Andrei Poverlovici a pus punct carierei de fotbalist: ”Toată viața mea s-a învârtit în jurul fotbalului. Acum nu duc dorul de fotbal.” Fostul fundaș al mai multor echipe pentru care a jucat în Liga 2 și 1 are câteva propuneri pentru șefii FRF și LPF

Adi MARICA 11 Jun. 2022, 14:39 Liga 3

Andrei Poverlovici (36 de ani), fost fotbalist la mai multe echipe în Liga 2, ultima dată sub contract cu Olimpic Cetate Râșnov, club din Liga 3, a spus, zilele trecute, adio carierei de fotbalist. Nu a fost strălucitor, însă mereu când a fost pe teren a dat totul.

Cel mai bine o spune chiar el. ”Eu nu am fost niciodată un jucător determinant pentru o echipă de Ligă 1, dar nu m-am ferit niciodată de dueluri, am băgat piciorul la minge. Am și eu regretele mele. Când am plecat prima oară de acasă, am făcut greșeli. Atunci când ești tânăr te ia valul. Nu am avut mari calități. Am avut limitele mele fizice. Dorință și ambiție am avut, dar nu a fost de ajuns. Am stat de trei ori pe bară din cauza accidentărilor, dar niciodată nu am fost operat. În ultimul sezon m-am chinuit să joc fotbal. Programul de la școală unde sunt profesor, acasă doi copii, antrenamente, meciuri. Toată viața mea s-a învârtit în jurul fotbalului. Acum nu duc dorul de fotbal. Sunt profesor de educație fizică și sport. Dimineața merg la școală și îmi consum energia cu elevii, apoi vin acasă și mă ocup de fetele mele, Sofia și Natalia. Chiar nu vreau să pierd acești ani frumoși din viața lor”, spune ”Pove”.

Cum se caracterizează fotbalistul Poverlovici? ”Muncitor și atât!”

Andrei Poverlovici a început fotbalul și l-a terminat cu Lucian Petre antrenor

Andrei Poverlovici a început fotbalul la CSȘ Brașovia, cu antrenorul Lucian Petre. Culmea, tot cu Petre Lucian și-a încheiat și cariera de fotbalist, luna trecută, la Olimpic Cetate Râșnov.

”Am început fotbalul cu antrenorul Lucian Petre și tot cu el am încheiat activitatea. Așa a fost să fie”, povestește Poverlovici.

De la CSS Brașovia, ”Pove” a trecut la FC Brașov, unde avea să câștige două titluri naționale la juniori B (2000) și juniori A (2001) cu Adrian Szabo antrenor și o generație de excepție din care au mai făcut parte Romeo Surdu, Marius Constantin, Cristian Dănălache, Cristi Cristi, Luca sau Vasiliu.

Debut la seniori contra Stelei

Pasul la seniori a venit firesc, iar Gabi Stan l-a aruncat în luptă în toamna lui 2004, într-un meci pe fostul ”23 August” (actuala Arena Națională) contra Stelei antrenate atunci de Walter Zenga.

”Gabi Stan nu mi-a spus nimic până în ziua meciului, probabil pentru a nu-mi da emoții mai mari decât ar fi trebuit. Înainte de masa de prânz m-a chemat la el și mi-a spus: «Vezi că te bag să joci, e un meci cu presiune, o să joci la mijloc și trebuie să-i faci marcaj om la om lui Dorinel Munteanu atunci când intră în ultimii 30 de metri.» Emoții? Evident! Am încercat eu ceva, nu m-am făcut de râs, dar nici nu am fost foarte mulțumit de jocul meu. Am jucat tot meciul, dar aveam cârcei din minutul 60! Am avut și o bară! În final am pierdut cu 2-3, iar Buga a dat goluri. Știu că după acel meci presa locală mă cerea titular! Eu mă întrebam ce vor ăștia de la mine? Eu nu aveam încă 18 ani!”, își amintește Poverlovici.

”Un băiat la locul lui și sunt convins că putea să obțină mai mult în cariera sa. L-am debutat într-un meci cu Steaua și am considerat că poate juca mijlocaș central. Și-a făcut datoria”, își amintește antrenorul Gabi Stan despre Poverlovici.

