Banatul, no country for ”old” football! CSC Dumbrăvița, pe Giulești acasă în deplasare, cu Rapid în Cupa României

Anda DELIU 10 Oct. 2022, 11:21 Cupa României
Banatul, no country for ”old” football! CSC Dumbrăvița, pe Giulești acasă în deplasare, cu Rapid în Cupa României

”Nu există o țară pentru bătrâni”, titlul tradus al unui film celebru. Parafrazând, în Banat nu mai există un stadion pentru un fotbal într-o competiția de primă mână.

În acest context, deși, evident, până la București mai există, totuși, stadioane cu nocturnă, CSC Dumbrăvița a acceptat să joace partida cu Rapid din grupele Cupei României pe arena din Giulești, deși are calitate de gazdă!

S-a tot bătut toaca că vin echipe mari la Dumbrăvița, propagandistic!

CSC Dumbrăvița a ajuns în faza grupelor Cupei României după ce le-a eliminat în tururile anterioare pe Avântul Periam și Politehnica Iași.

În ”sistemul ciudat” al FRF, repartizată în Grupa C, echipa din Timiș are calitatea de gazdă cu cele adversare din Liga 1 cu care a picat, Rapid și CFR Cluj, și de oaspete cu CSM Alexandria, din Liga 3.

Imediat după tragerea la sorți, primarul USR al comunei Dumbrăvița, Horia Bugarin, insinua pe Facebook că mari echipe vor veni în comuna din nordul Timișoarei.

”Dumbrăvița dă piept cu multiplele campioane naționale la fotbal, CFR Cluj și Rapid București! Tragerea la sorți de astăzi ne-a repartizat în grupa C a Cupei României, alături de CFR Cluj (campioana en-titre a României), Rapid București și CSM Alexandria. Arena Stefan Dobay gazdă pentru „Farmecul vieții”, Rapid? Cea mai galonată echipa a ultimului deceniu, CFR Cluj să vină în Dumbrăvița pentru un meci oficial? Jucători emblematici ai României, precum Dan Petrescu și Adrian Mutu pe băncile noastre dedicate oaspeților?”, a postat, pentru a ”amăgi” plebea, Bugarin, în 30 septembrie. Fără a aminti că stadionul ”Stefan Dobay” nu are tabelă și se ”inundă” literalmente, pe teren, după ploi.

După like-uri, a venit ”cruda” realitate

Desigur, dumbrăvițenii mai naivi au pus like-uri și inimioare la spectacolul de toamnă pe care îl anunța edilul. La finalul săptămânii trecute, inimioarele s-au frânt, căci clubul a trebuit să ”strice” visul frumos și să anunțe că CSC Dumbrăvița va juca, deloc onorabil pentru ea, la Rapid, așa cum a făcut anul trecut Reșița la Craiova sau, mai demult, Afumați tot la Craiova.

”Astăzi a fost termenul limită până la care clubul nostru trebuia să anunțe la Federația Română de Fotbal locul de desfășurare al primului joc din Grupa C a competiției Cupa României Betano, cu FC Rapid 1923. Partida a fost deja programată pentru ziua de marți, 18 octombrie, de la ora 18.15, fiind televizată. Din nefericire, nu există niciun stadion cu instalație de nocturnă omologată disponibil la acea dată în zona noastră. Din aceste considerente, conform regulamentului, am contactat adversarul, care a fost de acord să jucăm meciul peStadionul Rapid Giulești”, au anunțat cei de la Dumbărvița.

Cu arădenii, doar ”frați” de pizza

Așa cum microbiștii știu, în februarie, președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica a închis stadionul ”Dan Păltinișanu” după ce Poli Timișoara a pierdut la ”masa verde” meciul cu Petrolul, pentru că nocturna s-a stins de două ori în timpul jocului. Mai precis, după ce fanii au intrat pe pagina socială a politicianului, PNL de data aceasta, să înjure vârtos.

Cel mai aproape de Dumbrăvița și cu nocturnă omologată este stadionul ”Francisc Neumann” din Arad. UTA va juca în 19 octombrie în Cupa României cu FCSB, a doua zi după Dumbrăvița.

Deși cele două echipe au ca sponsor comun o pizzerie cu puncte de lucru în Arad și Timișoara, arădenii au strâmbat din nas ca înainte cu o zi să mai joace cineva acolo. Ar fi costat 14.000 de euro, prețul închirierii arenei cu nocturnă! Dar antrenorul Cosmin Stan chiar a sperat la varianta asta.

Oltenia, ieftină și neinteresantă

Așadar, dumbrăvițenilor nu le-a rămas decât să ridice din umeri. În vestul țării ar mai fi existat un stadion cu nocturnă, cel din Drobeta Turnu Severin. Prețul închirierii este chiar modic, undeva la 800 de euro per oră, cu nocturna aprinsă! Cum pentru organizarea unui meci este nevoie de vreo 5 ore, fiind joc de Cupă, căci cu două ore înainte de partidă vin deja arbitrii și observatorii, prețul ar fi ajuns la maximum 4000 de euro! Asta pentru că meciul fiind la ora 18, nu ar fi fost necesară aprinderea nocturnei pentru încălzirea echipelor și, deci, pe parcursul a 5 ore.

Prin comparație, cu 4000 de euro, în Dumbrăvița poți cumpăra un petec de pământ, literalmente! Metrul pătrat de pământ depășește, aproape peste tot în comună, 100 de euro.

Altfel, varianta Severin, unde U Craiova a disputat în această vară inclusiv un meci european, cu Hapoel Beer Sheva, nu a fost niciodată luată în calcul de clubul nou-promovat în Liga 2, considerând că nu ar atrage fani proprii în județul Mehedinți.

Evident, nu vom compara varianta Severin cu arenele din Craiova, Târgu Jiu sau Cluj, și nici cu a juca pe un stadion cu condiții de securitate mai bune ca Dumbrăvița cu vreo nocturnă de închiriat, destul de greu de acontat din scurt. Astfel, urmează o ”excursie” în Giulești, ca mai apoi, echipa să poată ”deplânge” o deplasare lungă la București, dacă lucrurile ies prost în campionat… Și, evident, cu CFR Cluj, se va repeta povestea!

Foto: CSC Dumbrăvița

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csc-dumbravita-invinsa-de-metaloglobus-desi-avea-vise-marete-inaintea-jocului-cosmin-stan-am-fost-bramburiti-eu-zic-ca-ne-am-batut-singuri-astazi-19248764

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/componenta-urnelor-valorice-pe-baza-carora-se-stabilesc-grupele-cupei-romaniei-tragerea-la-sorti-are-loc-astazi-19247415

https://liga2.prosport.ro/seria-1/lanterna-a-spart-gheata-metaloglobus-a-invins-dumbravita-si-a-reusit-prima-victorie-in-acest-sezon-la-a-doua-incercare-cu-eusebiu-tudor-antrenor-am-castigat-astazi-pe-for-19248702

Anda DELIU 10 Oct. 2022, 11:21 Cupa României
Pe aceeași temă