Maradona…Mamut…manita. U Craiova l-a omagiat pe ”Pibe d’Oro”, în drum spre optimile Cupei României! Progresul Spartac n-a mai putut produce o surpriză și pe ”Ion Oblemenco”

Cosmin STAICU 27 Nov. 2020, 23:03 Cupa României

Trecerea în nefiinţă a celui hărăzit cu harul divin în fotbal nu putea fi ignorată în cel mai „sud-american” ori „napoletan” ţinut din România. Oltenii au jucat cu chipul lui Maradona pe piept, mesajul „AD10S Diego” fiind prezent şi pe tricouri, dar şi în Peluza Nord. Acolo unde fanii au arborat tricouri şi fulare închinate lui Pibe d’Oro şi au afişat mesajele:. „Vicini al popolo napoletano. RIP eterno Dio del calcio!” „Alături de poporul napoletan. Odihneşte-te în pace, Dumnezeul etern al fotbalului!” şi „Fuerza Argetina, la morte no es la final, Diego vive, es immortal”„Luptă, Argentina, moartea nu reprezintă finalul, Diego trăieşte, este nemuritor”.

Totodată, „La vida tombola” de la Manu Chao, una dintre zecile de melodii închinate lui Maradona, a înlocuit imnul Ştiinţei, înainte de meci.

În aceste condiţii speciale, cei de la Progresul Spartac s-au felicitat probabil încă o dată că au ales să vină în Bănie, deşi aveau rol de gazdă. O ocazie unică pentru tinerii „progresişti”, care au aliniat o formulă în care un singur jucător nu se încadra la „under 21”. O mie de lei era media salarială lunară a puştilor de la Progresul Spartac, cam cât câştigă Nistor într-o jumătate de zi la Universitatea Craiova.

Papură nu a menajat niciun jucător important

După ce a pierdut ambele meciuri din Cupă în care a fost antrenor al Craiovei, Papură a suflat şi-n iaurt de data asta, aşa că, deşi avea un adversar de Liga a 3-a, ales ce avea mai bun la dispoziţie. Numai că aşa-zisele vedete ale oltenilor au intrat oarecum nemotivate, pe călcâie, alergând cu încetinitorul, de parcă diferenţa de două eşaloane le-ar fi asigurat din start accesul în optimi.

Şi în aceste condiţii, după primul sfert de oră, puştii Progresului aveau deja două cornere, două ocazii ratate şi un penalty neacordat, la faultul asupra lui Bic asupra lui Andrei Grigore. Centralul avea să facă dreptate câteva minute mai târziu, când a ignorat faptul că Bălaşa a fost tras de tricou în careul advers.

Dacă majoritatea oltenilor au tratat superficial începutul de meci, unul dintre ei a arătat că este chiar sub nivelul adversarilor, Alex Câmpanu, cel pe care Rotaru a achitat o jumătate de milion de euro omologului de la Botoşani, şi care a fost ridicol cât a jucat.

Mamut a spart gheaţa pe ”Ion Oblemenco”

Abia după o jumătate de oră a reuşit Craiova să se impună cu adevărat. Deşi pare o propoziţie din animaţia „Ice Age”: Mamut a spart gheaţa.

După 7-8 ocazii ratate de când a fost adus la Craiova, masivul croat a scăpat de ghinion, în meciul de Cupă. La centrarea lui Vătăjelu, a profitat de statura sa şi a punctat de lângă singura bară pe care nu o nimerise la meciul cu Chindia. Tot cu o lovitură de cap şi-au dublat avantajul oltenii, din fază fixă. Bic a apărut de această dată la a doua bară, pe o deviere, şi el marcând pentru prima dată la Universitatea.

Şi pentru că a fost repriza premierelor, Ofosu a dat şi şi el cel dintâi gol în alb-albastru, unul mai simplu decât îşi imagina.

Căpitanul oaspeţilor, Lixandru, a gafat şi i-a înlesnit un assist lui Mamut, croatul lăsându-l cu poarta goală pe colegul din stânga atacului. Calificarea s-a decis astfel din prima repriză, lipsa de experienţă a „progresiştilor” fiind speculată la maxim de vicecampioana României.