”Primii bani din fotbal i-am câștigat la juniori la FC Brașov. Aveam salarii și masă asigurată de club. Prima sumă mai importantă din fotbal am câștigat-o cu Răzvan Lucescu antrenor la FC Brașov. Îi plăcea cum mă antrenam și îmi dădea prima dânsului! Când m-am dus acasă cu banii, mama m-a întrebat: «Băi, tu ai furat banii?» Am luat două televizoare în casă plus alte multe lucruri”
Andrei Poverlovici

Cariera lui Poverlovici, povestită chiar de el

Poverlovici avea să plece de la FC Brașov la Unirea Alba Iulia, iar clubul brașovean avea să încaseze 80.000 de dolari, o sumă mare pentru anii 2000, mai ales pentru o echipă de Liga a 2-a.

”Am puține meciuri la FC Brașov, asta și pentru că am prins perioada când s-a retrogradat. A început reconstrucția, s-a pus accent în Liga a 2-a pe jucătorii tineri în prima parte în care am jucat și eu, apoi s-a mizat pe jucători experimentați pentru a promova. Am jucat în prima parte a sezonului sub comanda lui Răzvan Lucescu, apoi, în iarnă, m-am transferat la Alba Iulia. A fost cea mai bună alegere pentru mine! Câștigam bine, iar FC Brașov a luat 80.000 de dolari de la Alba Iulia, o echipă de Liga 2! M-am impus în echipă, am jucat, am terminat returul pe podium, iar următorul sezon am jucat în toate meciurile și am promovat în Liga 1! În Liga 1 cu Unirea Alba Iulia chiar nu am avut șansă, jucam bine acasă, dar în deplasarea nu am emis prea multe pretenții. În final am retrogradat. De la Alba Iulia am plecat la Victoria Brănești, unde a urmat o nouă retrogradare. Am plecat la Botoșani, unde am jucat trei ani. La Botoșani a fost cea mai bună perioadă, acolo am cunoscut-o pe soția mea, Ramona, iar fotbalistic au fost doi ani de Liga 2 și apoi promovarea în Liga 1. După promovarea în Liga 1, antrenorul Leo Grozavu mi-a spus că sunt a patra variantă ca fundaș central. Cei de la Corona mi-au făcut o ofertă, erau aceeași bani, dar m-am gândit că vin acasă și așa am rămas în Liga 1, dar a urmat tot o retrogradare. Am acceptat să merg la Voluntari, în Liga a 2-a, la recomandarea lui Dinu Todoran. Am găsit o echipă bine organizată, cu stabilitate financiară. Am promovat în Liga 1, dar după un meci cu Petrolul, în care am luat cartonaș roșu, s-a schimbat antrenorul. A venit Stoican și el mi-a spus că se bazează pe alți jucători. Am ales să revin la FC Brașov în Liga a 2-a, în vara lui 2015. Se pleca la drum cu Bodea și Stere antrenori. Au fost mai bine de doi ani și jumătate extrem de dificili din toate punctele de vedere. Îmi amintesc că la un meci au strâns suporterii niște bani pentru noi. Aveam o echipă mai bună ca Sepsi OSK, dar clubul a fost sugrumat de haosul financiar. Atunci m-am gândit pentru prima oară că este mai bine să mă las de fotbal. Mama lucra în Germania, am mers acolo cu soția mea, dar era un singur post, așa că ne-am întors în țară. M-am dus la Hărman. Condiții modeste, bani puțini. A venit oferta să joc la SR Brașov. Se anunța un proiect măreț. Am prins returul din Liga a 4-a, am câștigat barajul de promovare, iar în primele luni de Liga 3 au apărut problemele. Din ianuarie 2019 am făcut pasul la Cetate Râșnov și de aici m-am retras”, spune Poverlovici, un mic rezumat al carierei sale de fotbalist.

Chiar dacă a lucrat destul de puțin cu antrenorul Leo Grozavu, ”Pove” spune că acesta este cel mai bun tehnician cu care colaborat: ”Chiar dacă am lucrat puțin cu Grozavu, mereu l-am apreciat pentru organizare. Mi-a plăcut foarte mult.”

