Dorel Coica (56 de ani), noul primar al municipiului Satu Mare vorbește în exclusivitate pentru www.liga2.ro despre viitorul Olimpiei Satu Mare și nu numai. Primarul își asemănă succesul cu câștigarea unui titlu mondial și dorește să construiască o bază sportivă pentru sătmăreni, o sală polivalentă și bineînțeles își dorește promovarea Olimpiei în Liga a 2 a.
Cu ce succes din sportul românesc ați asemăna succesul dumneavoastră la alegeri?
Cu câștigarea unui titlu mondial la gimnastică, la caiac canoe sau la alte discipline. Cândva era și handbalul, în principiu cam cu orice sport românesc care câștigă orice titlu mondial, pot să aseamăn această victorie a mea.
În ultimii ani, sportul din Satu Mare a cunoscut un recul puternic. Din ce cauză?
Pentru că fosta administrație nu s-a implicat, cred că nu au iubit sportul sau au iubit doar anumite ramuri sportive, mă gândesc aici numai la baschet, handbal și scrimă și mai puțin restul disciplinelor. Eu sunt un om dedicat sportului, am practicat foarte multe sporturi, trebuie să recunosc că nu le știu foarte bine, dar am trecut prin toate ca și gâsca prin apă cum se spune. Sunt iubitor de sport și ați văzut foarte bine că de ani de zile, cabinet Dr. Coica sponsorizează aproape toate competițiile sportive, toate disciplinele sportive cu servicii medicale.
Ce aveți de gând să faceți pentru sportul profesionist din oraș?
O să căutăm soluții să încurajăm tinerii să facă sport, vom căuta soluții să refacem această bază care se numește Olimpia, vom identifica în foarte scurt timp statutul celorlate baze sportive din municipiu și dăm drumul la mișcarea sportivă.
Dar pentru cel de masă?
Vrem să facem în perspectivă, împreună cu domnul președinte al Consiliului Județean, Adrian Ștef și cu proiectele pe care le avem, dorim să reușim să construim și o sală de sport și să reușim să dezvoltăm mai multe baze sportive pentru ca tinerii și în general sătmărenii să aibă acces la sport.
Vă gândiți să susțineți/organizați cel puțin o competiție sportivă de masă pe lună?
Vom organiza mai multe timpuri de competiții, Primăria și Consiliul Județean vor fi permanent parteneri alături de sportul sătmărean. Vom face tot posibilul să fie cel puțin o competiție pe lună, dar dorim să dezvotăm multiple discipline ale sportului, să nu mergem numai în lateral, pe o singură direcție, ci dorim ca toate ramurile sportive să fie reprezentate și de ce nu, dacă le putem dezvolta să le creștem efectiv calitatea la un rang mai înalt.
Fotbalul e cel mai bun ambasador pentru un oraș. Cum poate reveni Olimpia în elită?
Olimpia poate reveni prin muncă și seriozitate, prin asigurarea unei comisii civilizate și de antrenament, de pregătire. De asemenea, antrenori buni, jucători foarte buni și salarii motivante bineînțeles.
Credeți că sunt șanse să intre Olimpia în Liga a II-a?
Mi-aș dori din suflet să promovăm în Liga a II-a, avem șanse, după câte am discutat cu colegii mei. Odată intrați în liga a II-a zic eu că ne putem consolida o perioadă, după care putem să atacăm și Liga I.
Concret. Aveți în plan construirea unui stadion nou, după modelul arenei din Ploiești?
Nu avem un model fixat deocamdată, dar ne dorim o bază sportivă nouă, pentru că o bază sportivă nouă îți aduce și foarte mulți iubitori ai sportului.
Dar a unei săli polivalente?
Da chiar avem în plan și avem un proiect al meu și al lui Adrian Ștef, un proiect comun prin care să putem construi o sală polivalentă. Să ținem seama că Satu Mare este poate, singurul municipiu din țară care nu deține o astfel de sală polivalentă.
De când aveți în plan să vă apucați de construcție?
Deocamdată am preluat mandatul doar de câteva zile, urmează să mă pun la punct absolut cu tot ce înseamnă primărie și buget și după aceea trecem la discuții serioase și concrete.
Dar construirea unui bazin olimpic închis?
Mi-aș dori. Am făcut o vizită de lucru, săptămâna trecută la ștrandul care va fi finalizat sau practic va fi redeschis după 15 iulie și mi-a plăcut foarte mult. Nu ar fi exclus să ne gândim în perspectivă și la un bazin de înot pentru că sunt foarte mulți sătmăreni care iubesc înotul, foarte mulți merg și iau lecții de înot și practică înotul în Ungaria, ceea ce e un mare păcat, ar trebui să le punem la dispoziție și o bază, un bazin și atunci oamenii ar rămâne aici acasă.
Articol scris de Veronica HODAS