Încă două „cadouri” pentru olteni, în partea secundă

În partea a doua a continuat antrenamentul Craiovei. Bărbuţ a taxat şi el naivitatea portarului Voican şi a scos un penalty. Bălaşa a transformat, deşi îi putea oferi colegului de linie, Marius Constantin, ocazia de a marca primul gol în alb-albastru.

Apoi oltenii nu au putut şi nici nu prea au mai avut chef să treacă de barajul advers, dar au mai mai primit un cadou de la „progresişti”, în urma căruia Mamut a făcut „dubla”, cu un şut necruţător din întoarcere.

Până la urmă, partida a fost prilej pentru Papură să-şi pună elevii într-un antrenament util, pentru olteni, să-l omagieze pe Diego Armando Maradona, iar pentru tinerii jucători ai Progresului Spartac, să facă o vizită istorică pe legendarul stadion „Ion Oblemenco”, acum în varianta modernă.

PROGRESUL SPARTAC – UNIVERSITATEA CRAIOVA 0-5

Ivan Mamut 29′, 84′, Ovidiu Bic 35′, Reagy Ofosu 45′, Mihai Bălaşa 57′ – penalty

Progresul Spartac: And. Voican – Vl. Petruţ, Parfeon, Vl. Alexandrescu, Lixandru (cpt.) – Andr. Grigore, Petcu, Rz. Milea (Ohaci 71′), M. Diţu (Tong 85′) – Mih. Ion (Cazaciuc 46′, Şt. Pacionel 62′), Ed. Radu (Al. Bodea 46′)
Rezerve neutilizate: Jipa – Ed. Matei, I. Costea, Cîrlig
Antrenor: Andrei Erimia

U Craiova: Pigliacelli – Șt. Vlădoiu, Bălaşa, M. Constantin, Vătăjelu (Bancu 46′) – Bic (Screciu 71′), Cicâldău, D. Nistor (cpt.)(Mih. Căpăţînă 79′) – Cîmpanu (Bărbuţ 46′), Mamut, Ofosu (Vas. Constantin 62′)
Rezerve neutilizate: Andr. Marinescu – P. Papp, Mateiu, Al. Tudorie
Antrenor: Corneliu Papură

Stadion: ”Ion Oblemenco” (Craiova – Dolj). Fără spectatori. Arbitru: Eduard Ioniţă (Galaţi). Asistenţi: Alexandru Vişan (Galaţi) și Alexandru Filip (Constanţa). Rezervă: Vasile Buzea (Bucureşti). Observatori: Adrian Vidan și Felix Grigore (ambii din Bucureşti).

U Craiova obține calificarea în faza optimilor Cupei României, în timp ce Progresul Spartac rămâne cu amintirea meciului cu o echipă de Liga 1, U Craiova, pe ”Ion Oblemenco”, dar și faptul că în turul 4 a trecut cu 3-2, după prelungiri, de Rapid. În turul 3 a câștigat cu 1-0 cu SC Popești Leordeni.

Chindia a învins FC Hermannstadt la loviturile de departajare. FCSB va câștiga la ”masa verde” meciul cu SCM Gloria Buzău

În primul meci din 16-imile Cupei României, Chindia Târgoviște a trecut la lovituri de departajare de FC Hermannstadt.

În primele 90 de minute scorul a fost unul de egalitate, 1-1, după golurile marcate de Jo Santos (41), pentru sibieni, respectiv Cristian Cherchez (42), pentru dâmbovițeni. În prelungiri nu s-a marcat, iar la lovituri de departajare a câștigat Chindia cu 4-2, după ce au marcat Daniel Popa, Cristian Neguț, Paul Iacob și Mihai Neicuțescu, respectiv Alexandru Vodă și Fabio Fortes. Pentru sibieni au ratat primele două execuții Lucian Buzan și Bright Addae.

Pe lângă Chindia Târgoviște și U Craiova, în optimile Cupei României va merge și FCSB. SCM Gloria Buzău are o mulțime de cazuri de COVID-19 și nu poate juca luni, astfel că FCSB va câștiga la ”masa verde”.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Cosmin STAICU 27 Nov. 2020, 23:03 Cupa României
Pe aceeași temă