CSM Slatina aplaudă decizia FRF de a o trimite la baraj de promovare cu liderul Progresul Spartac: ”Ne-am fi dorit să se joace toate meciurile, dar, dată fiind situaţia, considerăm corectă propunerea FRF. A gândit bine”

Marius ANGHEL 09 May. 2020, 12:01 Liga 3
CSM Slatina aplaudă decizia FRF de a o trimite la baraj de promovare cu liderul Progresul Spartac: ”Ne-am fi dorit să se joace toate meciurile, dar, dată fiind situaţia, considerăm corectă propunerea FRF. A gândit bine”

CSM Slatina este una dintre principalele beneficiare a unicii variante propuse de Federația Română de Fotbal cluburilor din Liga 3 pentru încheierea acestui sezon 2019/2020: ”înghețarea” ediției după 16 etape, nu retrogradează nimeni, dar promovează cinci formații, direct sau în urma unui baraj, în funcție de câte puncte sunt între prima și a doua clasată din cele cinci serii. Echipa clasată pe locul 2 în Seria a 3-a își freacă mâini de bucurie după ce Răzvan Burleanu a anunțat că o va trimite la barajul pentru promovare cu liderul Progresul Spartac. Bucureștenii au ieșit imediat la atac și au acuzat FRF, amenințând că vor boicota barajul dacă se menține această variantă și că vor merge în instanță pentru a-și face dreptate.

Criteriul pentru stabilirea unei echipe care să promoveze din fiecare serie a Ligii 3 este următorul: ”Din Liga 3 în Liga 2 vor promova 5 echipe, astfel: echipele de pe locul 1 din fiecare serie sau, dacă diferența dintre locul 1 și locul 2 din fiecare serie în parte este egală sau mai mică de 3 puncte, învingătoarea dintre primele două clasate dintr-un baraj disputat în două manșe”.

Astfel, cum Progresul Spartac și CSM Slatina sunt la egalitate de puncte după 16 etape în Seria a 3-a a Ligii 3, bucureștenii fiind lideri datorită golaverajului mai bun, cele două echipe vor merge la barajul tur/retur care se preconizează a se desfășura la sfârșitul lunii iulie.

Cristian Scheau: ”Considerăm corectă şi în spiritul meritului sportiv propunerea FRF”

CSM Slatina susține prin directorul sportiv Cristian Scheau că și-ar fi dorit disputarea tuturor meciurilor rămase din retur, însă, cum pandemia de COVID-19 a dus la varianta ”înghețării” sezonului pentru că echipele nu au posibilități materiale și financiare să continue această ediție în condițiile cerute de autorități, consideră corectă, din toate punctele de vedere, propunerea anunțată de Răzvan Burleanu, cu baraj de promovare împotriva liderului Progresul Spartac.

”Ne-am fi dorit să se joace toate meciurile, dar, dată fiind situaţia generată de pandemia COVID-19, considerăm corectă şi în spiritul meritului sportiv propunerea FRF.

Conducerea FRF a gândit bine propunerea şi din punct de vedere financiar, înaintând date de începere a pregătirii şi de desfăşurare a meciurilor de baraj aproximativ în aceleaşi perioade în care echipele şi-ar relua pregătirea pentru campionatele viitoare de Liga a 2-a şi Liga a 3-a. Cine este mai bun să câştige pe teren. Asta este important, asta este în spiritul fair-play-ului şi a recomandărilor UEFA, în spiritului sportului, în spiritul performanţei”, a precizat, pentru Gazeta nouă, Cristian Scheau.

CSM Slatina: ”Şi noi ne considerăm nedreptăţiţi că ocupăm locul 2, din cauza deciziilor greşite ale arbitrilor”

După 16 etape desfășurate din acest sezon al Ligii 3, dintr-un total de 30, în Seria a 3-a, Progresul Spartac și CSM Slatina au o serie de rezultate identică (11 victorii, patru egaluri și o înfrângere, 37 de puncte), doar golaverajul departajându-le. Bucureștenii au 43-9, în timp ce slătinenii au 34-9, fapt care i-a dus la clasarea pe locul 2.

În etapa a 9-a a Ligii 3, CSM Slatina și Progresul Spartac, care erau și atunci primele clasate, însă în ordine inversă ca acum, au remizat, scor 2-2, la Slatina, pe stadionul 1 Mai. Gazdele au condus cu 2-0, după reușitele lui Vasile Gheorghe (43) și David Oprescu (59), dar oaspeții au restabilit egalitatea prin golurile lui Lucian Acasandrei (78) și Ionuţ Tudorache (90+5), acesta din urmă fiind contestat de olteni pentru că nu ar fi depășit linia porții.

Scheau e de părere că echipa sa a fost neîndreptățită în acest sezon de arbitraj și că normal ar fi trebui să fie liderul Seriei a 3-a.

