Ciprian Urican și-a lansat cartea: „GOOOL – 183 moduri de a înscrie”

08 Feb. 2012, 20:52 Special

Miercuri seară la Timișoara, Ciprian Urican și-a lansat cartea dedicată părții ofensive a fotbalului „GOOOL – 183 moduri de a înscrie”. Fostul antrenor al Victoriei Brănești a avut printre invitați mai multe nume importante din fotbalul bănățean, printre care și mentorul său, profesorul Ion V. Ionescu.

„E prima întrebare care mi se pune mereu. De ce 183? Puteam să aleg 150 sau 260, dar am spus să fie un număr care să nu dea ideea de sincronism. Tocmai de aceea e 183, ca să pună întrebări! Puteau să fie și mai multe dar cele redate sunt destule și aș fi bucuros dacă doar cinci-șase s-a regăsi la antrenamentele unei echipe”, a spus Urican, care a început să îndosarieze exercițiile prezentate în carte încă din perioada 1995-96 la sugestia profesorului Ionescu.

„Sigur că exercițiile le-am executat practic, majoritatea sunt pentru a verticaliza faza ofensivă, lucru care lipsește fotbalului românesc, care e pentru temporizare. Am mai mulți antrenori care m-au inspirat, nu am încercat să copiez pe nimeni, însă cel care și-a pus amprenta asupra carierei mele de antrenor e domnul Ion V. Ionescu, dumnealui mi-a insuflat pasiunea pentru antrenorat. Sigur după el mi-a plăcut mult Mircea Lucescu, iar dintre cei străini, Arrigo Sacchi”, a adăugat autorul care pune la cale și o carte dedicată defensivei.

„Probabil l-am convins prin lecții de specializare, prin tot ceea ce am făcut ca să-i insuflu nu numai lui ci tuturor studenților, perspectiva carierei de antrenor, frumusețea ei. Această meserie se câștigă de unul singur, el este unul dintre cei care și-au asumat profesia. E important ca cineva să și scrie despre fotbal, cartea lui rămâne, să vedem dacă antrenorii o citesc și cu ce se aleg din ea. Ea este utilă și toți au nevoie de lectură”
, a conchis Jackie Ionescu. Acesta și-a amintit că a văzut ceva în plus la elevul său chiar de la prima echipă preluată.

La eveniment au fost prezente mai multe nume importante din fotbalul bănățean printre care Viorel Vișan, Ioan Timofte, Florin Macavei și Miroslav Giuchici.

„Pentru mine nu înseamnă nimic Steaua!”

Întrebat de ce nu l-a urmat pe Ilie Stan ca „secund” la Steaua în vara trecută, Ciprian Urican a răspuns răspicat. „Discuția mea cu Ilie a fost înainte de a pleca, în care eu i-am spus că e momentul să ne despărțim carierele. Nu-mi pare niciodată rău, deciziile luate sunt cele pe care le-am considerat bune. Unu la mână pentru mine nu înseamnă nimic Steaua iar profesional rămâneam în urmă, antrenorii principali sunt cei care ies în față, pentru asta m-am pregătit toată viața”, a explicat tehnicianul.

Articol scris de Cornel BIHOLARI

08 Feb. 2012, 20:52 Special
Pe aceeași temă