Antrenorul echipei Minaur Baia Mare vede ”corectă și justificată” decizia disputării unui baraj de promovare în Liga 2 cu Fotbal Comuna Recea: ”E cea mai apropiată de adevăr. Spuneam asta și dacă eram pe primul loc.” Dorin Toma vorbește despre condițiile și posibilitățile clubului său și frustrarea rivalilor

Marius ANGHEL 11 May. 2020, 09:55 Liga 3
Antrenorul echipei Minaur Baia Mare vede ”corectă și justificată” decizia disputării unui baraj de promovare în Liga 2 cu Fotbal Comuna Recea: ”E cea mai apropiată de adevăr. Spuneam asta și dacă eram pe primul loc.” Dorin Toma vorbește despre condițiile și posibilitățile clubului său și frustrarea rivalilor
  • Maramureșul va avea, cu siguranță, o echipă în noul sezon de Liga 2. Seria a 5-a a Ligii 3 a ajuns să fie controlată, după decăderea fostei divizionare secunde Luceafărul Oradea, de cele două formații din județul nordic. Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare s-au instalat în fruntea clasamentului și, după 16 etape desfășurate în această ediție, sunt despărțite de două puncte și distanțate la șapte, respectiv cinci puncte de ocupanta poziției a treia pe podium, Viitorul Șelimbăr.
  • Posibila ”înghețare” a sezonului și unicul plan expus de Federația Română de Fotbal pentru a determina promovata în situația în care primele clasate sunt departajate de maximum trei puncte trimite la un baraj tur/retur cele două grupări maramureșene.

 

Bineînțeles, ca și în celelalte serii în care promovarea se va decide la baraj, în a doua (Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu) și a treia (Progresul SpartacCSM Slatina), și în a cincea, unde se vor întâlni în dublă manșă Fotbal Comuna Recea și Minaur Baia Mare, sunt păreri contra față de planul anunțat de președintele FRF, Răzvan Burleanu, în videoconferința de săptămâna trecută cu reprezentanții cluburilor din Liga 3. Trupa din Recea voia să fie desemnată direct promovată, deoarece se află pe locul 1, iar cea din Baia Mare spune că această variantă este cea dreaptă.

Dorin Toma: ”Barajul mi se pare cea mai corectă și justificată decizie care poate fi luată. Acest lucru îl spuneam și dacă eram pe primul loc”

Dorin Toma, antrenorul echipei Minaur, susține că și-ar fi dorit încheierea sezonului în orice mod, cu desfășurarea celor 14 etape din retur rămase sau cu play-off, însă doar să se mai joace, pentru ca promovarea să se decidă pe teren. Barajul i se pare o măsură corectă în această situație.

”Consider că scenariul propus de oficialii FRF și președintele Răzvan Burleanu eu zic că e cel mai apropiat de adevăr, în condițiile în care campionatul nu mai poate fi dus la bun sfârșit cu număr de jocuri rămase. Noi ne dorim să jucăm și ne-am dori să jucăm acest campionat, sub o formă sau alta, pentru a fi decis pe teren. Așa ar fi moral și fair-play. Ținând cont că mai erau de disputat 14 etape, în joc fiind 42 de puncte, diferența de două puncte din acest moment fiind nesemnificativă, eu spun că barajul e cea mai bună și cea mai corectă departajare. Acest lucru îl spuneam și dacă eram pe primul loc. Tot același punct de vedere îl aveam.

Ținând cont de perioada asta în care suntem acum, în care nu se pot juca toate etapele sau un play-off, eu zic că echipa campioană trebuie să se decidă pe teren și barajul mi se pare cea mai corectă și justificată decizie care poate fi luată”, spune Toma pentru Liga2.ro.

Până la baraj, ”se vor mai liniști lucrurile, vor mai reveni la normal”

Dacă la Liga 1, Liga 2 și chiar Liga a 4-a nu s-a luat până acum nicio decizie concretă și se vor mai putea desfășura meciuri, FRF încercând în această perioadă să schimbe protocolul emis de autorități pentru reluarea antrenamentelor, în schimb, la Liga 3, forul condus de Răzvan Burleanu s-a grăbit să propună ca unică variantă pentru această ediție de campionat ”înghețarea” și stabilirea, în trei din cinci serii, a promovatei printr-o dublă de baraj.