”Şi noi ne considerăm nedreptăţiţi că ocupăm locul 2, din cauza deciziilor greşite ale arbitrilor, care ne-au defavorizat, anulându-ne un gol şi validând adversarilor, în minutul 96, un gol pe care doar brigada de arbitri l-a văzut. În sprijinul a ceea ce spun, stă decizia CCA, care a acordat sancţiuni mari în urma analizei prestaţiei brigăzii de arbitri din acel meci. Şi încă un aspect important trebuie adus în atenţie. Departajarea la golaveraj este un criteriu provizoriu, care se aplică în timpul desfăşurării campionatului. Criteriul principal la final este rezultatul meciurilor directe, unde şi acolo suntem la egalitate”, a mai spus Cristian Scheau sursei citate mai sus.


CSM Slatina și Progresul Spartac, echipe aflate la egalitate de puncte în fruntea Seriei a 3-a a Ligii 3 după 16 etape, au remizat în tur, la Slatina, scor 2-2. Bucureștenii au egalat în minutul 90+6, golul fiind controversar.

Progresul Spartac acuză FRF că a inventat barajul special pentru CSM Slatina și Minaur Baia Mare și că îl va boicota

După anunțul lui Răzvan Burleanu despre ”înghețarea” sezonului de Liga 3 și trimiterea echipele de pe primele locuri în care diferența este de maximum trei puncte, Progresul Spartac a acuzat FRF că a scos acest baraj din joben și că îl va contesta pe căi legale, chiar boicota, dacă nu se decide promovarea sa directă în Liga 2, deoarece ocupă locul 1.

Finanțatorul clubului bucureștean a transmis că era era convins că ”dacă pozițiile în clasament erau invers, în seria noastră și în cea de-a cincea, nu s-ar mai fi chinuit astăzi nimeni să inventeze baraje”. Acuză, astfel, FRF de susținere pe față pentru CSM Slatina și Minaur Baia Mare.

Mai mult, Progresul are informații că CSM Slatina și-a băgat deja în carantină jucătorii, fiindcă știa din timp ce o să decidă forul condus de Răzvan Burleanu.

”Credeam, naivii de noi, că la fotbal trebuie să fie promovată echipa cu cel mai bun joc și nu cea cu cei mai mulți bani! Evident, dacă un astfel de scenariu devine oficial, vom acționa pe toate căile legale pentru a-l contesta și, foarte probabil, vom boicota (și am invitat încă din timpul videoconferinței celelalte două cluburi afectate să ni se alăture) un astfel de baraj scos ”din joben”. Poate că suntem un club mic, dar nu vom accepta să fim călcați în picioare astfel”
Gabriel Rădulescu, finanțator Progresul Spartac, pentru Liga2.ro

Și managerul – antrenor principal Andrei Erimia este total nemulțumit de modul în care s-ar putea încheia acest sezon de Liga 3. Acesta bine cu o propunere pentru FRF, dacă ”tot vreți neapărat să promovați niște echipe de pe locul 2”.

”Dacă chiar vrea să împace pe toată lumea, FRF are ca soluție să ne promoveze pe toți, locurile 1 și 2 din fiecare serie, și să facă în noul sezon două serii de 14 echipe la Liga 2. Dacă tot vreți neapărat să promovați niște echipe de pe locul 2, faceți două serii la Liga 2. Astfel micșorați și cheltuielile și împăcați pe toată lumea”, a comentat, pentru Liga2.ro, și Andrei Erimia, managerul clubului Progresul Spartac.

CSM Slatina și U Craiova 1948 SA puse special de FRF în serii diferite, pentru a nu fi rivale în lupta pentru promovare

În lumea fotbalului, cel puțin la nivelul Ligii 3, se știe că aranjarea seriilor din acest sezon s-a făcut pentru a favoriza anumite cluburi, cum sunt CSM Slatina sau U Craiova 1948 SA. Deși Slatina și Craiova sunt două orașe aproapiate, care, în mod normal ar fi trebui să joace unul împotriva altuia, FRF a preferat să le mute în serii diferite, pentru a le facilita promovarea în Liga 2.

Astfel, CSM Slatina, club susținut puternic politic, a fost repartizată în Seria 3, cu echipele din Oltenia, printre care și U Craiova 2, și altele din Muntenia, ba chiar Transilvania, cazul Brașovului sau Râșnov. În timp ce U Craiova 1948 SA, echipa lui Mititelu, a fost mutată în Seria 4, cu majoritatea formațiilor din Banat și Crișana. Motivația federației în cazul acesteia din urmă ar fi simplă: echipei nu i se permitea să joace la Craiova, așa că și-a mutat meciurile de acasă la Drobeta Turnu Severin, apoi la Filiași și în cele din urmă la Târgu Jiu.

În Seria 5, Minaur Baia Mare, altă echipă sprijinită cu mulți bani publici, trebuia să aibă cale liberă spre Liga 2, însă s-a demonstrat mai slabă decât Fotbal Comuna Recea, echipa unei comune chiar de lângă Baia Mare.

La aceste aspecte face referire și finanțatorul Progresului Spartac atunci când spune că ”dacă pozițiile în clasament erau invers, în seria noastră și în cea de-a cincea, nu s-ar mai fi chinuit astăzi nimeni să inventeze baraje”.

Marius ANGHEL 09 May. 2020, 12:01 Liga 3
Pe aceeași temă