În sferturile de finală ale Cupei României se va reedita primul meci din istoria Universităţii Craiova. Nu este primul duel doljean din istorie în această fază a competiţiei

Cosmin STAICU 08 Nov. 2021, 17:04 Cupa României
În sferturile de finală ale Cupei României se va reedita primul meci din istoria Universităţii Craiova. Nu este primul duel doljean din istorie în această fază a competiţiei

Duelul dintre ACSO Filiași (Liga 3) și Universitatea Craiova (Liga 1) din sferturile de finală ale Cupei României este unul istoric, atât pentru că se confruntă două formaţii din judeţul Dolj într-o fază superioară a competiţiei, dar mai ales pentru că se reeeditează primul meci din istoria Universităţii Craiova.

Disputat pe 5 septembrie 1948, meciul de la Filiaşi dintre CFR Filiaşi şi UNSR Craiova s-a încheiat cu victoria formaţiei locale, scor 6-3. Trupa de ”buchişori”, înfiinţată sub coordonarea Ministerului Învățământului Public şi a Uniunii Naționale a Studenților din România, avea să devină în timp una dintre echipele de legendă ale României, evoluând de-a lungul timpului sub denumirile UNSR Craiova, CSU Craiova, Ştiinţa Craiova, CSO Craiova şi Universitatea Craiova.

Prima echipă aliniată în istoria sa de Universitatea Craiova a fost: Dumitrescu – Rădulescu, Mihăilă, Carliş, Ozon, Serbii, Ilie, Mora, Bădescu, Tudor şi Serghi, antrenor fiind Nicolae Polojinski.

Presa vremii, respectiv ziarul ”Înainte” din Craiova, nota atunci despre partida de la Filiaşi (foto principal): ”Pe terenul sportiv din Filiaşi, a avut loc duminică, 5 septembrie a.c. un match de foot-ball între studenţii craioveni şi echipa C.F.R din localitate. De la început matchul s’a desfăşurat sub dominaţia feroviară care s’au bucurat de o mai bună condiţie fizică şi pregătire technică. Goalurile au fost marcate de Rade (3), Merfu (1) şi Mihăilă (2 în propria-i poartă) pentru CFR Filiaşi; iar pentru studenţi au marcat Bădescu 2 şi Rădulescu. S’au remarcat în joc: Rada, Ruicu, Udrescu, Răcăşanu şi Tobă dela CFR Filiaşi, iar dela UNSR: Dumitrescu, Rădulescu, Carliş şi Ozon.”

Anul acesta s-a disputat un meci aniversar Filiaşi – Craiova

Anul acesta, pe 5 septembrie, la împlinirea a 73 de ani de la primul meci din istoria Ştiinţei, a fost reeditat duelul de la Filiaşi, cu un meci de old-boys între foşti jucători ai Universităţii Craiova şi ai Filiaşiului (foto jos).

Printre cei prezenţi la evenimentul din toamna aceasta: Dumitru Lovin, jucător din echipa Ştiinţei care a promovat prima dată în Liga 1, Teo Ţarălungă, Dragu Bădin, Titi Bâtlan, din generaţia ”Campioana Unei Mari Iubiri”, a ”Tunarului” Oblemenco.

Craiova Maxima a fost reprezentată de Sorin Cârţu, Nicolae Negrilă, Nicolae Ungureanu, Costică Donose sau Petre Purima. Regretaţii Nae Tilihoi şi Zoli Crişan au fost reprezentaţi pe teren de fiii lor, Lucian şi Robert, iar dintre jucătorii gazdelor i-am remarcat pe Ion Olaru, campion în 1991 cu Ştiinţa, care avea să joace la ambele formaţii în partida demonstrativă, precum şi pe Ştefan Nanu, fost jucător la Electro, Rapid, Farul şi în naţionala României.

În 1995, în sferturile Cupei: Universitatea – Electro 6-1

Universitatea Craiova a mai întâlnit de trei ori echipe din Dolj în Cupa României: de două ori pe Constructorul Craiova, pe care a eliminat-o în 1950, în fazele incipiente ale competiţiei, cu 6-0, acela fiind primul meci oficial al Ştiinţei în Cupa României, şi în 1992, în şaisprezecimi, scor 1-0 pentru Universitatea, care în acel sezon avea să şi câştige trofeul, pe care îl are de 8 ori în palmares.

Un alt duel al Universităţii Craiova cu o reprezentantă a Doljului a fost în 1995, contra lui Electroputere Craiova, meci chiar din sferturile de finală, adjudecat cu 6-1 pe ”Central” de generaţia lui Gică Craioveanu, care avea să fie oprită însă în semifinale de Rapidul antrenat atunci de Sorin Cârţu.

  • Acum, ACSO Filiași – Universitatea Craiova va avea loc în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2021, meciul nefiind încă programat la o dată exactă, se vor desfășura într-o singură manșă eliminatorie, pe terenul echipei din Liga 3, conform regulamentului. Numai că stadionul din Filiași nu are nocturnă, iar dacă jocul va fi programat de la o oră la care e nevoie de instalați de iluminat, atunci partida se va desfășura în localitatea cea mai apropiată cu un astfel de stadion, adică ”Ion Oblemenco”, chiar casa echipei din Liga 1.
Cosmin STAICU 08 Nov. 2021, 17:04 Cupa României
Pe aceeași temă