Antrenorul echipei Minaur n-a spus dacă Baia Mare îndeplinește condițiile acelui protocol pentru a reveni la antrenamente sau la meciuri, însă e convins că, până la data desfășurării cele două jocuri decisive cu Recea, regulile se vor mai relaxa.

”Cred că federația a luat în calcul și acest lucru, punând jocurile de baraj la sfârșitul lui iulie, începutul lui august. Au calculat ca și pregătirea să fie făcută încât să se lege cu campionatul viitor, indiferent că ești în Liga a 2-a sau în Liga a 3-a. Până atunci, părerea mea e că se vor mai liniști lucrurile, vor mai reveni la normal și, bineînțeles că, vom avea grijă și de această măsură medicală, să îndeplinim cerințele de a proteja jucătorii, antrenorii și tot stafful”, e de părere Dorin Toma.

”Multe echipe au votat pentru anularea campionatului, ceea ce nu ar fi fost corect. Era păcat ca în acest an să nu dai o campioană”

Toma își imaginează și cum au gândit federalii planul de a trimite la baraj de promovare anumite echipe, decizia fiind valabilă în trei dintre cele cinci serii ale Ligii 3. Aerostar Bacău (Seria 1) și U Craiova 1948 SA (Seria 4) vor promova direct, deoarece sunt la o distanță mai mare de trei puncte de formația care o urmează în clasament. Pentru restul, diferența mai mică de trei puncte a dus la stabilirea a două jocuri decisive pentru desemnarea clubului care va urca în Liga 2.

”Ținând contă că federația vrea să fie un număr limitat de jocuri și echipele cele mai apropiate valoric să nu fie niciuna nedreptățită, de aceea cred că s-a luat această diferență mică sau egalitate. Craiova are 13 puncte avans, iar Bacăul are șapte puncte. Cred că din această cauză nu au mai luat în considerare jocurile de baraj în seriile lor. În cazul Seriei 1 (n.r. – unde diferența dintre Aerostar și Foresta e de șapte puncte), ținând cont că nu se mai poate disputa campionatul, celor 14 jocuri, iar atunci trebuie să fie un număr mic de jocuri pentru a fi protejată toată lumea și de a da o campioană pe teren, cred că este măsura cea mai corectă, să nu favorizeze sau nedreptățească pe nimeni. Nu era corect nici să se anuleze campionatul. Multe echipe au votat pentru anularea campionatului, ceea ce nu ar fi fost corect. Echipele au investit foarte mult, s-au bătut să promoveze. Era păcat ca în acest an să nu dai o campioană și, la fel, era păcat să dai niște campioni care încă nu erau, care nu aveau un avans simțitor față de altă echipă, spune, pentru Liga2.ro, antrenorul echipei Minaur Baia Mare, aflată la două puncte în spatele liderului Fotbal Comuna Recea.

Campionatul s-a întrerupt chiar înaintea meciului Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare: ”Lucrurile puteau sta total invers acum”

Două luni au trecut de când competițiile sportive au fost suspendate din cauza pandemiei de COVID-19 și sportivii au fost nevoiți să se pregătească individual, fiecare acasă la el, nu în condiții profesioniste. Dorin Toma spune cum s-a descurcat el și echipa sa în această perioadă, dar a readus în discuție și barajul pentru promovare și a amintit că fix în etapa care urma să se joace dacă Liga 3 nu s-ar fi oprit ar fi avut meci chiar cu Fotbal Comuna Recea, iar situația din clasament putea arăta altfel în acest moment, poate chiar cu Minaur pe primul loc.

”A fost greu, ca pentru toți. Am făcut antrenamente prin aplicațiile care sunt la modă în acest moment, antrenamente adaptate la spații reduse, foarte puține alergări, pentru că nu era voie să ieșim, multă forță. Încercăm să ne adaptăm. Acum așteptăm și noi decizia federației și sperăm să fie una favorabilă în a se juca, sub o formă sau alta, etape sau baraj. Suntem pentru a se juca. Dacă decizia federației este să se joace baraj, atunci vom juca baraj. Noi ne conformăm și nu avem niciun fel de problemă.

