Marele oval bănățean își sărbătorește de 1 mai ziua de naștere. Stadionul ce poartă numele fundașului de legendă Dan Păltinișanu, este și azi al doilea ca mărime din țară, și chiar dacă nu e cel mai modern sau cel mai frumos, rămâne impunător și respectabil. E „acasă” pentru sute de mii de suflete care se bucură și suferă pentru Politehnica Timișoara.
Construit într-un stil „socialist” și pentru toate sporturile în 1963, arena alb-violeților a trecut prin multe schimbări de-a lungul anilor. De la o capacitate de 30.000 de locuri pe bănci a fost mărit la peste 40 de mii de locuri la prima renovare din 1985. Au urmat vremuri grele pentru stadionul construit prin muncă voluntară. Arena a intrat în stare de degradare la începutul anilor 2000. Peste doi ani avea să vină însă o nouă renovare impusă de cerințele Diviziei A. S-a trecut treptat la scaune și la consolidarea structurii. Peste un an s-a inaugurat și nocturna, la un meci cu Petrolul Ploiești (2-1). Anul 2008 a adus noi lucrări la arenă și anexe, care au fost aduse la standarde UEFA. Poli revenea în cupele europene.
Capacitatea actuală e de 32.972 locuri pe scaune, dintre care 1.742 sunt acoperite. De asemenea „Dan Păltinișanu” oferă facilități moderne pentru presă și, în ciuda vechimii sale, sistemul de drenaj e printre cele mai bune din țară, gazonul a fost și el mereu de calitate, peste media terenurilor autohtone. Arena a purtat la început chiar denumirea de „1 Mai”, apoi după Revoluție aceasta a luat numele fotbalistului Silviu Bîndea între 1992 și 1995.
O serie de meciuri și evenimente celebre de pe „El Monumental” vor rămâne mereu în inimile timișorenilor. Meciurile cu Celtic, Atletico, Real Madrid sau Șahtior Donețk, din cupele europene. Duelurile interne cu UTA, Dinamo ori Steaua. Meciurile internaționale și concertele. Toate au avut parte de o atmosferă fierbinte, cum numai în capitala Banatului e posibil, cu zeci de mii de spectatori. Legendele continuă în privința a câți spectatori au privit meciul cu scoțienii, 50 sau 60 de mii, în timp ce la concertul Lepa Brena din 1984, care va avea parte de un „encore” vara aceasta, au fost 65.000 de oameni!
S-a tot vorbit de o arenă nouâ în Timișoara, dar totul a rămas deocamdată la stadiul de proiect, ficțiune chiar, dacă ținem cont de ce se întâmplă în ultima perioadă cu clubul alb-violet.
*Video – construcția stadionului, începută în anul 1960.
Sursa: Banat Sport