Suporterii Bătrânei Doamne și nu numai nu au amintiri prea plăcute de la partida dintre Rocar și UTA din 19 iunie 1999, atunci când utiștii au pierdut barajul de promovare în Divizia A. Suporterii utiștilor au fost împărțiți la final în două tabere, o parte considera că unii fotbaliști nu și-au apărat corect șansele, iar cealaltă parte spunea că arbitrajul lui Corpodean a fost unul ostil, care a împins de la spate echipa patronată atunci de Gigi Nețoiu.
Rocarul a fost echipa care a jucat mai bine în prima repriză. A fost foarte periculoasă mai ales la fazele fixe, în timp ce elevii lui Tisza au greșit pase banale la mijlocul terenului, din cauza emoțiilor și lipsei de experiență. Pe fondul acelei dominări, Vrăjitoarea deschidea, norocos, scorul, cu o lovitură cu capul peste Pap.
Nici nu a început bine repriza a doua că Panin a fost eliminat și, paradoxal, UTA va juca mult mai bine. S-a jucat, de fapt, la doua porți, T. Petre (62), Moga (65), Vrăjitoarea (70), pe de o parte, și Cl. Drăgan (66), Mariș (69), Almașan (76) pe de alta parte, trec pe lângă un gol ce plutea în aer. Tot Rocarul avea să înscrie, în minutul 90, prin Streltov, dar acel 2-0 lăsa, la prima vedere, impresia că echipa din Drumul Găzarului a câștigat la pas, însă realitatea a fost că UTA merita cel puțin un gol. Din păcate, peste ani, însă, în statistici nu va rămâne decât acel 2-0 și o promovare obținută cu sacrificii mari de bucureșteni.
La 2-0, meciul a fost întrerupt pentru doua minute, din cauza unei bătăi generale, provocată de Cristian Todea și căreia i-a căzut victimă portarul Daniel Tudor. În acel moment, suporterii „Bătrănei Doamne” au fost la un pas de a dărâma gardul de protecție. Până la urmă, spiritele s-au calmat și meciul s-a terminat cu demisia antrenorului Francisc Tisza, cu hora bucureștenilor și totul a rămas în urmă. Suspiciuni există și acum, atât în privința arbitrajului lui Corpodean cât și a implicării lui Gigi Nețoiu, dar, vorba lui Diaconescu, au rămas la stadiul de legende…
Attilla Pap: „Nu a fost un arbitraj tendențios”
Attilla Pap a fost portarul care a fost titularizat în poarta Bătrânei Doamne în partida cu Rocar. Arădeanul a fost învins de două ori, de Vrăjitoarea și Streltov, iar la final a fost condamnat de unii că ar fi „vândut” meciul.
„Nici nu vreau să mai vorbesc de acel meci. A fost o experiență urâtă pentru mine din toate punctele de vedere. Am fost acuzat pe nedrept că aș fi «trântit» meciul. După atâția ani încă sunt marcat de acele evenimente”, a declarat fostul portar de la UTA. Acesta spune că eliminarea lui Cristi Panin a fost una gratuită. „În afara eliminării lui Panin, de la începutul reprizei a doua, consider că arbitrajul lui Corpodean nu a influențat rezultatul final. Nu a fost un arbitraj tendențios”, a concluzionat Attilla Pap.
Emilian Diaconescu: „Ne-a fost teamă de arbitraj”
Emilian Diaconescu s-a stabilit în prezent la Lugoj, acolo unde a antrenat o echipă din Liga a IV-a. Cel poreclit Tassotti s-a bucurat de faptul că a fost contactat de Observator arădean și s-a interesat de soarta Bătrânei Doamne. Diaconescu încă mai păstrează legătura cu foștii colegi cu care s-a pierdut partida de baraj de la Alba Iulia.
„Se vorbea în acea perioadă de faptul că Gigi Nețoiu are influențe la arbitrii. Vă spun sincer că ne-a fost teamă atunci să nu avem parte de un arbitraj ostil, mai ales că circula o legendă că Sorin Corpodean este arbitrul de casă al celor de la Dinamo. Și acum îmi aduc aminte că Panin a fost eliminat prea ușor din teren. Un pic mi s-a părut ostil arbitrajul lui Corpodean, dar nu a influențat rezultatul final. Îmi pare rău că am fost condamnat pe nedrept după meci”, a declarat Emilian Diaconescu.
Marius Ciubăncan: „Dacă a greșit să plătească”
Marius Ciubăncan, mijlocașul de creație al Bătrânei Doamne, evoluează în prezent la CS Ineu, acolo unde, dacă astăzi câștigă partida cu Fortuna Covaci are șanse importante de a reuși o promovare. „Ciubi” a fost introdus în teren în minutul 50 al partidei de la Alba Iulia, în locul lui Radu George.
„Nu mi s-a părut un arbitraj pro Rocar, doar eliminarea lui Panin a fost una gratuită. La un meci așa important nu poți să elimini cu atâta ușurință un fotbalist. Nu îmi aduc aminte să fi fost greșeli mari din partea lui Corpodean”, a declarat Ciubăncan.
În legătură cu arestările din arbitrajul românesc, fostul fotbalist de la UTA spune: „Dacă au greșit să plătească”
Cristian Todea: „Corpodean nu ne-a lăsat să jucăm”
Cristian Todea a jucat toate cele 90 de minute ale barajului de la Alba Iulia și își aduce aminte cu exactitate cele întâmplate în teren. „Dulăul” spune că arbitrajul prestat de Sorin Corpodean a fost clar în favoarea Rocarului.