Noi am și început campionatul și cu trei etape din patru în deplasare, în tur, iar acum, în retur, se echilibra această balanță. Campionatul s-a întrerupt înainte de meciul direct, pe care îl juca la Recea și pe care, dacă îl câștigam, lucrurile stăteau total invers acum. Știu că e frustrant și pentru adversarii noștri să stea cinci-șase ani în Liga a 3-a, să încerce să promoveze. Anul trecut au avut un avans de șase puncte și au pierdut promovarea. Fotbalul, din punctul meu de vedere, se joacă pe teren. E în spiritul fair-play-ului și al recomandărilor UEFA, iar la final, în cazul nostru, Baia Mare, județul Maramureș, să aducă din nou spectatorii în Liga a 2-a. Suntem două echipe din același județ, același oraș aproape.

Noi, în etapa următoare, dacă s-ar fi jucat, puteam să fim pe primul loc. Mergeam cap la cap. Eu zic că actuala variantă este cea mai corectă și părerea asta o au și adversarii noștri. Gândind ca un jucător și antrenor, îți dorești întotdeauna să joci, iar rezultatele să fie pe teren. Altfel e o promovare jucată decât una în care te face campion în acest moment, folosindu-te de conjunctura aceasta”, susține Toma, care a avut vârful carierei de jucător la CFR Cluj și Gloria Bistrița, iar ultima dată a jucat la FC Maramureș Universitar Baia Mare, echipă pe care a și antrenat-o și promovat-o în Liga 2. Ulterior a mai condus echipa Viitorul Ulmeni.

Baia Mare a fost ultima dată în Liga 2 în 2016, când părăsea eșalonul pe ușa din spate, nu din punct de vedere sportiv

Intrarea în această criză generată de pandemia de COVID-19 a determinat și conducerea clubului din Baia Mare să trimită angajații și sportivii în șomaj tehnic în această perioadă în care competiția este oprită. Dorin Toma speră să se treacă cu bine peste această situație nemaiîntâlnită și să se revină la normal în scurt timp.

”Nu sunt probleme. Noi, din momentul declanșării stării de urgență, am intrat în șomaj tehnic, ca majoritatea echipelor, dacă nu chiar toate. Ne adaptăm, încercăm, și ne dorim să ca fotbalul să meargă mai departe, la fel și fotbalul și să ne apărăm șansele pe teren. Așteptăm decizia oficială a federației și, în funcție de datele de desfășurare a meciurilor, să ne calculăm programul de pregătire, programul medical”, a declarat, pentru Liga2.ro, Dorin Toma, care a vorbit și despre condițiile de la Baia Mare și posibilitatea orașului de a susține un club în Liga 2, competiție în care ultima dată a avut echipă în sezonul 2015/2016, când a terminat pe locul 4 în Seria 2, aproape de locurile promovabile, însă apoi s-a retras din competiție din cauze financiare: ”Am mai fost în Liga 2 și acum patru-cinci ani. Dacă aveam puțină stabilitate, promovam chiar la Liga 1. Din păcare, am avut o șansă uriașă în acea perioadă, dar atunci nu s-a putut. Atunci am pierdut toată echipa, șapte-opt jucători care au plecat la Liga 1, doi jucători au mers în străinătate, alții doi la Liga a 2-a. A fost o echipă foarte frumoasă și e păcat de ce s-a întâmplat atunci. Plus că aveam un centru de copii și juniori foarte bun, cu republicani, pe care îl avem și acum. Suntem pregătiți în orice moment pentru a face pasul la nivelul superior”.

Fiind un club de drept public, Minaur Baia Mare poate promova cel mult până în Liga 2, la Liga 1 fiind interzisă această formă juridică. Dorin Toma știe că la Baia Mare se dorește rezolvarea acestei situații, pentru ca echipa să poată ajunge și în prima ligă.

”Din câte știu, se lucrează și la acest aspect. Pe viitor se dorește să se facă acea schimbare în organizarea clubului, pentru că se dorește și Liga 1 la Baia Mare în viitorul apropiat”, a mai spus Dorin Toma pentru Liga2.ro.

La începutul anului, primarul Cătălin Cherecheș anunța că echipa de fotbal se va desprinde de Clubul Sportiv Municipal Minaur în situația în care va promova în Liga 2 și va fi redenumită FC Maramureș, marcă înregistrată deja la OSIM. Edilul-șef al orașului Baia Mare vorbea și despre construirea unui nou stadion.

Foto: Minaur Baia Mare

Marius ANGHEL 11 May. 2020, 09:55 Liga 3
Pe aceeași temă