunt șanse mai mici să ajungem în play-off în acest sezon, dar poate-poate vom reuși. Sezonul trecut am avut un grup omogen, nu pot spune că a fost o surpriză. Am făcut lucrurile bine și de aceea am fost aproape de play-off.

Braniștea are un buget ceva mai mare decât celelalte echipe din serie și a cam luat tot ce era bun de la celelalte formații cu bani mai puțini. Eu nu pot să țin jucătorii, pentru că li se oferă bani mai mulți.

Noi suntem finanțați de primărie și de o firmă locală care ne ajută. E un buget mititel. Din câte știu eu, bugetul e în jur de 600.000 de lei, cam așa, sper să nu greșesc. Dacă facem un calcul, abia plătim salariile. La noi, 90 la sută din jucători muncesc, vin după program și facem antrenamente, suntem amatori.

Avem în echipă profesor de sport, maseur, băieți care lucrează în construcții, în livrări, toată plaja, care lucrează la depozite, electricieni. Mai sunt câțiva studenți, dar nu pot trăi doar din banii pe care îi iau aici, e mai mult ca o suplimentare de fonduri fotbalul (n.r. – râde).

Au fost și polițiști, dar acum nu mai au voie să aibă venituri și din alte surse. Erau și doi jucători care lucrau la penitenciar.

Jucătorii vin după opt ore de muncă la antrenamente, e greu să faci un program, să îi antrenezi. Te anunță că nu mai pot să ajungă, că lucrează peste program, că nu pot să le dea drumul de la muncă. E oboseală, dar ei aleargă, în Cupa României am făcut un meci bun, am avut ocazii, dar ne-au bătut (n.r. – Sporting Liești a pierdut din primul tur al Cupei României, 0-2 cu Aerostar Bacău).

În perioada de pauză, dintre sezoane, am făcut antrenamente în fiecare zi, pe grupe, depinde cum au avut timp să vină jucătorii. Am făcut în fiecare zi, să îi am pe toți. Când începe campionatul, facem patru antrenamente pe săptămână.

Cea mai mare problemă e când joc vineri, pentru că nu pot să îi aduc la meci, sunt la muncă. E de apreciat ce am făcut până acum, nu am ce să le reproșez jucătorilor”, a spus Cristian Brăneț în dialogul cu Liga2.ro.

Cristian Brăneț își antrenează propriul fiu la Sporting Liești

Cristian Brăneț îl antrenează la Sporting Liești chiar pe fiul său, Andrei Brăneț, care sezonul trecut s-a remarcat, în principal, prin intervențiile avute la câteva lovituri de la 11 metri. Andrei e tot portar, iar nu mai târziu de lunile trecute a fost aproape Liga 1, de Gaz Metan Mediaș, echipă desființată între timp. Chiar și SC Oțelul s-a interesat de el.

  • Foto: Cristian Brăneț și fiul său, Andrei, după un meci Poli Iași – FCSB, din 2006.

Întrebat despre jucătorii tineri care pot face pasul în Liga 2 în viitorul apropiat, Cristian Brăneț a răspuns, pe un ton amuzant, că nu vrea să dea nume, pentru că i-ar putea ”fura” alte echipe, potente financiar.

Se pierd copiii la nivelul ăsta dacă nu sunt văzuți. Au fost ceva discuții și pentru băiatul meu, dar nu ceva concret. (N.r. – A fost vorba și de SC Oțelul?) Da, a fost vorba și de Oțelul, înainte să se desființeze Mediaș au fost ceva discuții și acolo.

(N.r. – Poate să te întreacă?) Depinde de șansă, trebuie să fii la locul potrivit. Așa a fost cu Ionuț Radu, a apărat bine cu Portugalia U21 (n.r. – în campania de calificare la EURO 2019 U21), a ajuns sus, dar acum a început slab campionatul în Serie A. Fiecare cu șansa lui.