În topul celor mai buni atacanți cu care s-a duelat în Liga 1, pe lista fundașului brașovean se află Junior Morais, Bogdan Stancu, Attila Hadnagy și Cristian Bud. ”Brazilianul Junior Morais era fantastic. Apoi Bogdan Stancu de la Steaua. Ambii fotbaliști peste media campionatului nostru. Atacanți speculanți au fost și Attila Hadnagy și Cristi Bud. Hadnagy nu impresiona la antrenamente, dar la finalizare era top”, spune Andrei Poverlovici.

Propuneri pentru șefii fotbalului

Fotbalul românesc este într-o cădere liberă de ani buni. Poverlovici are câteva propuneri pentru șefii FRF și LPF.

”E greu să fii fotbalist în România dacă nu joci la o echipă de top. Acum sunt și câteva echipe de Liga 2 care asigură condiții și salarii bune. În primul rând aș limita numărul jucătorilor străini în Liga 1, iar în Liga a 2-a chiar nu aș lăsa jucători străini. Cel mai bine este să te axezi pe jucători tineri, din propria pepinieră, iar FRF să acorde bonusuri pentru cluburile care mizează pe juniori”, a spus Poverlovici.

Bluf total la ”New FC Brașov”?

Despre fotbalul brașovean, Poverlovici spune că a regresat mult în ultimii ani.

”Noi în loc să evoluăm am regresat fantastic. Drept dovadă, rezultatele din ultimul deceniu. Agonie cruntă. Nu am fost în stare să construim un stadion, nu sunt terenuri de antrenamente. Toți brașovenii îi doresc o echipă în Liga 1. Acum, în 2022, FC Brașov nu poate alcătui o echipă doar cu jucători brașoveni. Se aduc jucători străini că așa e la modă. Ok, dar s-ar putea să fie un bluf total și să se scurgă și o grămadă de bani în alte părți. Este clar că trebuie un proiect serios, cu un președinte care să poate decide și un antrenor care să fie lăsat să-și facă treaba”, a încheiat Poverlovici.

La seniori, Andrei Poverlovici a jucat la FC Brașov ( Liga 1 și Liga 2), Unirea Alba Iulia (Liga 2 și Liga 1) , Victoria Brănești (Liga 1), FC Botoșani (Liga 2 și Liga 1), Corona Brașov (Liga 1), FC Voluntari (Liga 2 și Liga 1). În ultimii ani, ”Pove” a jucat la AFC Harman (Liga 3), SR Brașov (Liga 4 Brașov și Liga 3), iar ultima echipa la care a evoluat a fost Olimpic Cetate Râșnov (Liga 3).

Urmează etapa în care profesorul Poverlovici își va putea pune amprenta și experiența acumulată și în slujba elevilor.

 

”Peste tot unde am jucat, mai puțin la FC Botoșani, am pierdut bani. Când am plecat de la Botoșani aveam de primit bani, dar nu semnasem niciun act. Aveam doar cuvântul președintelui Cornel Șfaițer. S-a ținut de cuvânt. Este un președinte atipic pentru fotbalul românesc, jos pălăria”
Andrei Poverlovici

https://liga2.prosport.ro/seria-1/incep-sa-se-dezmorteasca-lucrurile-la-fc-brasov-s-au-virat-bani-catre-doi-fosti-jucatori-raman-problemele-cu-antrenorul-ilie-stan-19234727

https://liga2.prosport.ro/seria-1/spectacol-cu-ana-si-luana-la-brasov-noi-variante-pentru-conducerea-clubului-de-sub-tampa-19234416

https://liga2.prosport.ro/seria-1/de-toata-jena-fc-brasov-are-o-datorie-de-3000-de-lei-catre-un-fost-fotbalist-al-ei-cu-care-ajunsese-la-un-acord-de-reziliere-amiabila-19234306

https://liga2.prosport.ro/seria-1/jocuri-politice-la-fc-brasov-uite-presedintele-nu-e-presedintele-consilierul-sebastian-badulescu-se-contrazice-singur-in-privinta-lui-marin-mitran-19233939

Adi MARICA 11 Jun. 2022, 14:39 Liga 3
Pe aceeași temă