„Îmi aduc aminte perfect de meciul de la Alba Iulia cu Rocar. Arbitrajul? Clar a fost cu Rocarul, cum de altfel așa s-a întâmplat și când am jucat mai apoi la UTA sau la Mediaș. A fost pro echipelor mari. Îmi aduc aminte și de cartonașul roșu care i l-a acordat lui Panin. Nu îmi venea să cred că ce face Corpodean. Toate duelurile unu la unu erau date în favoarea Rocarului. Efectiv nu ne-a lăsat acest Corpodean să jucăm”, a declarat fostul căpitan al Bătrânei Doamne.
Cristi Todea se declară încântat de faptul că ies încet la iveală toate mizeriile din fotbalul românesc. „Ar fi bine să iasă la iveală cât mai multe mizerii. Să se facă curățenie o dată în arbitraj. Faptul că arbitrii decid rezultate îl văd ca pe o jignire adusă jucătorilor. Abia acum se descoperă că meciurile au fost câștigate prin alte metode. Îmi pare rău că se fac sacrificii din partea jucătorilor și antrenorilor iar alții fură cu arbitrajele”, a concluzionat Todea.
Cristian Panin: „A fost preiunea prea mare”
Cristi Panin a fost ghinionistul partidei de la Alba Iulia, acesta fiind eliminat din teren imediat după pauză. După zece ani, fotbalistul care joacă cu succes la CFR Cluj, evoluând și în Champions League cu gruparea clujeană, recunoșate că eliminarea din teren a fost justă.
„Și acum îmi aduc aminte că am avut o intrare întârziată la Tinel Petre și l-am lovit. De fapt și eu m-am accidentat la acea fază și oricum nu mai puteam continua meciul. Poate primul galben primit a fost prea ușor acordat de Corpodean”, a declarat Panin, care nu dorește să comenteze prea mult arbitrajul.
„Nu vreau să vorbesc de arbitraj. Consider că eram prea tineri și fără experiență la acel meci. A fost și o presiune mare. Îmi aduc aminte că micul dejun l-am luat în camerele de hotel”, a mai spus fotbalistul care face cinste în prezent Aradului prin evoluțiile de la Cluj.
Călin Mariș: „Dumnezeu e sus și vede totul”
Călin Mariș joacă în prezent la Tisa Nouă, după ce ani la rând a fost golgheterul Bătrânei Doamne. În anul în care s-a ajuns la barajul de promovare în Divizia A, „Căli-gol” a terminat pe locul doi în clasamentul celor mai prolifici jucători. Întrebat de Observator arădean despre cum își aduce aminte de arbitrajul prestat de Sorin Corpodean, fostul atacant al textiliștilor a răbufnit:
„Doamne, bate-l! Acolo să rămână unde e acum!”. Mariș spune că arbitrajul a fost pro Rocar tot meciul. „Corpodean a tras cu Rocarul. Nu a fost chiar pe față. Posibil să fi obținut un alt rezultat, dacă aveam un arbitraj corect. Oricum, am întâlnit o echipă experimentată. Dumnezeu e sus și vede totul, chiar dacă au trecut 10 ani de atunci. Nu mă miră faptul că Sorin Corpodean are probleme”, a concluzionat Mariș.
Francisc Tisza: „Nu reproșez nimic jucătorilor”
Imediat după meci, Francisc Tisza a spus că renunță la a mai antrena, fiind scârbit de desfășurarea ostilităților din teren.
„Îmi pare rău pentru publicul care ne-a susținut și pentru jucătorii mei. Am făcut tot ce am putut. Nu reproșez nimic nici unui jucător. Cu un om mai puțin în teren, am reușit să păstrăm, totuși, un echilibru al jocului. Consider că tactica jucătorilor mei a fost bună. Dacă scorul ar fi fost 0-0 la pauză, finalul ar fi fost probabil altul”, declara la acea vreme antrenorul arădean, care nu a spus nimic despre prestația lui Corpodean.
Rocar București – UTA 2-0 (1-0)
Au marcat: Vrăjitoarea (20), Streltov (90).
Stadion: Unirea (Alba Iulia); spectatori: 12.000.
Rocar: D. Tudor – T. Petre, Macavei, Țermure, Mărgărit, R. Stancu (69 Tâlvan) – C. Dinu (66 Streltov), I. Șerban, Moga (78 M. Oprea) – Vrăjitoarea, Pitu.
Antrenor: L.Dumitrescu.
UTA: Pap – Diaconescu, Botiș, G. Radu (50 Ciubăncan), Găman (76 Baciu), Panin – Todea, Almasan, Zaha – Maris, Cl. Dragan (69 Turcan).
Antrenor: F.Tisza.
Cartonașe galbene: D. Tudor, T. Petre, R. Stancu, Vrajitoarea, Streltov / Panin (2, 48), G. Radu.
Cartonas roșu: Panin (48).
Au arbitrat: S. Corpodean (Alba Iulia) – N. Grigorescu (Timișoara), I. Constantinescu (Craiova).
Rezervă: Viorel Anghelinei (Galați)
Observatori FRF: Dan Petrescu, Dumitru Mihalache.
Statistica lui Corpodean
După episodul Alba Iulia, Sorin Corpodean a mai arbitrat UTA, în Liga I, de nouă ori, echipa arădeană obținând doar două succese. UTA – FC Național 1-2 (18 Aug 2002), UTA – FC Farul 0-1 (15 Mar 2003), Sportul Studențesc – UTA 0-0 (22 Mar 2003),UTA – Rapid București 1-0 (27 Aug 2006), UTA -FC Național 1-1 (28 Oct 2006), Gloria Bistrița – UTA 1-0 (31 Mar 2007), UTA – Ceahlăul Piatra Neamț 1-0 (29 Apr 2007), UTA – Pandurii Tărgu Jiu 3-3 (4 Noi 2007), UTA – Dinamo București 1-3 (7 Mai 2008).
articol scris de Daniel BERAR