(N.r. – Ai jucători care pot ajunge la Liga 2?) Nu dau nume, pentru că îi fură alții (n.r. – râde)”, a continuat Cristian Brăneț dialogul cu reporterul Liga2.ro.

Cristian Brăneț nu vrea să facă o carieră de antrenor principal

Chiar dacă nu are un început rău ca antrenor, Cristian Brăneț nu vrea să ajungă să facă o carieră din asta. Totul e din pasiune, o face cu pasiune, dar nu mai vrea să stea departe de familie. Anii petrecuți departe de cei dragi atunci când era în activitate i-au ajuns.

A avut ofertă chiar și din partea Federației Române de Fotbal, dar a refuzat.

Nu mi-am dorit să fiu antrenor principal, dar le-am promis oamenilor că rămân și așa a rămas. Am fost antrenor cu portarii, iar apoi am trecut antrenor principal. Acum suntem doi oameni în staff, ne descurcăm destul de greu pentru că sunt multe lucruri de făcut. Eu am Licența B, dar pentru mine e un hobby, nu vreau să fac carieră, nu o fac nici pentru bani.

Am avut oferte să merg în alte părți ca antrenor cu portarii, dar nu am vrut. Am avut ofertă și de la lotul național sub 16 ani, dar nu mai vreau să plec de lângă familie. Am jucat fotbal, am fost departe de familie, știu ce înseamnă”, a mai spus Brăneț.

Cristian Brăneț, carieră cu sute de meciuri în prima divizie, dar fără minut în Liga Campionilor

Cristian Brăneț are în jur de 200 de meciuri la nivelul primei ligi, iar în carieră a avut și o experiență în afara României, în Israel, la Hapoel Tzafririm Holon. Cea mai importantă performanță a sa este campionatul câștigat alături de Oțelul Galați, în sezonul 2010-2011.

Dunărea Galați, CSM Roman, FC Vaslui și Poli Iași sunt alte echipe pentru care a jucat Cristian Brăneț de-a lungul carierei de portar.

Ăsta e cel mai mare regret al meu, că nu am jucat în Liga Campionilor”

Sporting Liești a început cu remiză Liga 3, dar a fost eliminată din Cupa României

Sporting Liești face parte tot din Seria 2 a Ligii 3 și în acest sezon, iar în prima rundă a remizat, scor 0-0, cu Unirea Braniştea în deplasare, pe Stadionul Oțelul, din Galați, unde își dispută meciurile de acasă SC Oțelul, echipa lui Dorinel Munteanu.

Formația lui Cristian Brăneț nu continuă însă în Cupa României, după ce a pierdut, încă din runda de debut, cu Aerostar Bacău, scor 0-2.

Foto: Sporting Liești și Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/liga-3/liga-3-etapa-1-a-inceput-noul-sezon-acum-se-disputa-primele-18-meciuri-19242523

https://liga2.prosport.ro/liga-3/astra-dezmembrata-la-debutul-in-liga-3-fara-antrenor-si-cu-presedintele-trecut-ca-maseur-echipa-care-fix-acum-6-ani-elimina-west-ham-a-pierdut-rusinos-cu-real-bradu-dacia-unirea-braila-un-nou-19242593

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-timisoara-se-desparte-de-mai-multi-tineri-jucatori-pe-care-ii-imprumuta-altor-echipe-unul-dintre-ei-merge-la-o-adversara-din-liga-2-19242451

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/au-fost-stabilite-meciurile-din-turul-2-al-cupei-romaniei-doua-echipe-dintre-care-una-din-liga-2-anuntate-de-frf-drept-calificate-direct-in-faza-urmatoare-19242414

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cs-tunari-14-achizitii-inainte-de-inceperea-ligii-3-echipa-lui-vali-negru-ataca-promovarea-cu-campionul-alexandru-stan-si-cinci-jucatori-legitimati-in-liga-2-sezonul-trecut-19242231

Răzvan STÎNGĂ 29 Aug. 2022, 16:28 Liga 3
Pe aceeași temă